Sezon porzeczkowy już za nami, ale miło wspomnieć małe co nie co :)Składniki:Ciasto- 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki mąki
Zainspirowana w kuchnipodwójna dawka energii na obudzenie. Żeby nie było tak do końca sucho, dodałam świeże owoce na kawałki nektarynki, ale tak na prawdę chyba wszystkie owoce będą świetne w tym wypieku. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 4 filiżanki mocnego espresso 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru (możecie dodać więcej lub mniej) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao(...)będzie chłodna wbijamy jajka i mieszamy (możecie użyć miksera, trzepaczki czy nawet łyżki lub widelca). Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy cząstki owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Upieczone ciasto studzimy. Możemy podać
Szybko Tanio Smaczniecałość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Kruszonka - przepis tutaj Wykonanie: Drożdże rozkruszyć(...)wieczorem, i zostawiam do rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam gładkie ciasto) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu
Walijskie PichceniePoniższy przepis pierwotnie ukazał się na stronie serwisu Trendy Kosmetyczne, którego gospodynią jest Malina i którą pozdrawiam serdecznie :)Dzisiaj zaproszę Was na coś
Codzienna kuchnia niecodziennaUpiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce
ciastkarnia na kruchym spodzieletnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę(...)żelatyny (4 kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone w mniejszej niż zalecana ilości wody - świeże owoce ( u mnie truskawki) Galaretki wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Przykładowo, gdy użyjemy 2 galaretki rozpuszczamy je w 0,5-0,75l wody, gdy 3 galaretki
Smaczne ZdroweProste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm) Składniki: Kruche ciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa(...)serka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
KuchniaWeDwoje.plrobota, dać ciut mleka, cukru, mąki i rozetrzeć, zostawić na 15 minut - następnie wsypać pozostałe produkty bez owoców i hakiem robota wyrabiac z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć(...)minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią do pieczenia aby owoce się nie spiekły za mocno ciasto zostawić w blaszce do do wystudzenia..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętrzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki(...)Pokrojony rabarbar wrzucić do rondelka, dodać 8 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki przegotowanej wody. Gotować ok. 10 minut (uwaga, by rabarbar zbyt się nie rozgotował). Oddzielić owoce od syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie
Mania WypiekaniaWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję. Mamy sezon na świeże owoce i targi, aż uginają się od dobroci. Placek będzie idealny z borówką, maliną, brzoskwinią, morelą, truskawką itd... Ciasto jest łatwe,szybkie i nie wymaga wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. Składniki na ciasto -400 g mąki : 200 g owsianej(...)białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g truskawek lub innych owoców sezonowych Formę wykładamy papierem. Z podanych składników wyrabiamy kulę ciasta. Robimy ładny wałek i dzielimy na kawałki o proporcjach 60% i 40%. Obydwa wkładamy na ok.pół godziny do zamrażarki.Po upływie tego czasu
Z Kuchni Do Kuchnipowiedzieć, że cięższej i bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak. Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka(...)zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę. Do kielicha blendera wrzuć tofu, nerkowce, kakao, daktyle z mlekiem. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Wierzch ciasta posmaruj przygotowaną polewą i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiwprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników? ;) * SKŁADNIKI na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje) Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki ryżowej 1 łyżka kakao(...)łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej
Food SquareWykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy (w niej należy wykleić ciastem tylko połowę wysokości obręczy) - ciasto nakłuć(...)schłodzić - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia - żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier
Smakołyki Bereniki