Ostatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że miałam do pilnego zagospodarowania niecałe opakowanie serka mascarpone, więc pomyślałam, żeby to jakoś z chęcią na szarlotkę połączyć. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzygotowałam je więc na próbę troszkę wcześniej i…. totalnie mnie ono rozczarowało. Serniczki na zimno lubię, ale ten konkretny smakowo mnie nie porwał. Niestety. Nie twierdzę oczywiście, że ciasto jest niedobre, po prostu moje oczekiwania były chyba większe. Jako, że ma ono jednak wielu zwolenników, przepis publikuję i ja. Może kiedyś „mi się odmieni”? Przepis z bloga(...)szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Morele osączamy z syropu (syrop zachowujemy – odmierzamy 500 ml – jeśli jest mniej, uzupełniamy do tej ilości wodą). Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia w temp. pokojowej. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone oraz
Smaki Na TalerzuOstatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy. Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych. Składniki: ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cząbru(...)farsz z łososiem i mascarpone: 1 opakowanie sera mascarpone 1 opakowanie wędzonego łososia kilka kaparów pieprz farsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji): ½ piersi z indyka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki natka pietruszki 1 łyżka majonezu 4 łyżki ketchupu sól pieprz oregano tymianek ostra czerwona papryka słodka czerwona papryka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem
Mama Gotujejeszcze lepiej. Piernik marchwiowy jest wilgotny i chrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje w ten klimat. Można by rzec, że jest to ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka(...)średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. – Wystudzone ciasto posmarować białą polewą serową
To co kochamwypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 4 – 6 łyżek
Słodki Pomysłśmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki na masę wiśniową: 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni 2 łyżki cukru pudru Na wierzch do przybrania: Wiśnie z frużeliny 16 – 20 małych pokruszonych bezików Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Przygotować masę do mazurka: Serek mascarpone utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość wyłożyć na wystudzonym spodzie. Wierzch mazurka
Na słodko lub wytrawnielikieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy(...)przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą, Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonmrożone, jak i świeże. W moim przypadku do przyrządzenia ciasta Malinowa Chmurka użyłam malin mrożonych, których nie musimy wcześniej rozmrażać, tylko zimne włożyć do przestudzonej galaretki i wyłożyć na ciasto. Aby przygotowanie Malinowej Chmurki było szybsze to proponuję spód i bezę upiec dzień wcześniej, a następnego dnia ciasto dokończyć. Ciasto Malinowa Chmurka to idealny wypiek na różnego rodzaju przyjęcia(...)jednolite ciasto. Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na płat o wielkości blaszki. Następnie ciasto z papierem przełożyć do blaszki. Blaszkę z ciastem ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z lodówki, ciasto ponakłówać
Danka PichciKolejne opakowanie mascarpone, które wykorzystałam nie do kremu, a do ciasta. Poprzednie, do przygotowania chrupiących faworków, to był strzał w dziesiątkę, więc podkuszona ich sukcesem, postawiłam na takie małe kopytka. Do ich przygotowania wystarczy w całości zaledwie pół godziny, więc to świetna opcja, kiedy nagle dowiadujesz się, że znajomi wpadną na kawę. By sobie uprościć smażenie ciasto przekładam do worka(...)jajka w temp. pokojowej 1 łyżka cukru pudru 250g serka mascarpone w temp. pokojowej 255g mąki tortowej szczypta soli ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wódki Dodatkowo: olej do smażenia (ok 750ml) cukier puder do obtoczenia Czyste nożyczki :) Sposób przygotowania: Olej powoli rozgrzewamy. Jajka mieszamy z serkiem mascarpone, wódką oraz cukrem, następnie dodajemy mąkę przesianą z solą oraz sodą oczyszczoną
Kuchnia w czekoladziestężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki(...)użyłam truskawek mrożonych, więc je trochę potraktowałam blenderem. Rozpuszczoną galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch delikatnie
Pani domowadobrymi chęciami i samozaparciem nawet w 20 minut! Ciasto składa się z herbatników przełożonych kajmakiem o smaku kakaowym, świeżych bananów oraz masy śmietanowej. Wierzch ciasta udekorowana jest wiórkami kokosowymi, które nadają mu ciekawego smaku. Bardzo lubię połączenie masy śmietanowej z bananami, a ciasto banoffee pie bez pieczenia będzie chyba moim ulubionym ciastem w wersji bez pieczenia. Przygotowałam je na niedzielę(...)pieczenia. Ciasto wyszło przepyszne, każdy się nim zachwycał! Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto banoffee pie bez pieczenia. Szybki i smaczny deser z bananami, który zachwyci podniebienia każdego z Was. PRZEPIS NA CIASTO BANOFFEE PIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 ml mascarpone 3 łyżki cukru pudru
Przepiski.plchęciami i samozaparciem nawet w 20 minut! Ciasto składa się z herbatników przełożonych kajmakiem o smaku kakaowym, świeżych bananów oraz masy śmietanowej. Wierzch ciasta udekorowana jest wiórkami kokosowymi, które nadają mu ciekawego smaku. Bardzo lubię połączenie masy śmietanowej z bananami, a ciasto banoffe pie bez pieczenia będzie chyba moim ulubionym ciastem w wersji bez pieczenia. Przygotowałam(...)pieczenia. Ciasto wyszło przepyszne, każdy się nim zachwycał! Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto banoffe pie bez pieczenia. Szybki i smaczny deser z bananami, który zachwyci podniebienia każdego z Was. PRZEPIS NA CIASTO BANOFFE PIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 ml mascarpone 3 łyżki
Przepiski.plodstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 1/2 szklanki dżemu(...)czarnej porzeczki, 50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona
Z miłości do słodkościCukierence robi się bardzo romantycznie :). Zapraszam na tort w pięknym kolorze, bardzo wilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Proszę(...)łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego) Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. 2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem
Mała CukierenkaKlasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek
Słodko-Słony Świat Ilony