ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:807/1704)

Ciasto Pani Walewska. 147

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska(...)wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając

Moje-pitraszenie
Lekkie placuszki kukurydziane :) 97

paćkę :) Dodajemy go do pozostałych składników i mieszamy, nie trzeba używać miksera :) Na mocno rozgrzaną patelnie nakładamy po jednej łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień, gdy pojawią się pęcherzyki - przewracamy na drugą stronę. Polewamy miodem albo jogurtem, dodajemy owoce itp. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 placuszków :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
Griwech - algierski chrust 149

więc zażyczyła sobie  faworki  lub gusz-e-fil (słoniowe uszy) . Mnie jednak od dawna chodził po głowie algierski chrust na bazie ciasta drożdżowego, czyli griwech. Tradycyjnie podaje się go z syropem z owoców cytrusowych lub z miodem (griwech moczy się w miodzie, obtaczając w nim ciastka, ale nie polewa jak tatarskie czak-czaki) w czasie ramadanu (podczas(...)połowy pomarańczy i sól. Rozbełtać jajko. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko, masło i spirytus (sok lub ocet). Wymieszać łyżką. Dolać wodę i wyrabiać całość na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto, wyrabiając je chwilę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (prawie tak cienko

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) 145

borówki w pełni i dzisiaj chciałabym podzielić si ę  z Wami przepisem na babkę z tymi pysznymi owocami, prawdziwym smakołykiem na wakacyjne dni.  Do przygotowania babki wykorzystałam jogurt grecki, który nada ł  ciastu niesamowitej delikatności i puszystości. Babka jest wilgotna, nie za słodka a dużym plusem jest prostota i szybkość

La grande e la piccola cuoca
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 142

działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 01/2015 Składniki: Ciasto: 1 torebka drożdży instant (7 g) skórka otarta z 1 pomarańczy 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 50 g cukru szczypta

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka na kruchym cieście 184

boki formy. Ciasto dziurkujemy kilkukrotnie widelcem i obciążamy (u mnie papier i kamyczki). Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych(...)jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy 20 minut 180 stopniach. Kroimy po całkowitym wystygnięciu i posypujemy cukrem pudrem

ladykitchen
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 183

inne owoce, ilość wg upodobań   Wszystkie ciastka zmielić czy zblendować, grunt, by stały się sypkie jak piasek. Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można(...)lodówce. Plus jesiennego szykowania tego letniego ciasta jest taki, że teraz temperatury są sprzymierzeńcem w utrwalaniu pożądanej konsystencji sernika. Po kilku godzinach, ewentualnie po nocy w lodówce, delikatnie nożem oddzielam rant tortownicy o ciasta i zsuwam całość na paterę równocześnie wyciągając spod  ciastek papier, najlepiej przedzierając go na dwie części. Kiedy owoców jest tak dużo galaretka z porcji

I tu będę miała takie te
Kuchnia włoska usystematyzowana. 179

inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy(...)ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi produktami. W owocach jak obrać, przygotować

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik truskawkowy - na zimno 299

połączyć ją z masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna - według gustu) pokroić na połówki. Owoce ułożyć na stężonej masie sernikowej. Na sam koniec całość zalać lekko tężejącą galaretką (3 szklankami). Sernik ponownie schować do lodówki. Kroić(...)drugi dzień. Podawać mocno schłodzony.  Od lewej strony: truskawki przed zmiksowaniem i ostateczny wygląd masy sernikowej Składanie ciasta: biszkopty, masa sernikowa, truskawki i galaretka   Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami 151

Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze

Magiczny Garnek
Tort truskawkowy z masą śmietanową 169

minut). Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, formę upuścić na podłogę z wysokości około 50 cm. Odłożyć do wystudzenia. Zimny biszkopt(...)zamrożonych owoców wlać gorącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka praktycznie od razu tężeje, galaretkę z owocami przełożyć na masę śmietanową. Owoce przykryć drugą połową masy, na niej ułożyć drugi blat biszkoptu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia na czekoladowym spodzie 85

Cześć! Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia.  Bardzo lekki deser i nie za słodki.  Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników(...)rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody.  Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.  Notatki: * można użyć galaretek o dowolnym smaku i dowolnych owoców *miałam 3 jogurty każdy po 330 ml Smacznego! Lidka Artykuł Ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia na czekoladowym spodzie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Omlet Cesarski 159

dużo było tego masła do smażenia 😊 Potrzebujemy: 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mleka 3 jajka 2 łyżki cukru Szczyptę soli 1 łyżkę masła cukier puder owoce sezonowe serek homogenizowany / jogurt Mąkę i mleko mieszamy w misce aż powstanie jednolita masa. Dokładamy cukier oraz żółtka – białka będziemy ubijać na sztywną pianę w osobnej misce. Kiedy mamy ładnie(...)obracać po kawałku odrywając mniejsze części. Jak już mamy całość przekręconą to wystarczą 2 minuty, aby ścięło się ciasto. Wykładamy omlet na talerze – ta porcja wystarcza spokojnie dla dwóch osób 😊    Posypujemy cukrem pudrem i podajmy z owocami sezonowymi. Można go również zjeść z serkiem homogenizowanym lub jogurtem – co kto lubi. Smacznego :) PS. Trzymajcie kciuki by kolejny post

Emskie Smaki
Gruszki w cieście z Nutellą 222

równie pysznej wersji!) z masłem orzechowym w środku, wtedy polecam podawać z domowym karmelem – mniam! Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych

Ciastkozercy
Sezamowy torcik z truskawkami 143

jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka składników). Na przepis natknęłam się(...)maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut.  Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie wystudzić

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania