bazie masła lub mascarpone. Te pierwsze są zdecydowanie cięższe przez co nadają się również do dekoracji. Kremy przygotowane z serka mascarpone są lekkie, idealnie łączą się z owocami oraz czekoladą. Krem malinowy , na który poniżej znajdziecie przepis jest kremem, w którym królują maliny, bita śmietana i oczywiście mascarpone. Krem ten najlepiej sprawdzi się połączony z ciastami biszkoptowymi. Nadaje się również(...)malinowe. Ubijać razem przez kilka dodatkowych sekund, do momentu w którym krem jest wyraźnie gęsty. Krem do ciasta Warto wiedzieć robiąc krem malinowy. W taki sam sposób przygotować możecie dowolny krem owocowy np. truskawkowy, jagodowy lub jeżynowy. Po dodaniu do kremówki i mascarpone puree malinowego całość należy chwilę ubijać, nie można jednak robić tego zbyt długo, aby nie przebić kremu
MeCooksLeśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. “Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty(...)drobnego cukru 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego SŁADNIKI NA KREM: 160 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO DO DEKORACJI: pestki granatu, borówki lub jagody, pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu), opcja: tarta skórka z cytryny. Uwagi do przepisu: Składniki na tort mam w temp. pokojowej. Składniki
Zasmakuj KuchniKostka malinowo - bezowa Szukacie przepisów na wyjątkowe ciasto na Święta i inne okazje? Moja kostka malinowo - bezowa sprawdzi się idealne na wszelkie uroczystości. Takie warstwowe ciasto z bezą, malinami i mascarpone posmakuje każdemu - jest słodkie, kremowe, mięciutkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Kostka malinowo - bezowa składa się z jasnego biszkoptu, dżemu, kremu budyniowego, malin w galaretce, kremu(...)tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę szybko. Nasze ciasto tortowe z malinami i bezą posmakuje wszystkim fanom tortów i ciast z kremem. Dzięki owocom nie jest za słodkie, a warstwy idealnie do siebie pasują. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje pyszne ciasta warstwowe :) Polecam również moje wyjątkowe ciasto Serowy Okruszek: Kliknij
Lekcje w kuchniT ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie
Food Squarekokosowych – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – łyżeczka cynamonu – łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – szczypta soli krem – 500 g serka mascarpone – 3/4 szklanki drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej następnie ubić do podwojenia(...)delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka. Ubijać mascarpone z cukrem i śmietaną Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć ¾ kremu, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu ( można posmarować również boku ciasta
I LOVE LIFEciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru. Składniki na masę: 250 ml schłodzonej kremówki 30% 250 g serka mascarpone
Pomysłowa kuchniawprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy(...)wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam to ciasto! Połączenie słodkiego kremu z bitej śmietany i mascarpone z kwaskowatymi malinami i chrupiącą bezą. Ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka :-) Serdecznie polecam 💜 Do ciasta można użyć mrożonych malin. Składniki blaszka 23/33 cm: ciasto kruche: mąka pszenna 150 g, cukier 30 g, żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami(...)malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce. Krem mascarpone: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. (Składniki muszą być dobrze schłodzone). Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i równomiernie rozsmarowujemy
kulinarne odsłony patiniski aby go przekroić. Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec(...)pieczenia masa serowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru masa śmietankowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone starta czekolada oraz 2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml ) Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać
Monia miesza i gotujeMasę raz przygotowywałam dodając po kolei składniki, ale to był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam(...)temperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez
UgotujmyTo.pltemperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez(...)serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie
UgotujmyTo.plUrocze mini serniczki otoczone płatkami chrupkiego ciasta filo z orzeźwiającymi owocami będą świetnym deserem na letnie upały :) 250 g mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo 2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki łyżka cukru z wanilią i kardamonem łyżka mąki kukurydzianej Owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką
Smakołyki AsiSkładniki: ciasto: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 op serka mascaropne 3 galaretk i truskawkow e dodatkowo 25 0 g truskawek Przygotowanie : Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. białka(...)przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygł. w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- 2 galaretki przygotowujemy w połow ie ilości wody, studzimy i mieszamy z serk iem mascarpone truska wki kroimy na mmnie jsze kaw ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty
Luźna Kuchniaspecjalnego, coś… dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto czekoladowe, bez mąki i cukru, a z erytrolem. Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje słodycz i delikatność ubitej śmietanki z mascarpone, a lekkiego kwasku nadają cząstki nektarynek. Ciasto niestety dość kaloryczne, ale na specjalnie okazje jak znalazł. Składniki na tortownicę o śr. 21cm: – 300g czekolady deserowej – 150g masła – 100g erytrolu(...)czekoladowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie jednorodna. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto wyciągamy i całkowicie studzimy. KREM: W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier waniliowy, jeśli go używamy i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone ciasto. Nektarynki kroimy na ósemki lub szesnastki
Be Fit Be StrongPyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)kręgi o średnicy 20 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w narysowane kręgi - dwa pełne i jeden z dziurką, jak na zdjęciu poniżej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder. Truskawki kroimy
My Culinary Art