Ciasto kefirowe z brzoskwiniami Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce(...)brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut
Kuchnia co dniaMówiąc szczerze nie przepadam za ciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto biszkoptowe z kremem i owocami to jedno z tych ciast, które zawsze się udają oraz wszystkim smakują. Do przełożenia ciasta został wykorzystany taki sam krem jaki stosujemy przy karpatce. Dzięki zastosowaniu biszkoptu ciasto jest puszyste i w połączeniu z kremem, owocami i galaretką smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)jajek oraz mąkę pszenna i ziemniaczaną (mąkę należy przesiać przez sitko) i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i wylewamy do niej nasze przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze około 170-180 stopni przez 30-40 minut. Gdy ciasto się upiecze należy upuścić naszą blachę na blat z wysokości około 30 cm i wstawiamy ponownie
Blog kulinarny S9.PLjajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa owoce (banany, truskawki, brzoskwinie, maliny na wierzch) Przygotowanie: Mleko zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!!). Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem(...)kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam kilka
Malinowo w kuchniKasza manna to zmora niejednego z Nas z dzieciństwa. Teraz to ja robię ją swoim synom i przyznaję, że lubię taką na gęsto podaną z musem owocowym, z owocami. Przy sobocie postawiłam na fajny deserek właśnie z kaszą manną. Z malinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie. Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny(...)manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnicukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej(...)spód nakładamy cienką warstwę kremu, dookoła brzegu wyciskamy z worka rancik, który sprawi, że owoce lub sok z nich nie będzie wydostawał się na zewnątrz ciasta. do środka nakładamy ulubione owoce. U mnie pierwsza warstwa to maliny, druga – truskawki, a ostatnia to borówki. Powtarzamy układanie tortu z resztą spodów. Truskawki warto pokroić sobie na mniejsze kawałki/plasterki
Ciastkozercyostatni weekend mieliśmy gości i zaproponowałam upieczenie ciasta. Padło na ciasto z owocami i od razu wiedziałam, że chcę przemycić coś wegańskiego trzem facetom (wiedziałam, ze mój małż będzie najmniej problematyczny), tym niemniej podjęłam wyzwanie. To co wyszło spod moich rąk przeszło moje oczekiwania. Delikatne ciasto, o budyniowatej konsystencji, z lekkim posmakiem kokosa świetnie komponowało się z porzeczkami (ciasto
Szybko Tanio Smacznieprzykryte ściereczką. Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek,. Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni. Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy I gotowe! Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym. Smacznego
Ostra na SłodkoNajłatwiejsze ciasto z owocami to takie ucierane, które zawsze się udaje i zawsze smakuje. N ie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto
Kuchnia u KrysiKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż
sierotka maRysia w kuchnijajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietany 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny (lub inne owoce) Składniki ciasta miksujemy razem,a następnie wylewamy niewielkie porcje na rozgrzaną płytkę gofrownicy (możecie wylewać regularne kwadraty, albo nalać trochę ciasta na środek, a po zamknięciu gofrownicy kształt sam się "zrobi
Czary - gary w kuchniUcierane – mój faworyt wśród ciast. Z owocami najlepsze. Obok znalezionego przepisu na ucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie. Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka
Made By Mom And Soncukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy do każdej wypustki do 1/2 wysokosci. Na wierzch wyłożyć owoce i zalac ciastem tak aby foremki były wypelnione
PychaDaniawykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy dekorację (dowolną) i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 min. Studzimy. Na cieście układamy owoce liczi osączone z alkoholu. Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy(...)mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami
Gotowanie jest łatwecukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy budyń według zaleceń na opakowaniu. Przygotowany budyń wykładamy na ciasto. 2. Owoce należy umyć i przełożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder, wymieszać i przełożyć do formy. 3. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ocet winny. Przekładamy(...)formy. 4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 165 stopniach C przez około 20min aż beza się zrumieni
Coś z niczego