ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1128/1704)

Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 218

serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców (tu łowicz 100% z owoców

Malowane smakiem
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 185

każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Wierzch każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i piec przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć do środka budyń, tarty ewentualnie ozdobić owocami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wafelki z wafelnicy 541

domu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru , polecam mniej nawet  2 jajka 1,2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody 1 roztopiona łyżka masła 2 łyżki ekstraktu z wanilii  Wszystkie składniki zmiksować i po troszku wlewać na nagrzaną wafelnicę. Gotowe podawać solo , z lodami, owocami i bitą śmietaną

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 256

składniki połączą się nam na gładkie ciasto. Z powstałej masy mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy placuszki na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub/i owocami. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 198

piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy  czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem i pamiętajmy im więcej dodamy owoców, tym czas pieczenia będzie dłuższy). Upieczony chleb zostawiamy

Miód i pieprz
Placek rabarbarowy z trzech misek 210

górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki

Karo in the Kitchen
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 150

pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych.  Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić) sól mały słoiczek

na moim stole...
Sernik na zimno z chałwą 264

sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem

Cynamonowe szczęście
Konfitura truskawkowa 223

truskawki w pełni, bardzo lubię te owoce i w sezonie smakują chyba najbardziej. Jednak zawsze zamykam smak lata w słoiczkach i przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twaróg domowy 189

wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ?  A może na słodko? Z owocami?       Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków

mojewypiekiinietylko
Lebkuchen niemieckie pierniczki 243

Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 181

powideł, można oczywiście użyć dżemu lub świeżych owoców, albo po prostu zjeść naleśniki z samym twarogiem - takie też będą pyszne. NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (składniki na 5-6 naleśników) Masa twarogowa: - 100 gram twarogu chudego lub półtłustego - około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - cukier (ja użyłam brązowego) - wg uznania Ciasto naleśnikowe: - 1 jajko - szklanka mąki pszennej - około

Zgrabne Gotowanie
Melba z truskawkami 581

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż masa się

Poezja smaku
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 175

skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania, ale zawsze warto zaczynać(...)orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze od gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka

KasiaiKrzysiu.pl
Kashta - ser śmietankowy do deserów 219

Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania