Błyskawiczne są i burgery rybne i bułki. Burgery właściwie nie wymagają smażenia, a ciasto na bułki nie musi rosnąć. Całe danie zrobisz w 20-25 minut
Niedzielny kucharzPieczone jabłka z powidłem na świąteczny stół? Czemu nie? U mnie na pewno się pojawią. Będzie to miła odmiana od ciast, ciasteczek i pierniczków. Pojawią się
IzabelawkuchniProste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini
Moja DelicjaPomysł na zdrowy, lekki i letni wypiek - śliwki i brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką. Danie na słodko, które jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania 😋 Owoce
UgotowaćOstatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże
BullioPysznie,lekko,orzeźwiająco i bez pieczenia - serniczek na Dzień Matki. Składniki: 4 serki homogenizowane 4 galaretki o dowolnym smaku 2 galaretki truskawkowe dowolne,ulubione
Niespełnione zdolności kulinarnePomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże
BullioGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania Wypiekaniaskładniki: 2000 g czarnej porzeczki cukier do smaku wykonanie: Porzeczki przepłukujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, tyle aby tylko przykryła owoce i zagotowujemy pod przykryciem
Domowy Smak JedzeniaW moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej
W kuchni Karmel-itkiTe lekkie i delikatne w smaku placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi
Spektrum SmakuSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenieCzasem z rana chce się coś bardziej pysznego niż kanapki lub owsianka z owocami i oto powstał przepis na wrap śniadaniowy, w którym składniki
Kuchnia ŁukaszaUff nareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale
RAROSSADzisiejszy post pewnie was zaskoczy, ale czyż nie tego powinno się oczekiwać od bloga? Może warto raz zrobić przerwę pomiędzy kolejnymi przepisami na ciasto, zapiekankę czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowujesz ciasta świąteczne na ostatnią chwilę to ten mazurek powinien Cię zainteresować. Robi się go szybko, nie trzeba go piec a w smaku jest super słodki. Spód jest chrupiący dzięki orzechom, wnętrze kremowe i aksamitne a mango jak to mango pasuje do wszystkiego Jeżeli nie masz akurat pod ręką mango to mus można przygotować z dowolnego owocu, można mazurka także(...)podać bez owoców tylko posypanego startą czekoladą. Wielkanocny mazurek bez pieczenia Drukuj Porcje: forma 30x20cm Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny w lodówce Składniki: 80g migdałów 150 g pestek słonecznika 15g nasiona chia 10g sezamu 30g kakao 150 g daktyli 50g rozpuszczonego oleju kokosowego 30ml + 15ml syropu klonowego 10g mąki ryżowej 10g mąki kukurydzianej 20g skrobi kukurydzianej 3 duże
Book of spellssmakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty. Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych z owocami, na zimno czy ucieranych w makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo(...)kokilki ceramiczne z wodą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; Kakaowy spód: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie
Wanilia i Kardamonłyżki, ale przy użyciu kwaśnych owoców 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 banany - w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować do połączenia się składników(...)patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć
Grunt to przepis!Szukacie pomysłu na pyszny krem do ciasta, tortu, czy udekorowania babeczek? Polecam Wam ten na bazie twarogu i masła! Przyznam szczerze, że za każdym razem kiedy przygotowuję ów krem to mam ochotę wyjeść go prosto z miski... Jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy. Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Krem(...)dekoracji. Jego słodkość możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru. Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp. (Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.) Polecam! 400g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości) 200g masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego
Di gotujeokazji waszego święta przesyłam Wam te oto pyszne pączusie i życzę 100 lat, dużo radości i zdrowia. Pączki mocno malinowe za sprawą kremu i polewy malinowej którą zrobiłam z owoców mrożonych. Zapewniam że na jednym pączku nie poprzestaniecie. Z mojego przepisu wyszło około 15 pączków. Pączki najlepsze są w dniu smażenia. Do kawy porcja małej przyjemności(...)minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję resztę mleka, i jogurt. Letnie wlewam do ciasta. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej
wesoła kuchniażonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami. Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się błyskawicznie i są niezawodne, pyszne, w środku wilgotne, puszyste i po prostu bardzo smaczne z chrupiącą(...)Składniki (na ok. 20 szt.): 11 białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier puder. Następnie dodałam przesiane obie mąki
Kuchnia u KrysiSezon na truskawki w pełni! Ja wykorzystuję go na tak zwanego maksa i dodaję te pyszne owoce prawie do wszystkiego 😍. Niestety świeże polskie truskawki są z nami bardzo krótko, więc trzeba ten czas wykorzystać na maksa! Dziś zapraszam Was na domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko. I co ważne(...)truskawkami: Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser
Kulinarne przygody Gatityzabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że są zdrowsze od zwykłych bułeczek, bo zawierają więcej błonnika, to jeszcze są nafaszerowane owocami i nie zawierają cukru (jedynie 2 łyżki miodu). Są puszyste i mięciutkie. Nie zawierają mleka krowiego, ani produktów pochodzących z mleka. Składniki na 18 bułeczek: 270 gr mąki pszennej(...)mąki. Wymieszać żeby nie było grudek. odstawić na 10 min., tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Mąki przesiać do misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, mięciutkie. Ciasto będzie się kleić
moj przepis namakowców to najczęściej pieczone ciasta na święta Bożego Narodzenia. Mój dzisiejszy piernik jest trochę inny od tradycyjnego, ponieważ jest przełożony kremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wysokie(...)Krem grysikowy: 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 200 g masła 5 łyżek kaszy manny Galaretka porzeczkowa: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki o smaku owoców leśnych Wierzch: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Białka oddzielić
Danka Pichcikiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy Buddy możesz wrzucić(...)Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light. Czwartek: SPAGHETTI Z KREWETKAMI W MAŚLANYM SOSIE Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym
Niedzielny kucharzłyżeczka proszku do pieczenia do podania: dżem, owoce, bita śmietana WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować ze sobą żółtka, cukier, olej, mleko, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewać chochlą na mocno rozgrzaną płytę gofrownicy. Gofry piec około
Passions hobbies lifeJagody to jedne z lepszych owoców, którymi obdarzyła nas natura. Można z ich udziałem stworzyć wiele fantastycznych dań. Dzisiaj chciałabym zaprosić na pierogi z jagodami. Pyszne , delikatne i proste w przygotowaniu danie. Może z powodzeniem być jako drugie danie do obiadu jak również na ciepłą kolację. Ciasto na pierogi zawsze przygotowuję z udziałem … Czytaj dalej Pierogi z jagodami
gotuj ze mnązrobić ciasto bez pieczenia, nie przepadam za ciastami z cukierni ale czasami brak czasu robi swoje, a zawsze lubię coś do kawy mieć. Więc jedyny mój pomysł jaki mi się nasuną to sernik bez pieczenia w tortownicy 24cm. składniki wystarczy troszkę herbatników czy biszkoptów 2 serki homogenizowane dowolne owoce ja miałam maliny z ogródka 1 opakowanie gotowego sernika
Moje Wyrobynafaszerować możemy jest dosłownie wszystkim. Pierogi z owocami, kapustą i grzybami, kapustą i ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem, dynią i wędzoną śliwką (po przepis zapraszam tutaj ), kaszanką… Moje ulubione jednak, to te przybyłe z terenów dawnej Rusi Czerwonej, czyli pierogi ruskie. Ile osób, tyle pewnie przepisów na idealne ciasto i idealny ruski farsz. Mój farsz, poza twarogiem
Jacob Tasteswykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionym smarowidłem. Chlebek bananowy świetnie smakuje z konfiturami truskawkowymi lub sam. Banany to owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik
My Chcemy JeśćSzukasz idealnego ciasta, które wygląda pięknie, smakuje bajecznie i robi się szybciutko? Bardzo proszę :-) Czas przygotowywania: 10 minut + pieczenie 30 minut Ilość porcji: 10 kawałków Składniki: • 3 jajka • 3/4 szklanki mąki • 100 g cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 300 g mieszanki mrożonych owoców
AniaGotuje.plwymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś proponuję coś słodkiego z wykorzystaniem sezonowych owoców, których wszędzie teraz jest mnóstwo! Pyszne truskawki i czereśnie z odrobiną pomarańczą, zapieczone pod owsianą kruszonką świetnie sprawdzą się jako ekspresowy deser:) Uwielbiam go, bo jest absolutnie przepyszny i jeszcze tak bardzo łatwy w wykonaniu, bajka. Osobiście chyba we wszystkich ciastach lubię część owocową i kruszonkę najbardziej Jak dla mnie wypiek
karmelowyzmienić i zaczynam od koktajlu z melona 😊 Z ciast na pewno nie zrezygnuję, ale pozwolę sobie na taką przyjemność tylko w weekend 😊 A tym czasem zapraszam na słodki koktajl 😊 Składniki: melon 1/4 szt, banan 1 szt, kiwi 1 szt, jabłko 1 szt, woda 1,5 szklanki, Sposób przygotowania: Wszystkie owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy
kulinarne odsłony patiżadnym wspólnym gotowaniu nie było mowy. O pieczeniu ciast to już w ogóle nie było mowy, bo cały kunszt mojej rodzicielki w kwestii deserów polegał na rozpakowaniu gotowego biszkoptu (wiecie, te niemieckie, okrągłe, w takim złotawym opakowaniu, po którym język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek
greenscarfkonfiturą domową, twardy ser smażony, warzywa i owoce. Wszystko smaczne i pachnące, ale trzeba było jeść ostrożnie. Czekało na nas kilka atrakcji kulinarnych. Agroturystyka u Rybaka w Wielgie. Spacer nad jezioro i degustacja - pstrąg (niestety kupny), ale wędzony na miejscu – po prostu pyszny. Miód z własnych uli oraz ciasto. A my jechaliśmy dopiero na festyn kulinarny. Trafiliśmy
królestwo garówgustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać
Be Fit Be Strongwyszło co wyszło. Razem ze mną ciasto piekły: Marzenka , Joanna , Joasia , Ala .. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo 2 różne galaretki owoce czarnej morwy Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać
Moje domowe kucharzeniecynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki […] Artykuł Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdworze upały, więc niezbyt chętnie zajadamy się ciastami. Proponuję więc podawany prosto z lodówki deser truskawkowo-jogurtowy. Robi się go łatwo, a dodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać
Passions hobbies lifemąka żytnia, pełnowartościowy nabiał czy świeże owoce. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 porcja budyniu czekoladowego truskawki Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia
Chocolate Muffin Blogbeztłuszczową. Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą stronę i piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę). Najlepsze są na ciepło, tuż po przyrządzeniu. Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym, konfiturą. Moja propozycja: najpierw posmaruj placek warstwą
Roślinna - blog wegańskiidealna dla fanów tych kwaskowych, a zarazem słodziutkich owoców. Lekko cytrynowe spody z delikatnym, orzeźwiającym kremem malinowym to niezwykłe połączenie, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła
Słodka Stronakanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem
SMYKWKUCHNIżelfixu 2:1 0,5 kg cukru Przygotowanie: Owoce umyć i sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki Dalej postępować według przepisu jaki jest na torebce Żelfixu Gorącą masą owocową napełniać czyste, suche słoiczki, do pełna. Dla pewności pasteryzowałam je przez 5 min. Dżemu będę używać do przekładania ciast i nie tylko
Proste Potrawymałym ogniu do rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano
Proste Potrawy