ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:15/767)

CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ! 190

łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie.  Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: -  4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz(...)sztywno. Dodaj cukier. Ubijamy dalej, masa ma być "sztywna" tzn. po odwróceniu miski do "góry nogami" masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową

SMYKWKUCHNI
Pierogi z borówkami 105

Jest lato, są borówki, więc obowiązkowo muszą być pierożki. By jednak troszkę je sobie urozmaicić, do ciasta pierogowego dodałam odrobinę mleka w proszku. Są dzięki temu bardziej wyraziste w smaku i jak dla mnie delikatniejsze. Zrobiłam malutką porcyjką, bo coś ok 25 sztuk, ale przy "kombinowaniu" nie ma co szaleć, bo nigdy się nie wie, co wyjdzie :) Teraz śmiało można(...)300g borówek leśnych Dodatkowo: śmietanka 30% cukier kryształ Sposób przygotowania:  Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem w proszku. Na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki kawowe 116

mąki 125g ciemnego cukru trzcinowego np. muscovado 2 jajka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy espresso (proszku) 50g gorzkiej czekolady, roztopionej 2 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę(...)Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka.  Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację: 150-200g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżeczki kawy espresso (proszku) czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby Wykonanie polewy i dekoracji

Mania Wypiekania
Sernik z białą czekoladą i kokosem 474

Poezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady(...)termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.  Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka

VioletoweKucharzenie
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) 210

budyniem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i gorąco polecam to ciasto :) Ciasto wychodzi delikatne w smaku ale się nie rozpada a śliwki w połączeniu z budyniem to idealny duet na jesień :) Składniki na małą blaszkę: 500 g mąki 2 jajka 3 żółtka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy manny cynamon(...)jajek, żółtek, masła, cukru, proszku do pieczenia oraz szczypty soli zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (40 % i 60%). Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki na pół godziny. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Większą połową ciasta wyłożyć blachę i posypać kaszą manną. Poukładać śliwki i posypać je cynamonem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego

My simple kitchen
Kokosanki z dzieciństwa 403

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczeniapolewa200 g masła4 łyżki wody1 szklanka cukru4 łyżki kakaa250 g wiórek kokosowychPrzygotowanie:ciastoMikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut(...)szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)polewaWszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe. Smacznego

Niezły Młynek
Kolorowe muffinki 171

Polecam wypróbować. Dzieci będą zachwycone. -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: 30-60 min     -PORCJE: 12 Kolorowe muffinki   CIASTO : 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/3 kostki margaryny barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, zielony, żółty MASA: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan(...)tabliczka czekolady Gorzkiej z bakaliami Goplana różnego rodzaju ozdoby kilka truskawek  CIASTO: Do naczynia włożyć po kolei: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Do drugiego naczynia włożymy jajka, mleko i roztopioną (zimną) margarynę. Oba naczynia połączyć. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do każdej części dodać po trochu barwnika i wymieszać. Nakładać do papilotek po trochu każdej

Gotuję Testuję
Szarlotka krojona z pianką 162

Krojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :DSkładniki: (duża brytfanka prostokątna)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatkimargaryna5 żółtekcukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę)3-4 łyżki cukruPianka:5 białek2 łyżki cukru pudruNadzienie:5-6 większych jabłekcynamon2 łyżki cukruWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie

Moje pyszne gotowanie
SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI 133

pyszne ciasto z wiśniami.Musicie spróbować bo dla mnie to jedno z lepszych ciast...ale każdy lubi co innego.Przekonajcie się sami. Składniki:   30 dag zmielonego twarogu 4-5 żółtek 15 dag cukru pudru 60 dag mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju   Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki(...)mnie 0,5l)   Posypka:   10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła   Ciasto:   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym 102

tylko na deser, również jako smaczny obiad na słodko.   Składniki Ciasto: 1 jajko 250 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 łyżek mąki 15 g cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera białego tłustego 200 ml słodkiej śmietany 15 g cukru waniliowego 50 g cukru 5 ml ekstraktu waniliowego 2 żółtka Sos truskawkowy: 1 dżem truskawkowy(...)wody cynamon   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i cukrem waniliowym. Z przygotowanego ciasta   smażymy naleśniki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy ser biały ( stopniowo ) cały czas miksując. Następnie do masy dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy. Masę dokładnie wyrabiamy. Naleśniki smarujemy masą serową i składamy w kopertę

R'n'G Kitchen
Placek brzoskwiniowy 183

jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze :)2 łyżki cukru waniliowegoPół szklanki oleju rzepakowegoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, ubijamy je z dodatkiem cukru  i cukru waniliowego na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i dalej miksujemy.  Do tak przygotowanej masy dolewamy jogurt i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.Brzoskwinie myjemy, obieramy

Słodkie Przyjemności
Pancakes 157

łyżek mleka w proszku 1 szklanka mleka wykonanie: Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajko pomieszać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mleko w proszku. Na końcu wlać masło. Ciasto powinno być gęste. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, podawać z ulubionymi dodatkami, u nas dzisiaj Nutella. Tradycja nakazywałaby jednak sięgnąć po syrop klonowy. Mniam

Ania i Marcin gotują
Babka tiramisu 147

efektów. Dla kogo: dla fanów Tiramisu dla lubiących amaretto dla szukających wielkanocnych inspiracji Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody szczypta soli 170g masła (miękkiego) 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier(...)każdym miksując przez chwilę). Dodać ekstrakt z wanilii. W małej misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym. Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie

Mania Wypiekania
Pan Pizza - pizza jak z Pizzy Hut 1015

część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant 4 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki Składniki na sos: 3/4 szklanki pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano(...)oczkach dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo dodajemy mąkę

My Culinary Art
Puszyste racuchy bez drożdży 120

nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej]  2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Jajko z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo na przemian  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Jabłko obrać ze skórki

Moje domowe kucharzenie