Propozycja na dziś: lekkie, puszyste ciasto z owocami lasu, tym razem mrożonymi. W smaku przypomina najlepszy drożdżowiec, jest aromatyczne i bardzo smakowite. Do kawy będzie znakomite, polecam. Ciasto z twarożkiem i owocami lasu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami
Ostra na SłodkoPropozycja na dzisiejsze popołudnie - jogurtowe ciasto z owocami a dokładnie z brzoskwiniami które zrobiłam do słoików kilka miesięcy temu. Ciasto robi się szybko i nie jest skomplikowane. Można wykorzystać oczywiście inne owoce zależnie co kto lubi lub aktualnie posiada. Więc do dzieła. Składniki: Biszkopt – dla przypomnienia 5 - 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)puszki 2 galaretki owocowe 2 jogurty naturalne ( duże opakowania ) Wykonanie: Dokładne wykonanie biszkoptu w przepisie na cytrynkę. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy syropem z owoców ( aby ciasto nie było suche ). Układamy na biszkopcie owoce ( pokrojone ).Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej do rozmieszania użyć zwykłego miksera, łatwo się wówczas rozpuszczą ). Do rozpuszczonych galaretek
Smaki EwyLato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej
mojewypiekiinietylkoCiasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste(...)łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je cukrem wymieszanym z kokosem. Ciasto z maślanką pieczemy około 35 – 40 minut
Smakowy RajKruche ciasto z owocami to w tym roku jeden z ulubionych deserów naszej rodziny, dlatego bardzo często je piekę dodając sezonowe owoce. Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto. PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI Składniki na kruche ciasto z czereśniami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku(...)wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min. Spód ciasta pokrywamy warstwą dżemu a następnie wydrylowanych czereśni. Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy ( nie musi być dokładnie) na owocach. Całość zapiekamy ok 45-55 min w 180st. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasto z czereśniami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeLubicie ciasta z owocami? Ja bardzo, nawet z tak kwaśnymi jak moje czarne porzeczki w tym roku. Polecam Wam pyszne ucierane ciasto. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne na podwieczorek. Ze zdjęć jestem tylko tak średnio zadowolona :( Coś mi ostatnio nie wychodzą. A teraz zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki(...)dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie rozkładamy je równomiernie na cieście. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wyjmujemy z piekarnika. 3. Czekoladę
Izabelawkuchniciasta 100 g orzechów,lub migdałów 15 g masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka brązowego cukru,ale jak nie masz może być biały Wykonanie Brzoskwinie umyć, pokroić na pół, usunąć pestkę , zasypać cukrem i odstawić na 30-40 minut na bok.Odcedzić powstały sok. Dodać do brzoskwiń skórkę i sok z połowy cytryny, wymieszać. Umieścić garnek z owocami(...)połączenia składników . Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki,podzielić na 2 części tj. 2/3 i 1/3 .Formę wysmarować masłem ,posypać mąką.Większą część ciasta równomiernie rozprowadzić wzdłuż dna i ściany formy w celu utworzenia obrzeża.Umieść na cieście owoce i mniejszą część ciasta kawałkami rozkładać mokrymi rękami , równomiernie na nadzieniu. Następnie posypać warstwę orzechową . Piec ciasto w nagrzanym piekarniku
w mojej kuchnipozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek, 25 g cukry 3 łyżeczki bułka tarta, 1 łyżka mąki, jajko do smarowania Przygotowanie Kruche ciasto przygotowujemy(...)kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, następnie wysypujemy je do naszych tart . Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paski którymi ozdobimy wierzch naszych mini tart. Smarujemy rozmąconym
cookplUcierane ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych, przełożone pianką ze śmietany i owoców leśnych. Ja użyłam tych z dodatkiem kwaśnych porzeczek, więc musiałam je nieco mocniej dosłodzić. Jeśli w waszej mieszance ich zabraknie, można ilość cukru nieco zredukować. Ciasto: 150 g masła 80 g cukru 2 jajka 140 g mąki 60 g wiórków kokosowych Pianka: 400 g mrożonych owoców(...)połączenia. Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na połowę i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam grzanie od góry by nieco przyrumienić wierzch). Podobnie pieczemy drugie ciasto. Mrożone owoce
Smaki Na TalerzuPrzedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto: 200g masła 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 niepełna(...)masy. 2. W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę do powstania grudek. 3. Ciasto (będzie gęste) wykładamy na blaszkę (około 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka
Szefowa kuchnikażdego. Ciasto, do którego wrzucicie rozmaite owoce, nawet mrożone. Świeżo upieczone ciasto musi przestygnąć, by dobrze się kroiło. I szczerze ciężko czekać, gdy maślany zapach zawładnął całą kuchnią i kusi niesamowicie. Brzoskwinie stały się jeszcze słodsze niż na początku. Kruche ciasto z brzoskwiniami lub innymi owocami jakie wybierzecie będzie świetnym pomysłem na deser. Pozostaje tylko parzyć kawę, zebrać(...)PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie jakby kruszonka, wtedy dodaj wiórki kokosowe, żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół
Zasmakuj KuchniTruskawkowiec bez pieczenia – to pyszne ciasto na herbatnikach, składające się z 3 warstw, w tym dwóch na bazie truskawek. Gorąco je polecam ze świeżymi truskawkami
Kulinarne PrzebojeSezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast i deserów. Kaprysy pogodowe sprawiają, że trudno jest przewidzieć, jak długo będziemy cieszyć się truskawkami w tym roku, dlatego myślę, że warto wykorzystać je maksymalnie w naszej kuchni. Ciasto kruche z truskawkamiSkładniki(...)cienką warstwą mąki ziemniaczanej- truskawki pozbawić szypułek, umyć i przekrojone na pół układać na cieście gęsto koło siebie- na truskawkach układać paski ciasta tak, aby tworzyły na owocach kratkę- ciasto piec 60 minut w 180 stopniach
Smakołyki Berenikimiękkie i puszyste. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Uwaga: do kruszonki należy dodać masło, ponieważ dzięki niemu ciasto będzie miało wyjątkowy maślany smak. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: ciasto maślankowe (uwaga: w szystkie składniki na ciasto maślankowe muszą mieć temperaturę pokojową) 1 szklanka maślanki 3 szklanki mąki pszennej (450 g) 1 szklanka drobnego(...)sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 50-60 minut w 180 °C (do zarumienienia i suchego patyczka) . Kroić po ostudzeniu. Ubijanie jajek Etapy przygotowywania ciasta maślankowego Przygotowywanie kruszonki Ciasto, owoce oraz kruszonka. Wygląd ciasta przed i po upieczeniu Pomysł na przepis STĄD
Ugotować