ciasto z musem czekoladowym - 942 przepisów (strona:41/63)

Mazurek czekoladowo-jabłkowy 189

smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki czekolady deserowej • 0,5 galaretki cytrynowej • 1 łyżka śmietany • 7 dag masła • 0,5 szklanki wody Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej pozostałe składniki i zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć nim jej dno.Z resztek ciasta uformować wałeczki(...)Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki

Moje domowe kucharzenie
Restauracja Kryształowa - Katowice 163

paschę z lodami czekoladowymi  za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny.  Ta kompozycja smaków(...)przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Torcik karmelowo- jeżynowy 244

Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a jeżyny rozpadną. Gotową masę zblendować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej folią (bądź mniejszej) i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.  Krem: 100 ml kremówki umieścić w garnuszku i podgrzewać(...)lekkiego zgęstnienia. Gotowym kremem zalać połamaną czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową.  Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu

Krakowskie smaki Ani
Babeczki Dextera 209

roku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis(...)czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut

Zawsze głodna!
Czekoladowe ciasto proteinowe - wegańskie :) 218

dokładnie ryżowej odżywki białkowej od Siła Roślin , która ma świetną, sypką konsystencję, idealnie nadającą się do przepisów postanowiłam zrobić ciasto. Dokładnie jest to czekoladowe ciasto proteinowe , przypominające nieco brownie . Efekt końcowy wyszedł zadowalający, bo ciasto z wierzchu i od spodu jest bardzo kruche, natomiast w środku mięciutkie, co według mnie jest zgranym duetem. Smakuje bardzo dobrze, jest idealnie słodkie(...)łyżeczki cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 rządki czekolady  180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni  4 łyżki oleju kokosowego  2 łyżki musu kokosowego  2 łyżki syropu daktylowego  350 ml mleka sojowego  szczypta soli  Przygotowanie: Zmiel płatki na mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może

Zdrowie na języku :P
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 264

Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam!   Składniki na roladę biszkoptową: 3 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 153

szklanki mąki pszennej 1 szklanki cukru 1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½  łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus jagodowy 300g świeżych lub mrożonych jagód ½ szkl cukru 250g mascarpone 500ml śmietanki 30% Krem malinowy 200g świeżych malin(...)roztrzepać jajka dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta, wymierzać. Ciasto należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić

Słodki Zakątek
Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie 266

ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty mus - mus daktylowy przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz opcjonalnie miód, składniki wymieszać i krótko podgrzać - schłodzonym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto piec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut - upieczone ciasto ostudzić - na ostudzony spód wyłożyć powidła daktylowe (mogą być ciepłe(...)następnie delikatnie rozsmarować na wierzchu daktylowej warstwy - na czekoladzie w odstępach od siebie ułożyć połówki orzechów włoskich (powinno być ich tyle, na ile kawałków pokroimy ciasto) - mazurek porcjować po zastygnięciu polewy czekoladowej

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe walentynki 238

przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy. Do jego zrobienia wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję ;) Mój blok ma sporo dodatków i jest potrójnieczekoladowy. Dlatego potrójnie, bo wykorzystałam do niego trzy(...)wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy

Ratunku obiad
Hummus z suszonymi pomidorami 219

Od kiedy mam blender w mojej kuchni częściej pojawiają się pasty do kanapek. Tym razem naszła mnie wielka ochota na hummus, ale nie taki zwykły. Hummus

Emskie Smaki
Szarlotka z rabarbarem. 179

Kolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem ,  czekoladowych babeczkach z rabarbarem ,  buchtach z jego dodatkiem i  kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem(...)pudru 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z  tego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu      Mąkę mieszamy

Rozpustne gotowanie
BABKA PARZONA WANILIOWA 447

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
Sernik wysokich lotów 232

jest wykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na prawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio(...)być z wiaderka) 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki

MamaOskarka
Biały czekoladowy mus z malinami 363

takie proste. Napiszcie czy wam też się udała ta sztuczka? Tak na wszelki wypadek, gdyby deser nie chciał wam wyskoczyć ze zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki(...)czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła. Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę  z białka.  Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy malinami. Chłodzimy w lodówce 3-4 godz

Lili w kuchni
PIERNIKOWY SERNIK! PETARDA! 188

części. Obydwie owiń folią i  włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 120 g margaryny - 120 g cukru pudru JAK ZROBIĆ SERNIK(...)nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. A drugą pozostaw w wersji "białej". Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki.  Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao.  Wylej masę serową białą.  Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową.  Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj

SMYKWKUCHNI
Piernik z jabłkami 245

bardzo łatwy w wykonaniu i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Ciasto jest  z każdym dniem bardziej wilgotne i bardzo smaczne. Składniki podaję na dużą keksówkę, ale ja nieraz podwajam składniki i piekę w kwadratowej formie. Serdecznie polecam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka(...)margaryny Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

talerz przyjemności