zostawiam Was z tym pysznym deserem i zabieram się za kolejne truskawkowe propozycje 😊 Udanego dnia! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 roztrzepane jajko SKŁADNIKI NA KREM: 300 g śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej) 250 g mascarpone (bardzo zimnego) 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 300 g świeżych truskawek garść listków świeżej(...)minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone wyjmij i całkowicie ostudź . KREM: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę. SKŁADANIE: Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypasują do niego sezonowe owoce, np. słodkie truskawki. Udostępnij Składniki na sernik z mascarpone Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 6 jajek wielkości M 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) 3 / 4 szklanki cukru Kruche ciasto na spód: 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej(...)Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, założyć obręcz. Zimnym kruchym ciastem równomiernie wylepić dno, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 15 minut . Ciasto wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Masa serowa: Do misy robota kuchennego przełożyć biały ser, mascarpone, wbić
niecodziennikparyWszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne zmiany, podyktowane zawartością szafek i lodówki. Nie miałam więcej chałwy, za to miałam mascarpone. Dodałam też trochę śmietany, żeby nadzienia wyszło nieco więcej. Spód zrobiłam ze swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu. Nie wiem, jak smakował oryginał, wiem za to, że moja tarta wyszła boska(...)grochem.Piec w 190 st. C. przez 15 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem.Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście marchew jest w ogóle niewyczuwalna, a ciasto dzięki niej jest niezwykle wilgotne. Zapach wypieku jest rewelacyjny, dzięki korzennym przyprawom i skórce z pomarańczy. Do przełożenia ciasta użyłam mojego ulubionego kremu z mascarpone, a wierzch oblałam słynną polewą lustrzaną. Do dekoracji zrobiłam z masy cukrowej marchewki, a boki ciasta obsypałam posiekanymi orzeszkami. W tygodniu staram się ograniczać spożycie cukru(...)obracamy na drugą stronę, przekrawamy na dwie blaty, jedną część ciasta układamy na blaszkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i mieszamy. 1/4 części kremu nakładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Wierzch ciasta musi być równo rozsmarowany, dzięki czemu lustrzana polewa będzie się pięknie prezentować. Ciasto
kulinarne odsłony patimusiał, bo sama pomyślałam o tym samym Składniki na 8 gofrów: 5 dużych jabłek 1 łyżka masła szczypta cynamonu 2 op. ciasta francuskiego Krem: 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj) 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy(...)przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, do zarumienienia. Pozostałe ciasto chowamy do lodówki by niepotrzebnie się nie ogrzewało. Gotowe
Smaki Na TalerzuTarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden(...)jajka, po każdym krótko miksując - jogurt wymieszać z cukrem i kawą- do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka TARTA KAWOWA- ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście- na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty- formę
Smakołyki Berenikihistoria mojego życia, niemniej jest to blog o jedzeniu, więc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo po przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne(...)kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Biały krem dodaje całości lekkiej słodyczy, a owoce przyjemnego, orzeźwiającego smaczku. Nic tylko wcinać! ;) BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE Składniki na ciasto: - 125 gram miękkiego masła - 7 łyżek cukru - 2 roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Życie zamknięte w smakuwyróżnić dwa idealne sposoby na wykorzystanie malin. Albo spożyć od razu cały koszyczek, albo przygotować malinową chmurkę. Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka malinowa i kruchy spód z pewnością będą hitem każdego rodzinnego spotkania. Ciasto zdecydowanie łatwiej przygotować, jeśli jego pieczenie podzielimy na dwa dni – ja jednego piekę spód i robię galaretkę, a na drugi dzień robię(...)wypieków 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałów Malinowa chmurka – krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto (w malakserze, mikserze z hakiem lub ręcznie). Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy nim średniej wielkości blaszkę
Poezja smakuCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę(...)cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa
Kuchnia MagdaLenyokazji na deser nie może być nic innego niż czekolada. I to w jak najlepszym wydaniu. A to połączenie to prawdziwa petarda! Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto przykryte pierzynką z mascarpone i na koniec wisienka. Dosłownie! Dla przełamania smaku wierzch ciasta pokryty jest frużeliną wiśniową, która komponuje się tu idealnie. Oj… Takie zakończenie walentynkowej kolacji to z pewnością może(...)wszystko razem łączymy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wkładamy na około 30 minut do piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. W czasie studzenia ciasta przygotowujemy frużelinę. Do niewielkiego garnka wsypujemy wiśnie (zmrożone), dodajemy cukier i zaczynamy wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie zaczną puszczać soki. W miseczce rozrabiamy mąkę
Analiza SmakuDomowa tarta z owocami i niezwykle puszystym kremem z mascarpone i śmietanki to propozycja na weekendowy i szybki deser. Tarta udekorowana sezonowymi owocami prezentuje się pięknie, podana do popołudniowej kawy z pewnością umili wspólny czas. Ciasto dodatkowo można posypać wiórkami z tartej, gorzkiej czekolady, otartej skórki z cytryny/limonki lub posypać cukrem pudrem (przed samym podaniem). Tarta z kremem i owocami(...)Uwagi do przepisu: Do przepisu wykorzystałam formę do tarty o średnicy 23 cm. W nieco większej tarta będzie niższa. Do składników na krem z mascarpone możesz dodać łyżeczkę startej skórki z cytryny lub limonki. Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami, także listkami świeżej mięty. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam łyżką wszystkie suche składniki na ciasto. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki
Zasmakuj Kuchnisuchego ciasta, ale jeśli nie mamy takowego, to do przygotowania takich lizaków możemy wykorzystać herbatniki. Moje dzieci i Smakosz byli zachwyceni, ledwo udało mi się zdjęcie zrobić ;) Czekoladowe cake pops Składniki: 1) 200 g suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka) 2) 120 g mascarpone(...)czekolady gorzkiej (lub innej) do oblania Sposób przygotowania: 1. Suche ciasto rozdrabniamy blenderem na bardzo drobne okruszki. 2. 70 g gorzkiej czekolady roztapiamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Do pokruszonego ciasta dodajemy serek mascarpone, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz 3 łyżki nutelli i wszystko zagniatamy. Tak przygotowaną masę wstawiamy
Na kulinarnym poligonieciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego(...)odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta
Magiczne Życie Martynich! Ten całkiem wytworny wypiek na pewno zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem! :D W masie serowej pominęłam masło, ale dodałam mascarpone i zachwyciłam się całością niesamowicie! Musicie mi uwierzyć na słowo, że jest to ciasto warte upieczenia i zatopienia zębów w jego aksamitnej ciastowej strukturze, pokrytej kremowym serkiem. Ach! Ileż w tym cieście miłości :D Dla podniebienia przede(...)maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. 2. Ciągle miksując dodawaj do masy jajka - pojedynczo. 3. Dodaj kakao i barwnik- od tego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć. Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, natychmiast położyć drugą warstwę biszkoptu. Odstawić do lodówki. Masa serowa – żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Żelatynę wsypać do filiżanki(...)zawsze radzę sprawdzać, żeby nie zrobić masło. Wyjąć ubitą śmietanę do miseczki. – żółtka, cukier wrzucić do naczynia miksującego,nałożyć motylek, czas 3 minuty, obroty 4 – dodać serek mascarpone, czas 1 minuta, obroty 3 – dodać ubitą śmietanę, czas 30 sekund, obroty 1, dodatkowo zamieszać kołpytką. Masa z gruszek – gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę
Kuchnia Pokoleń