kruszonka z malinami. Fajne połączenie smaku kwaskowych malin z kremem na bazie serka Bieluch. Polecam. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny Kasia 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 opakowania Śnieżki 3 opakowania serka Bieluch 200 ml mleka 3,2% 1 -2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu malinowego(...)wysypać na dno blachy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ucisnąć. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Maliny wymieszać z dżemem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na podpieczonym cieście, wysypać pozostałą część kruszonki. Piec jeszcze około 40 minut. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śnieżkę ( 2 opakowania
Praktyczna pltłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się. Składniki: 8 kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda gazowana olej do smażenia Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka, dodajemy mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek(...)wkładamy 2 kiełbaski. Najlepszym sposobem jest włożyć dwie kiełbaski do pojemnika z panierką i wyjmować je nad garnkiem z olejem, dzięki temu będą miały na sobie jak najwięcej ciasta. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący wyjmujemy z panierki kiełbaski i wkładamy je ostrożnie na olej. Smażymy na złoto. Usmażone wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, smażymy kolejną
Gotowanie i blogowaniewłasnoręcznie z papieru do pieczenia, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na 12 dużych muffinek: 350 g mąki 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kefiru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 łyżka budyniu waniliowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 72 sztuki czereśni Masło(...)rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz budyń waniliowy. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mlek. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną
My simple kitchenciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? Składniki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sodyszczypta solipół szklanki orzechów włoskichpół szklanki rodzynekskładniki na polewę:2 łyżeczki cukrugorzka(...)cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami
Bon Appetit Małgorzatysmakoszom jabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć(...)dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód.Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka.Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na budyń.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec
Moje pyszne gotowanieprzepis, wiedziałam, że go przygotuję. Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do foremki. Przepis lekko zmodyfikowałam – dodałam do masy mleko oraz trochę inaczej połączyłam składniki. Składniki na blaszkę 14x31cm (duża keksówka): 0,5 kg mąki 5 jajek(...)szklanki mleka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze
Fabryka pomysłówłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru 300 g masła 5 żółtek 2 łyżki kaszy manny(...)zagniatamy i dzielimy na dwie części – 3/4 i 1/4. Obie części osobno owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 30 minut. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy z dużą szczyptą soli w garnku z grubym dnem. Ryż płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do mleka. Stale mieszając gotujemy do momentu, kiedy ryż stanie
Trzeci talerzsłodki obiad zarówno dla dzieci , jak i dorosłych. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 120 g * mleko kokosowe – 0,5 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * płatki migdałów – 1/4 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)cukier – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy mleko zwykłe i mleko kokosowe oraz płatki migdałów i kokos. Wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zobaczymy , że ciasto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Smacznego
Ostra na Słodkomasą budyniową dla szukających przepisu na sezonowe ciasto Składniki na biszkopt: 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki truskawkowe ok. 1kg truskawek(...)dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę! Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj
Mania Wypiekaniapyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru(...)masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem
Mała Cukierenkaciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g) 75 g cukru * 80 g masła 50 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie
Słodkie inspiracjeJajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp
Słodkości i nie tylkocukru Rozgrzej piekarnik na 180 C. Przepis jest banalnie prosty :) w jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy majonez, mleko i cukier. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy ( ja to zrobiłam mikserem ) dlatego ciasto było bardziej płynne i dokładniej wymieszane. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę
Kuchnia na wzgórzusmaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, może to być np. słoik. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać do 6 miesięcy. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy olej i nakładamy
Kulinarne życie