zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 2 łyżki sosu pomidorowego lub łyżka koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli(...)sera mozzarella dodatki wedle uznania; u nas kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek
Kucharzycajest tutaj taką kropką nad i . Składniki : Kawowy spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni(...)cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie : Spód : Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier. Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka
Malinowa Kawiarenkamasła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ziarenka wanilii Masa serowa: 1 kg białego twarogu 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 200 g masła 1 budyń śmietankowy 2 jajka Dodatkowo: wiórki kokosowe Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier(...)proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy równie części. Przygotować formę o rozmiarze 23 x 39 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować do rozmiaru formy, a następnie upiec ją (osobno) w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasta studzimy
Świat Ciastadalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierwszą babkę. Myślę, że ciasto to zasmakuje wszystkim, który nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. Wanilia, kawa i czekolada- smaki na dzisiaj. Swoją drogą wypiłam takie pyszne late z pianką, ale mam smaki dzisiaj(...)kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mleko a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy równo do trzech misek. Do jednej damy kilka kropel olejku do drugiej kakao a do trzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy
ciastkarnia na kruchym spodziemleka 250 g masła Dodatkowo: ½ szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą. Beza: Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką(...)całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche . Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy
Wanilia i Kardamonżółtko • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków • 30 g cukier wanilinowego • 125 g masła • 3/4 szklanki mleka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kaszy manny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku(...)jedno po drugim, następnie żółtko. Po dodaniu każdego składnika dokładnie ucierać. 4. Dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką. Dolać mleko, mieszając tylko do chwili, aż składniki się połączą. 5. Wsypać kaszę mannę, sok i wymieszać. 6. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę poukładać owoce, rozcięciem do góry
W mojej kuchniCiasto karpatka. Ta ciasto nie ma sobie równych. Dwie warstwy ciasta wypełnione pysznym, aksamitnym kremem budyniowym . Jest chrupnięcie i lekka aksamitna miękkość, cóż za idealna równowaga. Wszyscy miłośnicy ciast kremowych poczują głęboką miłość do tego wypieku . To po prostu dekadencki i niepowtarzalny deser , którzy wszyscy będą uwielbiać i prosić o więcej. Jak głosi historia, karpatka została nazwana na cześć Karpat(...)ciepłego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy. Wsypujemy sól oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wymiarach 25×36 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Rozprowadzamy na spodzie formy jedną porcję ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Teraz przechodzimy
Zdrowy Styl Joannyszklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka ok 1 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę z tłuszczem(...)cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor. Masa serowa: Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą
Pychotkaaajest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :) CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej PIANKA KAWOWA: 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 1 szklanka mocnego naparu(...)łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki kopiaste żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie
https:KKuchniaMniamwaniliowy. Z tą różnicą, że wykonany na mniejszej ilości mleka. Po wystudzeniu utarty z masłem na puszystą masę. Tak przygotowany krem możemy zastosować do przełożenia eklerek, ptysi lub ciast bez pieczenia. Ciasto parzone przygotowujemy z wody i masła oraz jajek. Wypieki z ciasta ptysiowego sprawdzają się do ciast i deserów, a także jako dodatek do dań obiadowych np. jako paluszki(...)proszek do pieczenia. Proszek można pominąć, dobrze napowietrzone ciasto samo wyrośnie. Jednak gdy ktoś woli się asekurować, nie ma problemu. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia natłuszczonym masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy ciasto w miarę równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Krem budyniowy / Krem karpatkowy Do rondla wlewamy 3/4 litra mleka
Kuchnia Na WypasieJesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg mielonego twarogu 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 4 białka 2 jajka 3/4 szklanki cukru(...)pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać
Wanilia i Kardamonwyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim rondelku roztopić masło, miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie wilgotne, lekkie(...)rondel z ognia, wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy jajka i cukier, dokładnie łączymy z masą za pomocą rózgi. Wprost do rondla przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
cool and mintymasła3 jajka150 g cukrucukier waniliowy150 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub zamiennie śmietanki 30%dodatkowo:pisaki cukrowe Dr. Oetkerinne dekoracjeWykonanie:Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy.Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy.Masło o temperaturze pokojowej(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy.Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy.Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę.Ciasteczka pieczemy
kolorowotorcikowopełna łyżeczka proszku do pieczenia FARSZ: 2 cebule 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera żółtego jajko Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka i jeszcze ciepły tłuszcz (nie gorący), wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki(...)szklimy na maśle. Pieczarki czyścimy, kroimy w około 1 cm kostkę, dokładamy do cebulki, dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy mleko zmieszane z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek
Rozpustne gotowanieszkl (zimnego)mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka startych na oczkach jabłek (2szt dość duże) łyżeczka cynamonu (mój dodatek) Wykonanie: Ucieramy mikserem cukier, cukier waniliowy,masło i jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ponieważ w tym momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy
Walijskie Pichcenie