jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu greckiego - szklanka 250ml mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - kubeczek 250ml owoców sezonowych - puder do posypania ciasta Jajka ubiłam z ksylitolem (cukrem) i ksylitolem z wanilią (cukrem waniliowym) na puszystą masę, dodałam jogurt grecki, roztrzepałam (użyłam małej trzepaczki do blendera ręcznego). Stopniowo dosypywałam mąkę wymieszaną(...)patelnię wysmarowaną wcześniej dokładnie olejem. Owoce pokroiłam na małe kawałki, obtoczyłam delikatnie w misce w łyżce mąki, i rozłożyłam na cieście, delikatnie przemieszałam tak, by owoce były przykryte ciastem. Krawędzie przykrywki również przesmarowałam olejem (by nie przykleiło się do niej ciasto). Patelnię wstawiłam na palnik i przykryłam pokrywką. Na początku grzałam na średnim ogniu, po chwili (gdy było
Smaczne Zdroweniemających czasu na pieczenie dla lubiących drożdżowe ciasta pod każdą postacią dla chcących spróbować drożdżowego na nowy sposób Składniki na ciasto: 100g drożdży 240g cukru (kopiata szklanka) łyżka cukru waniliowego 4 jajka szklanka oleju 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml) 650g mąki pszennej szczypta soli Składniki na kruszonkę i owoce: 150g mąki pszennej 60g cukru pudru(...)mąkę i wrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie kruszonki: Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły
Mania Wypiekaniaprzeróżnych owoców, nie tylko z jabłek. I nie tylko z kruchym wierzchem/spodem ale np. z użyciem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Sama nie przepadam za taką wersją tarty Tatin – zdecydowanie wolę kruche ciasto, które świetnie przyjmuje aromat i soki z owoców, a także potrafi bez szwanku znieść ciężar bogatego nadzienia. Kruche ciasto robię w misie malaksera(...)owoce razem z całym płynem. Jeśli chcecie piec tartę w patelni – zostawcie owoce tam, gdzie są. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około pół centymetra. Ciasto powinno wystawać na około 1cm poza brzeg formy/patelni. Nakładamy ciasto na owoce a jego brzegi zawijamy w środku do formy, tak żeby zabezpieczyć nimi nadzienie. Równomiernie nakłuwamy ciasto widelcem
Karo in the KitchenChoć grudzień to najpiękniejszy i najsmaczniejszy miesiąc, pełen m.in. piernikowych, makowych czy sernikowych smaków, mnie zamarzyło się coś zupełnie innego. Zima jeszcze na dobre się nie
Smaki Na TalerzuPopularne ciasto piastowskie, czyli po prostu szarlotka na biszkoptowym spodzie z bitą śmietaną. Ciasto uwielbiane chyba przez wszystkich, no chyba, że ktoś nie lubi ciast z owocami... To ciasto, to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, choć wtedy nie wiedziałam, że zwie się ono ciastem piastowskim, ot u nas bywało po prostu jako szarlotka. Kiedyś w wersji pszennej, od kilku
Smaczne ZdroweBardzo delikatne i pyszne ciasto. Jest to dosyć duża porcja, blaszka o wymiarach 24 x 34 cm Ciasto – miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i
Kuchnia PokoleńSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbaremSkładniki:ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki2/3 kostki margaryny3 łyżki cukrupół opakowania cukru wanilinowego (16g)1 jajkoszczypta soli nadzienieokoło 70dag
Smakołyki Berenikimieszczącym 6 białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony. Ciasta z białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują owoce sezonowe. Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Ciasto(...)ekstrakt z wanilii, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - porzeczki dokładnie oprószyć mąką - na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Berenikiniewielkimi zmianami, które już zawarłam w poniższym przepisie. P.S. w tle ozdoby, własnoręcznie wykonane przez Mamę i Siostrę-dziękuję za piękny prezent Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli(...)Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około
Pieguskowa KuchniaTakie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływają się w ustach!Takie je właśnie to!Niesamowicie puszyste i delikatne!A co najważniejsze ?Ekspresowe do przygotowania!Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI:- maślanka – 250 ml- jajko – 2 szt- cukier – 1 szklanka- olej – 125 ml- cukier waniliowy(...)bułka tarta – do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkojednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki(...)przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu
Wrzosowa Polanastworzy efektowny, wyśmienity deser, który zachwyci rodzinę , przyjaciół i przede wszystkim dziec i .. . Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Składniki: 4 00 ml mleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe(...)ułoż one biszkopty i wyrównujemy brzeg. Umieszcz amy w lodówce do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 4 50 ml wrzącej wody. Studzim y. Na wierzch ciasta wykładamy owoce i tężejącą , ale nadal pły nną galaretką zalewamy wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Moje posty
Słodka Stronarabarbaru i ciasto z rabarbarem w tym roku zaliczone, uważam więc sezon rabarbarowy za otwarty! Do tego ciasta wykorzystałam również mrożone truskawki i jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców:) Ciasto jest tak pyszne, że naprawdę trudno się od niego oderwać... Składniki: 125g masła lub margaryny, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki(...)bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki. Mrożone rozmrozić i odsączyć. Owoce rozsypać równomiernie na cieście. Piec około 44-45 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościCiasto orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Gdy zależy nam na wersji bezmlecznej pomijamy kruszonkę lub dodajemy zamiast masła olej (w mniejszej ilości(...)przygotowanej wcześniej tortownicy. Kruszonka: - 35g ksylitolu (lub cukru) - 35g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 60g mąki orkiszowej tortowej typ450 Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto. Na ciasto w tortownicy wykładamy owoce i obsypujemy kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-50 minut, do suchego patyczka, na programie z termoobiegiem. Ciasto musi się
Smaczne ZdroweZbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego(...)delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do chwili aż się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi (dzięki temu owoce nie utoną w cieście). Układamy przygotowane truskawki i morele (naprzemiennie) i posypujemy je kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie
mojewypiekiinietylko