robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne. Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa się między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce
Monia miesza i gotujezdołało być dobrze obfocone. Ilość samego ciasta nie jest zbyt duża, bo używamy jedynie 200 g mąki, za to cienki placek idealnie równoważy się z dużą ilością dodanych owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam
Mieszam w GarnkuMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 175g masła, 5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą(...)włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g
Z miłości do słodkościZłożenia ciasta: Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy(...)minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie. Lukier do dekoracji: Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy. Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami
VioletoweKucharzeniekruchego ciasta to będzie zadowoleni z efektów. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO wersja I (wg Tima Caina) (10 min) Jak podajemy w powyższym opisie, wybierzcie sobie rodzaj ciasta do placka. Z przepisu wg Tima Caina wychodzi bardzo chrupkie, nieco wytrwane, dość twardawe ciasto, które szybciej(...)szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dodajemy jeszcze nieco mleka. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na bardzo cienki placek, którym następnie wykładamy formę (wcześniej posmarowaną odrobiną masła i posypaną mąką). Gotowe – możecie przechodzić do punktu nr 3. 2. CIASTO wersja II (zwykłe, kruche ciasto na maśle
Nerds KitchenPyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Moja rodzina lubi karpatkę więc postanowiłam im upiec wersję z owocami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 125 gram margaryny 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 0,5 litra śmietany 36 % 1 szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru
Bajeczna Kuchniaracja! Wersja z rabarbarem to prawdziwy smak dzieciństwa. Moja siostra przygotowała wersję z malinami - jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki: Ciasto: 1 szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru(...)inne owoce. Następną warstwą jest kruszonka, a robimy ją tak:Mąkę, cukier i sól mieszamy z zimnym masłem. Ugniatamy paluszkami, aż powstanie kruszonka :) Wysypujemy ją na owoce i wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 30 do 40 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni C.Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji
Miksturownikmogłabym ją jeść do wszystkiego. Okazało się, że jak przygotowałam ciasto właśnie na bazie kaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną. Składniki: 120 g kaszy kuskus 100 ml gorącego mleka(...)Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy papierem pergaminowym, połowę ciasta wlewamy do keksówki, przysypując połową owoców porzeczki, następnie zalewamy resztą ciasta i posypujemy resztą porzeczki. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 1h. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły Młynekdodać do niej inny składnik, np. cynamon. Tartę pieczemy bez użycia formy do ciasta, zawijając nadzienie w ciasto kruche i układając na zwykłej blasze. Dzięki temu możemy wykonać ją w dowolnym kształcie lub rozmiarze. Moja tarta ma średnicę około 25cm . Tarta rustykalna z jabłkami Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 110g masła 40g cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody(...)BRZEGU TARTY 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko wymieszać - dodać zimną wodę w ilości, która umożliwi zlepienie ciasta (kilka łyżek) - zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, a je pokroić na grube
Smakołyki BerenikiMalinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak
Kulinarne PrzebojeSzybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce. Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na lato! Składniki na małą blaszkę: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao naturalnego 4 łyżki ksylitolu Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy(...)Polewa: 50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy Rozpuszczamy w rondelku i polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy dowolnymi owocami i czekoladkami lub ciasteczkami domowej roboty
Czarnawisienkabyło już nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę
Rozpustne gotowaniesezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe(...)przy pomocy pędzelka. Jeśli foremki są silikonowe nie wymagają smarowania. Ciasto drożdżowe mieszamy, by lekko upadło, a następnie nakładamy do foremek do około 1/3 objętości. Następnie wbijamy w ciasto owoce, posypujemy kruszonką i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około
Smakowy Rajużycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła 3 łyżki mąki(...)łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami
Bullioużycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła 3 łyżki mąki(...)łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami
Bullio