Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i bezą. Idealne na małą słodką przekąskę. JABŁKA : 1,3 jabłek - waga po obraniu 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO : 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 cukier(...)koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy je aby trochę ostygły. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą połówkę. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy większą cześć ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180-190 stopni aż się zarumieni. Białka
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne, puszyste, dwukolorowe ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczne. Ja do swojego dodałam jabłka, ale spokojnie możecie dać inne owoce, które akurat macie pod ręką, czy najbardziej lubicie. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 szklanki(...)mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody gazowanej - 2 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao - 80 dag jabłek Wykonanie Jabłka obieram, koję na ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne i ćwiartki kroję jeszcze wzdłuż na połówki. Jajka miksuję z cukrami na wysokich obrotach aż do uzyskania puszystej masy. Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródNiebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwukolorowym kruchym ciastem, przełożone kremem cytrynowo-budyniowym ze śmietaną. Ciasto jest z przepisu mojej koleżanki Sylwii. Ciasto kruche : mąka krupczatka 170 g mąka pszenna 510 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki drobny cukier 110 g masło lub margaryna 250 g 3 żółtka 2 jajka śmietana(...)żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część znowu podzielić na dwie połówki. Jedną połówką wyłożyć na formę, drugą schłodzić w lodówce. Jeśli mamy dwie takie same blaszki, obie wykładamy ciastem. Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść na jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Jabłka pokroić w drobne
Smaczne mojeJedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku
Emcia Pichciktoś czeka z powitaniem. A ten powitalny przepis zaspokoi potrzeby zasiadających przy wspólnym stole miłośników zarówno serników, szarlotek jak i ciast pachnących maślaną kruchością. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jaja rozmiar(...)dużej tortownicy. Warstwa ciasta powinna mieć około 1 cm. Dziurkujemy całą wylepioną ciastem powierzchnię widelcem i wkładamy tortownicę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, podpiekamy na rumiano, 15 - 20 minut i studzimy przez chwilkę, przed wyłożeniem masy serowej. Jabłka: Papierówki obieramy, kroimy na ćwiartki, lub jeśli są malutkie - na połówki. W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę
Kronika Piekarnikakonsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl(...)wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić na dwie połówki i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze nasmarowanej
Kubki smakufolię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze. Wycięte kółka układam na natłuszczonej foremce(...)zamoczonym w oleju, dzięki temu ciasto nie przywiera. Foremkę do wycinania wzorów z ciasta piernikowego czy stemple do robienia wzorów również smaruję pędzelkiem zamoczonym w oleju. Ciasto nie przykleja się do foremki, a wzory naniesione stempelkami są głębokie. Wtedy zużywam dużo mniej mąki do podsypywania. Pierniczki przechowuję w zamkniętym pojemniku wraz z połówką jabłka lub pomarańczy. Z tego przepisu
Gotowanie i blogowaniełyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia od 300 do 600 gr mąki (ile zabierze) jabłka pokrojone na połówki Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nie smarujemy. W dużej misce łączymy za pomocą miksera na wolnych obrotach, bądź rózgi jogurt, śmietanę lub maślankę(...)dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy taką konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej obrane cząstki jabłek. Wierzch ciasta posypujemy cukrem brązowym, świeżo tartą gałką muszkatołową i cynamonem
ladykitchenjajka 2 łyżki śmietany cukier waniliowy, małe opakowanie nadzienie : powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania : cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam
coolinarnastrefa.blogspot.comKeks to jedno z moich ulubionych ciast, mnóstwo bakali, wilgotne ciasto i pyszna polewa...Pychota ! Moje bakalie to tym razem przewaga dużych, całych daktyli których nie chciałam kroić na kawałki dlatego większość opadła na dno, ale oczywiście możecie pominąć daktyle, a dodać inne bakalie ;) Składniki na keksówkę 20 x 10 cm: 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej(...)bakalii daktyle, orzechy, żurawina, mała połówka jabłka esencja waniliowa 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, esencja waniliowa i mieszamy całość. 2. Bakalie (daktyle i żurawinę przelałam gorącą wodą i odsączyłam) mieszamy z mąka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy
Gotowanie...to proste !stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwaniliowy, sól , posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto. W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy szykować nasze ciasto. Ciasto rozwałkować na krążek o grubości 5 mm. Obficie posypać go mąką i złożyć na pół (fot.1) . Następnie na każdej połówce uformować fałdę rozszerzającą się ku krawędzi. Najpierw z jednej strony(...)rozwałkować od środka krążka na zewnątrz (fot.3) , w ten sposób, aby utworzyły kieszeń, którą należy włożyć do metalowej miski, dobrze wysmarowanej masłem. Ciasto dobrze docisnąć do krawędzi miski (fot.4) , a z wewnątrz usunąć nadmiar mąki. Wcześniej przygotowane jabłka wyłożyć do miski z ciastem (fot.5) . Wystające brzegi ciasta zwilżyć wodą, delikatnie rozciągnąć, przykryć nadzienie, łącząc w środku. Dzięki temu uzyskamy
Świat Ciastaokoło 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej
Kulinarne Fantazje MarioliKOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI CIASTO 100 g cukru 125 g masła 2 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych 4 jabłka sok z 1 cytryny POLEWA 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego wiórki kokosowe do posypania Jabłka obrać ze skórki, przekroić(...)pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć od zewnętrznej strony tak, aby nie przeciąć do końca. Sok z cytryny wymieszać z 0,5 szkl wody i obficie skropić ponacinane jabłka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko
Pieguskowa Kuchniasoku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując(...)dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki soku przecierowego odlewamy i mieszamy z budyniem
e-PrzepisyKulinarne