Czerwone porzeczki wyłożone na sklepowej półce skusiły Bartka do przyniesienia ich do domu i trzeba przyznać, że było to bardzo dobry pomysł. Zrobiliśmy z nich lekki
niecodziennikparykawy, herbaty, jogurtu, soku, mleka,... Umoczone tylko chwilkę, rozpływają się w ustach. Wkurzające, bo wciągają i uzależniają:) Można je dodatkowo wzbogacić, dodając do ciasta posiekane orzechy, migdały czy suszone owoce. Jak nigdy nie liczę żadnych kalorii, tak w tym przypadku policzyłam, przerażona ilością cukru. Całość ciasta, / blacha z piekarnika /, to około 4100kcal, a w przeliczeniu
Leśny Zakątekzłudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem. To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda
codojedzenianiej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i dajemy dowolny zapach. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy owocami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż włożony do ciasta patyczek będzie zupełnie suchy. Zrobiłam błąd włożyłam zamrożone jagody
Państwo Wojtczuk gotująkawałkami czekolady Tarta cytrynowa z kawałkami czekolady to takie ciasto, które będzie się nadawało na każdą okazję i na każdą porę roku. Nie wymaga sezonowych owoców, ani żadnych wymyślnych składników. Właściwie ciasto miało wyjść dużo niższe, więc chyba z powodzeniem można by je zakwalifikować również jako sernik. Samo przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Chyba jedyną trudność sprawiła
Relaxtimeuzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę. Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce. Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami. Ciasto pieczemy 50 minut w temp
W Moim Magicznym DomuPrzepis na to ciasto w wersji z malinamijest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisówna moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,przyszła pora na wersję truskawkową.To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,owoce można dowolnie zmieniać.Może tylko należy unikać tych,przy których galaretce ciężko stężeć ;)Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.Dla wszystkich Babć i Dziadków :)Pięknego święta!Czytaj
bistro mamawłasnego, ulubionego przepisu.Podczas studzenia, należy pilnować, aby galaretka całkiem nie stężała, bo wówczas trudno będzie zalać ciasto.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami i użyć galaretki o odpowiednim smaku i kolorze.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaupieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru(...)jest jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego nie świadoma ;-). ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Ten zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto
greenscarfoprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach, gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masa serowa: Jabłka pokroić w kostkę i gotować do czasu odparowania nadmiaru soku i zmięknięcia owoców. Dodać cukru do smaku (ilość zależna od własnych preferencji
My sweet a lifeLato to czas, w którym jest pełno owoców i warzyw. Za to je lubię! Poniższe ciasto jest bardzo zdrowe i smaczne! Nawet dla największego niejadka! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mąki ryzowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat borówki maliny Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem
Truskawkowa Fiestaogródkowe koszyczki. Z racji tego dobrobytu powinniśmy wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje): 200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy
ChilliJemyKolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera
dolcevitainmykitchenKażdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie
dolcevitainmykitchenPyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda
Oryginalny smak