ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:642/988)

ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 123

zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą 127

pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i miksujemy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy

Na Ciasteczkowych Papierach
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 193

chcę. Od razu zaznaczę też, że nie jestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki, dużo orzechów!, lody (och!), ciasteczka, owoce w niezliczonych ilościach, mięsko z grilla, tosty. ZDROWY STYL ŻYCIA. Sami widzicie

fitolarun.blogspot.com
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 288

może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 166

migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą

DefinicjaSmaku
Wiosenna sałatka na krakersach 588

słodkości.  I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy

bistro mama
Piernik staropolski ETAP II i III 155

wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem). WARSTWA ORZECHOWA: 450 g mielonych orzechów włoskich 300g masła/margaryny 350g cukru 5 łyżek kremówki 2 łyżki spirytusu Rozpuścić masło

charlotte gotuje
Placek wspaniały 439

cukrem na pulchną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min.  Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa

Anioły w kuchni
Szybki chleb razowy na drożdżach 162

drożdże ,,ruszyły,, 2. Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, dodaj sól, otręby żytnie, pokrojone orzechy. Dodaj wyrośnięte drożdże i wlej letnią wodę. Chwilę wyrabiaj, kiedy składniki dobrze się połączą przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw

Apetyczna babeczka
Świąteczne pierniczki 261

sody - 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,      cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb z ziarnami – drożdżowy 82

Dzisiaj upiekłam chleb z dodatkiem suchych drożdży i mnóstwem ziaren. Możecie dodać do niego swoje ulubione dodatki : siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, jagody goji, chia, sezam lub orzechy. Pamiętajcie tylko żeby ilość dodatków nie była zbyt duża maksymalnie 6-7 łyżek. Chleb ten upieczony został z mąki krupczatki, jest bardzo smaczny i chrupiący. Do jego upieczenia możecie użyć zarówno drożdży(...)płaska 2 łyżki pestek dyniowych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia Instrukcje Drożdże suche: W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Drożdże świeże: W przypadku jeśli

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami 82

Bardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie Składniki: – 260g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g świeżych drożdży lub 4g drożdży instant – 40g masła – 40g cukru(...)dużej miski. Dodać cukier, sól i wkruszyć drożdże. Wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko (temperatura mleka nie powinna być większa, niż 40 stopni), dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto przez około 7-10 minut. Następnie, cały czas wyrabiając, na dwa razy dodać miękkie masło. Wyrabiać do momentu, aż masło całkowicie się połączy z ciastem. Gotowe ciasto włożyć

Smaki Armine
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI CYNAMONOWO-ORZECHOWE 199

wersji wegańskiej, ja dodałam jajko, zwiększyłam także ilość mąki. Z przepisu wychodzi dość spora ilość bułeczek, proponuję przygotować z połowy składników, z całej porcji mnie wyszły 24 sztuki... Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej               dałam 380g mąki orkiszowej typ700 - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej     dałam 120g mąki orkiszowej typ2000 - 1 szklanka mleka(...)masło utarłam z cynamonem i zmielonymi orzechami, odstawiłam. Do miski wsypałam mąki ( 320g typ700 i 120g typ2000 ), dodałam ksylitol z cukrem trzcinowym, jajko, ciepłe mleko (nie gorące) wymieszane z drożdżami, stopione masło klarowane z olejem kokosowym. Przy pomocy haka miksera wymieszałam wszystko razem. Następnie dosypywałam stopniowo pozostałą część mąki typ700 tak, by ciasto nie było zbyt klejące

Smaczne Zdrowe
Śniadaniowe bułeczki scones 161

angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto. Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym lub kwaśną śmietaną. Mniam ! Prosto i pysznie. hhh * Zobaczcie też(...)łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki. W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła. Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto podzielić

kolorowotorcikowo
Makowiec z serowym nadzieniem 146

mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 15 dag kaszy manny błyskawicznej 4 jajka aromat migdałowy (koniecznie) bakalie: orzechy, rodzynki, kokos Nadzienie serowe(...)mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno

Praktyczna pl