ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:122/1309)

Ciasto z malinami 186

malin [ ja miałam mrożone] 1 opakowanie galaretki truskawkowej Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć(...)cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu

Moje domowe kucharzenie
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 165

rodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie  Proud Italian Cook , ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia(...)formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę. Po zakończeniu nakładania wlać masę serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka. Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi  czysty - u mnie trwało to trochę

Stare Gary
"ciasto pocieszenia" Siostry Anastazji 398

Często zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.  przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Malinowe fale dunaju 207

cukru 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 szklanki świeżych malin Masa: 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 1/2 szklanki malin 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Ciasto Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać(...)papierem do pieczenia wylać jasne ciasto a na wierzch ciasto ciemne,powciskać umyte i osuszone maliny. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego

Wanilia i Kardamon
Sernik "Krówka" 193

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:   ciasto: 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej małe jajko 60 g masła łyżka miodu 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku. Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi. Moje posty

Słodka Strona
Seromakowiec 418

łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera. Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy(...)cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy  do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Białka (te które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła. Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około

Czerwona Porzeczka
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1816

masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia(...)papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować cienko roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść i tak dość zwarta) - na każdy placek nałożyć masę makową, rozsmarować, pozostawiając z każdej strony po około 2cm wolnego ciasta - placek zawinąć

Smakołyki Bereniki
.898. lekkie jak piórko 146

było, bo uczyłam się do późna i...rano zaspałam, nie miałam czasu nawet na zrobienie zdjęcia śniadaniu, a co dopiero dodanie go na bloga. Jednak dzisiaj już zdążyłam :D Ciast(k)o upiekłam wczoraj i zostawiłam na noc w piekarniku, już na mnie czekało. Było niezwykle delikatne - dzięki ubiciu białka, a dzięki jogurtowi wilgotne <3 Jeśli będą chętni wieczorem(...)domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki i wykładamy dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili

breakfast of dreams
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 519

użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :) Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu ( klik ), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers jak w babce snickers ). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać(...)prażone Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Zapiec ok. 15-20 min w temp. 190ºC.   Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 174

cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone.   Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto(...)francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego szerszej strony centymetr wolnego miejsca. Masę delikatne solimy i pieprzymy. Zawijamy ciasto jak roladę, a wolny od nadzienia brzeg przed sklejeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Gotowy wałek tniemy na centymetrowe kawałki rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym

Karo in the Kitchen
Tarta jogurtowa z jeżynami i jabłkami 130

cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej(...)minut. Po tym czasie rozwałkować je i wylepić nim formę do tarty o średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu

Mania Wypiekania
Tarta z malinami 142

dokładnie mieszamy - pierwsza masa gotowa. Do pozostałego serka dodajemy ubitą śmietanę i łyżką delikatnie mieszamy. Smakujemy, jak za mało słodkie to dosypujemy cukru pudru i mamy drugą masę. Blaszkę do tarty wylepiamy ciastem, boki również. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 minut. Myjemy maliny i suszymy na papierowym ręczniku. Wyciągnięte ciasto studzimy. Pierwsza do posmarowania idzie masa(...)czekoladowa. Jest ona dość gęsta dlatego ja zaczęłam ją nakładać kiedy ciasto było jeszcze leciutko ciepłe, czekolada lepiej się rozprowadzała. Uwaga aby ciasto nie było za ciepłe, bo się wszystko rozpuści :) Następna warstwa to biała masa, delikatnie rozprowadzamy na czekoladzie i uważamy aby jej nie poprudzić. Układamy maliny. Przed podaniem możemy ciasto lekko schłodzić. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 215

wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, czyli aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy mus jabłkowy (mieszamy mus z cynamonem na gładką masę).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (lub blat) chwilę wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, następnie wałkujemy na około 1,5-2 cm placek, z którego szeroką szklaną wykrawamy pączki

Rozpustne gotowanie
Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 136

cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do twarogu i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Blachę (25 X 40cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w 200°C. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową. Przykryć warstwą owoców i na koniec zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. Smacznego

Pełny talerz
Miodownik | Masa grysikowa (z kaszy manny) 171

Miodownik z 2 ciast.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Masa grysikowa: 0,5 l mleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników(...)międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki

Pychotkaaa