wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży(...)nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy
Zawsze głodna!drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 2 – 3 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka wybranego alkoholu (można pominąć) 100 – 150 g malin lub innych owoców (można też użyć powideł, marmolady, czy też ulubionego kremu) Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, olej, letnie mleko roślinne, drożdże oraz alkohol. Jeśli suszone drożdże zamienisz(...)świeże pamiętaj, aby zrobić rozczyn (drożdże, cukier, mleko, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami). Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich
Via Gustonadziane budyniem cytrynowym, przystrojone owocami. Polecam. Składniki na 10 dużych babeczek lub 20 małych: 300 gr mąki pszennej 150 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość(...)Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać
moj przepis naPascha wielkanocna. Deser wielkanocny. Spraw by Wielkanoc była jeszcze bardziej urocza i smaczniejsza dzięki temu pysznemu deserowi . Wspaniałe połączenie twarogu , żółtek jaj, suszonych owoców i
Zdrowy Styl Joannyzebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła – gofry z mąki gryczanej z dodatkiem bitej śmietany i jeżyn. Smakiem ostatnich w tym roku świeżych jeżyn żegnamy lato… Z tego przepisu otrzymamy około 10 sztuk małych gofrów, ilość i wielkość zależy od gofrownicy. Składniki CIASTO 200 g mąki gryczanej 250 ml mleka
Tajemnice SmakuCiasto idealne dla miłośników aksamitnej budyniowej masy przełożonej herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi :). Szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kostki masła 400 gram, 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych bądź czarnej porzeczki 400-410 gram ( u mnie budyń porzeczkowy), 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka białej(...)łyżce ostygniętej masy budyniowej cały czas miksując, do powstałej masy dodajemy startą czekoladę oraz około 200 gram wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać/zmiksować, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy 1/3 masy kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną część
Blog kulinarny S9.PLCzekośliwka to pyszna konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao. Świetnie pasuje do przekładania ciast, jako dodatek do naleśników lub kasz i płatków na śniadanie. Proste wykonanie i mała ilość składników, bez konserwantów i dodatkowych substancji żelujących. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao jest tak dobra, że garnek po jej gotowaniu jest wyskrobywany prawie do czysta. Konfitura najsmaczniejsza wychodzi z dojrzałych(...)mięsiste i niezbyt wodniste. Ilość cukru należy dostosować do stopnia kwaśności śliwek i swoich upodobań. Czekośliwka im będzie dłużej gotowana, tym będzie miała gęstszą konsystencję i bardziej rozgotowane owoce. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 kg śliwek 12 łyżek cukru 30 g masła 2 łyżki kakao naturalnego Jak zrobić czekośliwkę? Śliwki umyć, wypestkować i pokroić
Gotuj w domuspodziewaliśmy się dzisiaj gości, nie mogło u mnie zabraknąć ciasta. A dokładniej ciasta ze śliwkami, które idealnie wpasowuje się w tematykę jesiennych darów. Jest ono na tyle proste, że każdy sobie z nim poradzi. Składniki każdy znajdzie w domu. Pasują do niego każde owoce sezonowe. No i nie trzeba używać miksera, co mi było bardzo na rękę, ponieważ mój(...)zmianie. Nie mogę się już doczekać tego, co przygotowały inne dziewczyny :) A w tym miesiącu w wyzwaniu brały również udział: Marta , Justyna , Małgosia , Monika , Iwona. Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju skórka starta z dużej cytryny 2 łyżki
My simple kitchenPyszna i prosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli wykorzystałam(...)zasypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka
Zrób to smaczniejedno z lepszych fit ciast jakie zrobiłam! Za sprawą bananów jest dla mnie wystarczająco słodkie, więc nie posiada już dodatkowego cukru. W dodatku dzięki tym owocom, tak jak lubię, jest mocno wilgotne. Sam środek zaś skrywa w sobie kawałki gorzkiej czekoladowy, które tylko podkreślają smak kakao. To idealny deser na weekend lub drugie śniadanie, gdyż można go jeść(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenie. Wyrównać. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić. Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej, polać po cieście. Można też rozgnieść banany widelcem i wymieszać wszystko ręcznie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówłyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wysypujemy równomiernie na spód tortownicy, dobrze dociskamy, wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy(...)miksujemy na gładka masę, lecz nie za długo, by zbytnio jej nie napowietrzać. Następnie dokładamy owoce, pianę z białek i delikatnie mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy około 40 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, delikatnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 20-30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy (w foremce
Rozpustne gotowanieweekend warto pozwolić sobie na odrobinę słodyczy.. :) A gdy ta słodycz jest dopełniona sezonowymi owocami - wtedy jest jak w raju! W ostatnich tygodniach chyba we wszystkich domach królują truskawki. Niestety, ich panowanie w tym roku powoli się kończy, warto więc jest wykorzystać te ostatnie dni przygotować ciacho z truskawkami. A ponieważ temperatura za oknem nie zachęca(...)przychodzi nam szybciutka w przygotowaniu tarta z truskawkami. Składniki: 2 szklanki mąki kostka masła 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 2 budynie waniliowe 4 szklanki mleka truskawki polewa do ciasta - smak wg uznania Przygotowanie: Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniatamy. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 20 minut do zamrażalnika. Następnie ponownie zagniatamy
Taste Therapyżółtka,• 2 łyżki cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy,• 1/5 szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać(...)dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić.Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy
SzczyptaSmaQsałatkach z owoców i warzyw. Dlatego wreszcie stworzyłyśmy tort zbliżający nas do tych właśnie pragnień 😊 Lekki ryżowy biszkopt, przełożony kremowym serkiem kokosowym i bananami, udekorowany śmietanką kokosową i owocami. Jednak tort jeszcze skrywa w środku smaczną niespodziankę! Gwarantujemy Wam, że odrobinę więcej zabawy z wycięciem środka rekompensuje widok wysypującego się z wewnątrz pysznego musli 💙😍 tort bez musli(...)miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandas