mnóstwem owoców- bardzo mocno nasączone tytułową włoską kawką;) To bardzo jednolite, spójne ciacho( mimo wielu warstw), bajecznie wilgotne i naprawdę słodkie połączenie lekkiego smaku śmietankowej kawy i egzotycznych owoców- coś dla amatorów o podniebieniach wybitnie uwielbiających słodycz;)Jak dla mnie w sam raz;) Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastawłaśnie. Powiem Wam, że to jest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego na slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe(...)ciasto z gruszkami i śliwkami Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru
Kulinarne przygody Gatityciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut, proszę od czasu do czasu zamieszać ciasto. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. 2. Gotowe ciasto nakładać(...)śmietanki). 13. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Karmelem polać ptysie przy pomocy łyżeczki, robiąc esy-floresy. Pozostały karmel wylać na wierzch ciasta (mój karmel był jeszcze trochę ciepły), można go delikatnie rozprowadzić łyżką, żeby gdzieniegdzie spłynął z tortu. Na wierzchu poukładać ptysie, robiąc piramidę ( patrz FILM ). 14. Tort ozdobić świeżymi owocami i listkami melisy
Mała CukierenkaBardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest
Z miłości do słodkościmnie znów słodkości z pysznymi sezonowymi owocami. Dziś polecam popularne ciasto z budyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód zrobiony jest z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Zamiast owsianej dobrze sprawdziłaby się również mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych
Healthy food explorerkeks z bakaliami i owocami z nalewki Ciasto to od dzieciństwa, nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami. Bowiem w przedświątecznym okresie w domu moich dziadków, zlewano nastaw z owocowych nalewek, a same owoce wykorzystywano do wypieku ciast. Długo macerowane w alkoholu owoce, nadawały świątecznym wypiekom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który mim upływu wielu lat, pamiętam(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką
Miód i pieprzUcierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba(...)różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami. Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 680) - 200 g mąki pszennej typ 480 - 200 g masła lub margaryny - 150 g jogurtu naturalnego
SMYKWKUCHNItarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie(...)wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców. Ciasto włóż
Raj dla PodniebieniaPonieważ mam jeszcze dużo zamrożonych owoców i jak na razie zapasów mi nie ubywa, postanowiłam upiec ciasto z jagodami. Przepis wzięłam z książki "Smaczne i zdrowe desery domowe" Wydawnictwa SBM. Ciasto wyszło przepyszne, już dawno tak dobrego ciasta z owocami nie jadłam. Polecam, naprawdę warto je upiec. Przepis jest bardzo łatwy i szybki :-) Przepis na tortownicę z kominem(...)pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Natłuszczoną tortownicę napełnić ciastem. Na wierzch wyłożyć mrożone owoce. Nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem
Na słodko lub wytrawnieNo!Obiecany , wyczekany przepis na przepyszne ciasto z truskawkami już jest!!!Ciasto zrobiłam kilka dni temu na Imprezę BLOG EXPERTS i podobno ;) było pycha!!!Przywodzi na
Ostra na Słodkociasto. 3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 45min. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę. 5. Na środku placka ułóż pokrojone na cząstki brzoskwinie tak, aby z każdej strony został 4cm margines ciasta. 6. Obsyp owoce cukrem i kwiatami lawendy - lekko wymieszaj. 7. Zawiń brzegi ciasta na owoce. 8. Posmaruj brzegi ciasta białkiem jaja i oprósz brązowym cukrem. 9. Piecz 40-45min. w 190*C. Smacznego! Rustic peaches and lavender tart Ingredients: Crust: 200g of wheat flour 200g corn flour 200g of chilled butter 60g of sugar 2 teaspoons vanilla sugar 3 yolks
Kuchnia w Słońcu Skąpanadobrze smakuje. Taki biszkopt z galaretką i owocami pasuje na różne okoliczności, to smaczne ciasto warstwowe do kawy i herbaty. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami przygotowujemy na jasnym biszkopcie. Mój to biszkopt z 4 jajek, bez oddzielania żółtek od białek(...)zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, bo jest naprawdę prosty i szybki. Biszkopt z galaretką i owocami najlepiej smakuje z owocami jagodowymi, na przykład malinami, porzeczkami czy borówkami. Możecie użyć mieszanki owoców lub jednego ich rodzaju. Świetnie sprawdzą się świeże i mrożone owoce - tych mrożonych nie trzeba rozmrażać. Wrzucone do przestudzonej galaretki spowodują, że szybciej stężeje. Warto
Lekcje w kuchniSuper wilgotne, super kruche, super smaczne Ciasto kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem jest delikatne i nie za słodkie. Świetne połączenie smaków, które koniecznie trzeba wypróbować Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka(...)masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku. Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (30 cm x 35 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 20 minut. Owoce wykładam na podpieczone ciasto. Twaróg
Słodki sentymentSuper wilgotne, super kruche, super smaczne Ciasto kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem jest delikatne i nie za słodkie. Świetne połączenie smaków, które koniecznie trzeba wypróbować Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka(...)masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku. Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (30 cm x 35 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 20 minut. Owoce wykładam na podpieczone ciasto. Twaróg
Słodki sentyment