ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:57/988)

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 145

krajanki piernikowej:) Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm Ciasto piernikowe: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 0,5 szklanki miodu; 0,75 szklanki cukru kryształu; 125 g masła; 1 jajko; 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów; 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej; 4 łyżki przyprawy do piernika; Mąkę(...)sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać

In my kitchen
Budyniowiec na ciasteczkach 193

Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach

Kuchnia Pokoleń
Sernik ze śliwkami 215

jajka - 10 szt masło roślinne - 1,5 kostki mąka pszenna - 7 płaskich łyżek mąka ziemniaczana - 4 łyżki cukier kryształ -2 szkl śliwki węgierki orzechy laskowe mielone - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut(...)26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Szarlotka z gruszkami 132

Szarlotka z gruszkami, orzechami, przyprawami korzennymi, na kruchym cieście – bardzo smaczna. Szarlotka to ciasto, które króluje w sezonie jesienno – zimowym. Nie jest trudna do przygotowania a efekt zawsze pyszny. Najbardziej lubię szarlotkę klasyczną, na kruchym cieście, ale najszybsza do przygotowania jest szarlotka sypana , za to najbardziej efektowna szarlotka z bezą, zwana inaczej szarlotka z pianą. PRZEPIS NA SZARLOTKA(...)Następnie jabłka i gruszki obieramy, kroimy na kawałki i razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko przesmażamy. Po tym procesie dodajemy suchą kaszę manną, przyprawę korzenną, posiekane orzechy, mieszamy. Połową ciasta wykładamy spód blaszki (25x25cm), rozsmarowujemy owoce, wierzch wykładamy rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Pieczemy ok 45min w 180st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka z gruszkami pochodzi z serwisu

Dorota Smakuje
Proste ciasto z owocami! Zrobisz je w 5 minut! 165

tego samego przepisu. Za tym zawsze kryje się pewien przypadek lub jakaś ciekawa opowieść. Tak prawdę powiedziawszy mieliście dostać ode mnie jeden przepis... ale... upiekłam proste ciasto z morelami i orzechami, postanowiłam zrobić zdjęcia i kiedy zrobiłam jedno (notabene, strasznie mi się ono nie podobało) rozładował się akumulator zasilający aparat. Ciasto nie dotrwało do sesji numer dwa. A że uparłam(...)wybraną przyprawę. Mieszam składniki suche z mokrymi na jednolitą masę, którą przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce kroję na mniejsze części i układam na wierzchu ciasta. Ciasto posypuję orzechami lub sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Wyciągam z pieca i studzę. Przed podaniem można polać miodem.  Podaję moje kombinacje ale możecie zastosować

Mango Papaja
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 265

orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy(...)uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl

Cynamonowe szczęście
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 205

pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto(...)mlekiem i odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem

Miksturownik
Pyszny i prosty Mulatek 160

wykonania i szybkie ciasto jest wyjątkowo pyszne, nie tylko puszyste, ale i wilgotne, można też stosować różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka(...)suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego

Mix smaku
Słodki chleb cynamonowy 115

łyżeczkę) 3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich cukier cynamonowy 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu ( zrobiłam półtora porcji) ciasto chlebowe Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia

Pieguskowa Kuchnia
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 148

która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie(...)zdejmujemy papier. Serek kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki

Poezja smaku
Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami 155

domownikom. Przepis powstał przy współpracy z marką E.Wedel . Inspirację znalazłam na stronie z przepisami wielkanocnymi E.Wedel . Polecam! Zapraszam na FILM . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g zmielonych orzechów włoskich 90g cukru pudru 130g zimnego masła 1 jajko Wierzch: 200g mlecznej czekolady E.Wedel 120ml śmietanki(...)Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy, cukier puder i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką. Dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto lub wyrobić mikserem. 3. Gotowe ciasto spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na około

Mała Cukierenka
Babeczki z orzechami 191

babeczki wyłożone fasolą  Babeczki z orzechami 24 szt. Kruche ciasto 30 dkg mąki krupczatki 20 dkg zimnego masła(...)łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek  wysmarować masłem i wysypać mąką

Posadzone i zjedzone
Ciasto "Snickers" Bez Pieczenia 1411

Ciasto "Snickers" to deser stworzony na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto "Snickers" to połączenie mleczno-orzechowej, budyniowej masy z karmelem, masłem orzechowym oraz

Słodka Strona
Szybkie rogaliki z czekoladą 138

goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część przekroić pod skos, tak żeby powstały

moj przepis na