Mój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciastaTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango Papajaubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170* MASA Czekoladowa: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka kakao 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej(...)Masę studzimy. Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę+ 1 łyżka mleka topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu. Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę
Moje Słodkie Piekiełkomakowo-kokosową, ciasto kruche i pyszny krem kawowo budyniowy, a dla przełamania smaków dołoży dżem porzeczkowy? I jeszcze poleje się to czekoladą?. Otóż w ten sposób powstanie nieziemsko pyszne ciasto, które ma pewnie milion kalorii, ale jak zwykłam mawiać w takich sytuacjach od jednego kawałeczka jeszcze nikt nie przytył. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru(...)masła lub margaryny 2 jaja 1 łyżka śmietany (użyłam 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C) Beza makowo-kokosowa
Cynamonowe szczęścieuwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam… Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki(...)proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki mąki
Mała Cukierenkawiadomości o tym, że wypatrujecie nowego ciacha na blogu! Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości! Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi. Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw. To ciacho wskakuje na listę(...)SKŁADNIKI: ( 24×24 ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana -1 lyżka * biała czekolada ( starta ) – 50 g MASA BUDYNIOWA: * żółtko – 2 szt * mleko – 2 szkl * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier – 3 lyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * masło ( miękkie
Ostra na Słodkomargaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy. W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu, dodajemy mąkę(...)praktycznie wypróbowałam każdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów
Smakowy RajRewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości
VioletoweKucharzenieRurki z kremem są zawsze ucztą dla mojego podniebienia. Uwielbiam je. Rurki z kremem Wszystkie te przyjęcia gdzie do selekcji słodkości zaliczają się też rurki z
mecooksZ okazji Dnia Babci (a może także i Dziadka, bo kto nie ucieszyłby się z tortu?) mam dla Was pyszny tort ombre z kolorowymi różyczkami. To
CiastkozercyWielkimi ( a nawet olbrzymimi! ) krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie do głowy wpada coraz więcej przepisów na świąteczne smakołyki! Serniki, pierniki
Ostra na SłodkoBardzo często w wiadomościach prosicie mnie o słodkości wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe. A w dodatku FIT. Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać
Ostra na SłodkoMazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
CiastkozercyDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem z kawy (nie trzeba już go dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła
CiastkozercyPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami. Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort. Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca. Ponadto
Ala piecze i gotujesię zagotować. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, zdejmujemy ją z ognia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) masy wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę mikserem (następne jajko można dodać dopiero wówczas, gdy wmiksujemy poprzednie). Na końcu dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego(...)mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy przygotowaną miksturę na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej, cały czas miksując, aż do wyczerpania. Masą nadziewamy przepołowione ptysie (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Górną połówkę
Poezja smaku