zaawansowanej ciąży czeka na planowaną na poniedziałek cesarkę. Myślę, że osłodzę jej to wyczekiwanie kawałkiem przepysznego ciasta. Czego potrzebujemy? Do spodu: -250 gram sucharków -garść płatków owsianych -4 duże łyżki kremu orzechowego Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy
BaRepasjednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam
Na słodko lub wytrawnieCiasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć(...)masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliocheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki. Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem. W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami. Do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy chwilę przekładamy do ricotty, doprawiamy. Powstałą masę przelewamy do formy i na niej układamy pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika
Cukier&PuderpapilotekSposób wykonaniaUtrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz skórkę pomarańczową, Szybko, ale dokładnie wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok.25 min.Po wyjęciu z piekarnika
Mix smakuoleju* 2 łyżki kakao* szczypta soliSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej.Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne
Mix smakuZebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5 jajek1.5szkl cukru2.5szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1szkl oleju1szkl wody3 łyżki mąki pszennej1(...)Dalej dodawać olej I wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek drugiej).Piec w temp 180°C przez ok 1godz 15minut aż do suchego patyczka.Smacznego
Kulinarna rozmowaSpicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka
Kulinarny karnet ChristopheraTen sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne
UgotujmyTo.plJestem zbulwersowana postawą mojego szefostwa. Zbulwersowana na tyle, że aż muszę się Wam wygadać. Wyobraźcie sobie dziewczynę, która pracuje dla danej firmy na dwóch różnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość. Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku.Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa
Niezły Młynekkeks..Mix keksowy dodałam do nadzienia z twarogu do chałki drożdżowej..Na koniec okazało się , że zabrakło masy twarogowej na jedną roladkę i tak jedna roladka jest z dżemem..w sumie można kombinować z nadzieniem wedle gustu i będzie fajny efekt...Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki ..Składniki na 2 chałki: 3 szkl.mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieróżnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi. Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś(...)olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ciastkozercy