ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:808/1309)

Tarta z porem i szpekiem 229

grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby

Mia Cucina Sofieta
Moja slabosc do czekolady 209

soli wykonanie: Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy maslo z cukrem do chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy. Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy. Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta

Przysmaki Karolki
Letnie mini tarty z malinami 219

kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada sie rozpusci. Dodajemy nutelle i zoltko. Dokladnie mieszamy. Gdy ciasto jest juz prawie upieczone wycigamy je z piekarnika, sciagamy z foremek papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo

Przysmaki Karolki
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 268

Ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodawać pojedynczo jajka, sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.  Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 152

cokolwiek przeszkadzało. W sumie wręcz przeciwnie, ta lepkość dodaje wiele uroku. Tak więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo(...)mieszamy. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wymieszaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy 1-2 łyżkami cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyskamy fajną chrupiącą powierzchnię. I wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Niech ciasto troszeczkę przestygnie zanim wyjmiemy je z formy. Potem dalej studzimy na kratce

Marder&Marder Manufacture
Szarlotka na cynamonowym spodzie 226

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może

Słodkie Przyjemności
Waniliowe ciasto z białek 1216

powstało to doskonałe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam…     Składniki: 10-11 białek 150g masła 170g cukru 1 duże opakowanie(...)Ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. 3. Masło roztopić. 4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
Rolada czekoladowa z kremem waniliowym 507

obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie. Słodycze z lukrecją są bardzo popularne w Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna i ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej. Rolada czekoladowa Składniki: 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka(...)masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki

codojedzenia
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 202

rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka

W kuchni Karmel-itki
Pulla - fińska chałka 162

Miksować dodając po trochu mąkę, do uzyskania gładkiej kuli (ja miałam z tym mały problem, masa zdecydowanie była za sucha), dodać masło i ponownie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ~1h, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować dość długi wałeczek, zapleść jak warkocz i połączyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernik z bakaliami 202

Święta się zbliżają, więc postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jednej z gazet na piernik z bakaliami. Polecam, jest bardzo dobry :-) Przepis na średnią blaszkę ciasta. Ja miałam kwadratową tortownicę. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka(...)białkiem będą dobrze ubite, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę zmieszaną z pozostałymi sypkimi składnikami i całość dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz z miodem a na koniec maślankę. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać pokrojone bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Świąteczne bułeczki z orzechami 330

odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód.Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej

Niezły Młynek
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 185

typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli nie macie matcha czy czerwonych pomarańczy, upieczcie je i jestem pewna, że je pokochacie!  Takie ciasto jest jak poduszka - można się w nie wtulać i szukać pocieszenia.  135 g mąki 90 g skrobii ziemniaczanej 9 łyżeczek matcha 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek (oddzielnie(...)delikatnie z masą żółtkową. Nie będzie to łatwe, masa jest bardzo gęsta, ale pod koniec można pomóc sobie trzepaczką.  Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Brązowy cukier rozsypać równo na dnie formy i ułożyć na nim plastry czerwonych pomarańczy, a następnie wylać na nie ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 35 minut

KUCHARNIA
Szarlotka ucierana na maślance 179

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę, i oto jest – szarlotka ucierana na maślance :) Puszysta, pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka(...)bułka tarta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać olej i maślankę. Mąką przesiać przez sito, wymieszać z cukrem z wanilią i z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek z maślanką i olejem – zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką

Pociąg Do Kuchni
Ciasto z jagodami 162

puszystą masę Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo mąkę z proszkiem, dokładnie utrzeć razem Na końcu dodawać po łyżce oleju i wyrobić raz jeszcze Przelać do natłuszczonej formy ( u mnie o średnicy 22 cm ), posypać umytymi i dokładnie osączonymi jagodami, piec około 35 min. w temp. 190*C Przepis znalazłam u Ivki . Ona upiekła takie ciasto z truskawkami

Proste Potrawy