ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:185/767)

Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 181

Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.W tym czasie przygotowujemy krem.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.Masło miksujemy na jednolitą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy ostudzone mleko z czekoladą(...)koniec miksowania wsypujemy mleko w proszku. Gdy masa się połączy, odstawiamy ja do stężenia na co najmniej 3 godziny (u mnie na noc).Na gotowe, ostudzone blaty, nakładamy około 2-3 łyżek kremu i rozsmarowujemy. Czynność powtarzamy, do czwartej warstwy - na tej wysokości blat smarujemy konfiturą wiśniową, a dopiero potem kremem. Ostatni blat dekorujemy kremem wyciskanym ze szprycy, z końcówką

Słodkie Przyjemności
Porzeczkowe całuski 116

pół szkl oleju słonecznikowego pół szkl mleka 3/4 szkl gęstego dżemu porzeczkowego pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta chili szczypta imbru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i olej, następnie przyprawy i dżem oraz stopniowo mąkę. Ciasto dokładnie ubić . Foremki posmarować tłuszczem (silikonowych nie potrzeba smarować) Napełnić foremki lub dwie keksówki

Gotowanie jest łatwe
Ciasto na coca coli – z ciasteczkami i malinami 160

zamówienie na lokalną imprezę i rozeszło się jak świeże bułeczki :). Inspiracja: http://searchingforanamaranth.blox.pl/2015/05/Ciasto-czekoladowe-z-cola-malinami-i-kremem.html Składniki: Ciasto: 375 g mąki tortowej, 300 g cukru, 5 łyżek kakao, 4 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 375 g masła, 300 ml coli, 100 ml mleka Krem: 500 ml śmietany 36 %, 400 ml jogurtu greckiego, 6 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki cukru pudru(...)Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z coca colą, mlekiem i jajkami. Zawartość obu misek połączyć i dokładnie zmiksować.  Blaszkę (23x35) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Nie tylko w kuchni
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 212

mnie wykorzystywanie warzyw w wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 g pasternaku (waga po obraniu) 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich(...)puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach. Dodać starty pasternak, mielone orzechy, syrop daktylowy, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, skórkę z pomarańczy, stewię. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut

FitKot
Ciasto Kilimandżaro 673

Polecam. Ciasto Kilimandżaro   Składniki na ciasto ciemne:  6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa:  1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka(...)szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe

Aromatyczne Podróże
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 270

tortowej 1 szklanka drobnego cukru słoik - 400 g miodu (można użyć też sztucznego) 3 jaja 125 g masła 2 łyżeczki amoniaku 50 ml mleka 3 łyżki kakao przyprawa do piernika  - opakowanie 20 g pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondlu umieścić miód z przyprawą do piernika oraz z cukrem. Zagotować i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się(...)się rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk - niczym plastelina.  50 ml letniego mleka połączyć z amoniakiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babeczki 237

Składniki: Ciasto: 150g mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego, 125g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka. Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) : banan, jabłko, czekolada na kanpki, cukiero puder. Przygotowanie: Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki

W kuchni u Moniki
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 179

panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa – 250 g * olej – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili(...)kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy przez ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , jajkiem , mlekiem i chili – dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili

Ostra na Słodko
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 777

oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto bakaliowe: 6 jajek łyżeczka kakao pół szklanki cukru szklanka posiekanych orzechów włoskich 4 biszkopty (dowolne) 75g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej Składniki na masę kawową: 4 żółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki(...)ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz 2 łyżki oleju. Ciasto delikatnie wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta bakaliowego: Biszkopty pokruszyć (nie muszą być zmielone, wystarczy by była w małych kawałeczkach). Ubić białka na sztywno

Mania Wypiekania
Babeczki Wielkanocne 245

jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników.Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1). Piec około 20-25 minut w temperaturze

Świat Ciasta
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5530

masa zastygnie i smaki się połączą.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 250 g masła 7 łyżek wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła dodatkowo(...)budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.  Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować żółtka a następnie mąkę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowo – budyniowe ciasto z brzoskwiniami 152

kakao, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g wiórków kokosowych, 200 ml kremówki 36% Ponadto: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru), 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, 1 puszka brzoskwiń   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie(...)osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć. Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno

Nie tylko w kuchni
Ciasto z domowym serkiem 148

jest to przepis idealny dla Was Ciasto z domowym serkiem Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 litr mleka 3,2% 1 litr śmietany 18% 6 jajek 250 g cukru pudru 1 kostka(...)cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem

PatiGotuje
Makowiec z jabłkami i wiśniami 262

ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/3 szklanki cukru 150g masła 2 żółtka MASA MAKOWA: 400g maku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli(...)wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na spód formy o wymiarach21x30cm. Wcześniej nasmarowałam ją masłem

https:KKuchniaMniam
Ciasteczka markizy 181

masła 1-2 łyżki lodowatej wody Krem: 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce(...)ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i foremką wycinamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używacie foremek 3D, przed wykrojeniem ciasteczka trzeba je porządnie oprószyć mąką, aby ładnie odwzorowały się kształty. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 7 minut. Krem:  Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku

Smakowity Blog Kulinarny