ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:61/988)

Sernik z Orzechami 207

pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu. W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki. W kąpieli wodnej umieszczamy(...)masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy cały sernik powstałą polewą. Brzegi ciasta obsypujemy orzechami.  źródło inspiracji: mojewypieki.com Moje posty

Słodka Strona
Panpepato. 174

Panpepato to włoskie korzenne ciasto pełne orzechów, podobne do piernika z mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte , ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli macie ochotę na słodkie, pyszne ciasto, zapraszam! Składniki na Panpepato:  na formę o średnicy 20 cm 50 g migdałów bez skórek 50 g orzechów laskowych bez skórek 50 g orzechów włoskich 40 g orzechów piniowych(...)Bakalie mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy miód, śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy doń bakaliowe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy. GLAZURA: (z powodzeniem zastąpimy ją polewą z 100 g czekolady gorzkiej i łyżki masła) 20 g masła

Rozpustne gotowanie
Ciasto Snikers 341

Pyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie smaków, jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru 3 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej(...)gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Baklava 185

orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol(...)lekko mąką i rozwałkować na bardzo cienki płat. Położyć go na blasze. Posmarować masłem i posypać orzechami i częścią pistacji. Powtórzyć czynność 2 razy. Na koniec posypać resztą orzechów wierzch ciasta. Pokroić na małe kwadraty. Piec przez około 30 min z termoobiegiem. Gdy się góra ciasta przypieka należy przykryć folią aluminiową. Do rondelka wsypać cukier i rozpuścić. Dodać wodę, miód

Jaglusia
chatka maxi kinga 177

Tego się nie da opisać, to trzeba spróbować! Ciasto wygląda niezwykle apetycznie: trójkątne kawałki z karmelowym sercem, otulone mlecznym kremem, polewa z gorzkiej czekolady i grubo-siekane orzechy na wierzchu-mmmm! Aby ciasto nie było zbyt słodkie - mój mężczyzna nie przepada za nadmiarem słodyczy...-do przygotowania ciasta użyłam krakersów, świetnie komponują się z całą resztą. Chatka maxi kinga nie wymaga(...)złożyć w chatkę. Ciasto odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Orzechy posiekać na kawałki. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę lekko przestudzić, rozsmarować na wierzch i boki ciasta. Obsypać obficie orzechami. Chłodzić kilka godzin (najlepiej całą

6niebo
Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 215

jakość w diecie to moje "tradycyjne" ciasto może okazać się mało słodkie. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle. W cieście są też takie dodatki jak żurawina, orzechy czy jabłko. Całości dopełniają przyprawy korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo(...)greckim. Do ubitych jajek dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Baklava 154

nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol(...)lekko mąką i rozwałkować na bardzo cienki płat. Położyć go na blasze. Posmarować masłem i posypać orzechami i częścią pistacji. Powtórzyć czynność 2 razy. Na koniec posypać resztą orzechów wierzch ciasta. Pokroić na małe kwadraty. Piec przez około 30 min z termoobiegiem. Gdy się góra ciasta przypieka należy przykryć folią aluminiową. Do rondelka wsypać cukier i rozpuścić. Dodać wodę, miód

Jaglusia
Prosta przekąska z ciasta francuskiego. 117

szklanka orzeszków ziemnych szklanka startego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy  posypujemy serem i orzechami,  zostawiając na jednym z dłuższych brzegów centymetr wolnego ciasta. I ten brzeg smarujemy jajkiem, na nim będziemy kończyć rolowanie. I tak zwijamy ciasno, układając łączeniem

Dieta moja pasja
Ciasto orzechowe z malinami 150

Słodkie ciasto z orzechów laskowych i lekko kwaskowate maliny - takie właśnie ciasta owocowe lubię najbardziej. Jest aromatyczne i sycące. W dodatku szybko się je przygotowuje. Polecam! Składniki: 200 g zmielonych orzechów laskowych (ok. 1,5 szklanki) 1 szklanka brązowego cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 2/3 kostki masła 5 łyżek mleka 1 łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel aromatu(...)soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 pudełka malin Masło utrzeć z cukrem, cukrem migdałowym i solą. Ucierając wbiajać po 1 jajku. Partiami dodawać orzechy, przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu dodać mleko. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blaszki (25 x 33 cm). Na wierzchu wyłożyć umyte i osuszone maliny. Piec ok. 50 minut w temperaturze

Czerwień i błękit
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 180

masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, dokłądnie miksując. Wlać mleko, wsypać orzechy, połączyć. Dodać jagody. delikatnie wymieszać łyżką, uważając, żeby nie rozgnieść owoców. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka czekoladowo-orzechowa 160

postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica ok. 20 cm 100 g mąki pszennej 250 g cukru 200 g masła 4 duże jajka(...)żółtka a białka ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko wymieszać. Do masy dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Orzechy zblendować i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Babkę piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni Zimną babkę udekorować polewą wg instrukcji na opakowaniu

Ania i Marcin gotują
piernik z bogatym nadzieniem 122

zmiksować. Przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C koło 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Powidła wymieszać z kakao, orzechami i bakaliami z rumu. Posmarować dolny blat ciasta i przykryć drugą połową(...)Masło, cukier puder i kakao podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając rózgą. Kiedy się połączą wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie jednolita i zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować połówkami orzechów.  Uwaga: nie przechowywać ciasta w lodówce- trzymane w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku pozostanie miękkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 195

okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę(...)Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru

kawawszklance
Ciasto "Orzech Włoski" 192

budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru 800 ml mleka 250 g masła   Dekoracja: 1 gorzka czekolada 1/2 białej czekolady 5 łyżek śmietany 30% 24 połówek orzechów włoskich  Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc). Po tym czasie ciasto(...)łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, udekorować ciasto rozpuszczoną białą czekoladą i orzechami. Smacznego !    Inspiracja: Pani Tereska

Nastoletnie Wypiekanie