Lubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki jagód3 łyżki wody2 łyżki cukru(...)podczas obróbki termicznej się nie rozpadły.Jeżeli zaś wolicie jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor.Odstawiamy do przestudzenia.Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 125 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki(...)Krem śmietankowy: 500 g mascarpone 250 ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka wiśniowa - owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia. Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem
Domowa cukiernia Ewyjednak powód do niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie ułożyć na cieście. Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać 1-2 łyżki budyniu. Wymieszać do połączenia. Potem powoli dolewać żelatynę do reszty budyniu(...)dodając pod koniec kakao i cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
MyCookBook.plrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu
Słodki sentymentrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu
Słodki sentymentkolejną bardzo fajną opcją jest granola z jogurtem. Granola Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr Jamesa Caleba Jacksona(...)znalezienie dobrej jakości granoli w sklepie nie jest takie proste. Głównym problemem tej grupy produktów jest cukier. Oczywiście granola z założenia musi zawierać cukier ze względu na obecność suszonych owoców, problem jednak stanowi dodatek czystego cukru, który występuje bardzo często. Producenci nie żałują nam cukru, ponieważ człowiek zazwyczaj preferuje słodsze produkty. I choć producent na dodatku cukru może sporo
Z notatnika dietetykajogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na ciasto naleśnikowe wszystkie składniki mikserem dokładnie zmiksować, odstawić na 40 minut, na patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz olejejm i mocno gorącej smażyć złociste naleśniki na naleśniki nałożyłam różne smaki dżemów z kawałkami pysznych owoców- obiad był wyśmienity, do tak smacznych naleśników lubimy kawę zbożową z mlekiem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjedną dużą 1,5 l (w zależności, czy chcemy zrobić dwa małe serniki czy jeden duży). Z biszkoptu powycinać kształty: - koło z miski - jako spód biszkoptu, - trójkąty - jako boki ciasta. Miskę wyłożyć przezroczystą folią, następnie po bokach poukładać kawałki biszkoptu (spójrz na zdjęcia poniżej) . Następnie wlać masę serową, a na wierzch położyć wycięte koło. Całość lekko ubić i schować(...)drugi dzień - to najlepiej dopiero w dniu podania, ozdobić go plasterkami truskawek. W przeciwnym razie, świeże owoce mogą delikatnie puścić sok. Od lewej strony: biszkopt przed pieczeniem i wygląd masy serowej Wycinanie z biszkoptu koła (spodu) oraz boków ciasta Przygotowywanie sernika Wygląd sernika przed i w trakcie dekoracją kremem śmietanowym Przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała
Ugotowaćwygląda bardzo atrakcyjnie ;) Szarlotka z Budyniem i Bitą Śmietaną - Składniki: N adzienie jabłkowe: ok. 1,5 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier cukier puder do oprószenia Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie) Budyń: budyń waniliowy (proszek(...)wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Studzimy. Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać
Słodka Stronaprzedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 250g śmietany 18% (małe opakowanie) 1 szklanka(...)połączenia wszystkich składników. *ciasto początkowo będzie zbite, po dodaniu piany z białek stanie się delikatniejsze i puszyste. Krok 2. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę (podczas ubijania możemy wsypać odrobinę cukru lub soli) - gotową pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor
Moja Książka Kucharskasmaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba wynająć armii krasnoludków
My simple kitchendelikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 25-27 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. Truskawki umyć, jeżeli są zbyt duże - pokroić na kawałki. Na spód wystudzonej tarty wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. Dżem podgrzać i z pomocą pędzelka posmarować nim owoce. Wstawić do lodówki na około godzinę i podawać
wyzwania kuchenneciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć jej zamiast lodów. A może sos czekoladowy ? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku. Pieczone jabłka i sos toffi – najlepszy deser na ciepło Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami przygotujesz bardzo szybko: wystarczy wydrążyć owoce i włożyć do środka orzechy lub rodzynki oraz dodać korzenne przyprawy. W wersji tradycyjnej(...)wiele sposobów: z owocami, kawałkami czekolady, ciasteczkami, sokiem owocowym, polewą… Wykorzystaj sosy do deserów, by ozdobić budyń i nadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym . Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu. (function
Słodkie okruszkiNiestety przepis nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na blogu Anyżkowo . Gorąco polecam, ciasto jest cudowne!:) Składniki spód: 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, mus owocowy: 450 g owoców mrożonych (u mnie mieszanka jagód, malin, wiśni, truskawek i porzeczek) 1/3 szklanki miodu(...)słodzik w odpowiedniej ilości 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Mus owocowy: W rondelku gotujemy na małym ogniu owoce wraz z miodem. Cały czas mieszając, czekamy aż masa zgęstnieje. Spód: 1,5 szklanki płatków rozdrabniamy blenderem na mąkę. Następnie dosypujemy resztę płatków, dolewamy sok jabłkowy, wodę, miód ,cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Foremkę do pieczenia wykładamy
Powiedz dietom niesolidodatki: u mnie bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogronaDo miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę
Monia miesza i gotuje