Ciasto idealne na ciepłe majowe popołudnia, jako uzupełnienie aromatycznej kawy. Zamiast tradycyjnego kruchego spodu na maśle znajdziemy tutaj płatki owsiane, miód i masło orzechowe. Do tego lekka masa jogurtowa i orzeźwiająca galaretka z malinami. Zapraszam! Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżeczki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego Płatki owsiane zmielić, wymieszać
Chocolate Muffin Blogwersji niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej to keto malinowa chmurka, którą zapewne znacie bo jest dość popularna. Nie wymagała większych przeróbek bo wystarczy zrezygnować z cukru, przygotować kruche ciasto na bazie mąki kokosowej, galaretkę z malinami, krem na bazie śmietany i mascarpone oraz bezę na erytrolu. Należy przygotować je dzień wcześniej, ponieważ bezę trzeba wysuszyć a później całość schłodzić. Wydawałoby się(...)jest czasochłonne, ale właściwie najdłużej schodzi z bezą a reszta to kilka minut na zagniecenie ciasta czy ubicie kremu oraz zrobienie galaretki z malin. Keto malinowa chmurka doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach, o czym świadczy fakt, że zawsze znika ekspresowo z patery z ciastem. Składniki – keto malinowa chmurka (forma 25×30 cm): Składniki
Ola la LCHFpszennej - 80g mleka - 1 całe jajko - 4g suchych drożdży - 10g masła - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 2 łyżki cukru - ½ łyżeczki soli - 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Farsz: - 70-100g świeżych malin - 3 łyżki cukru Powyższe składniki wystarczą na 5 mniejszych bułeczek lub 4 większe Zaczynamy od przygotowania ciasta bo musi wyrosnąć zanim zaczniemy piec. Do miski wrzucamy
Kuchenne WariacjeKruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne! Składniki: CIASTO KRUCHE na 4 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią(...)mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: 1 galaretka malinowa 10 dag malin Maczek smak truskawkowy do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj
Wanilia i KardamonDżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają. Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam i dopiero go przecieram przez sitko. Słodkie maliny zawierają sporo pektyn, dlatego przygotowując z nich dżem, można ograniczyć ilość cukru, a dżem
Kuchcik gotujeBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioMam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają
Niezły Młynekkogo: dla mających dość biszkoptu z truskawkami :) dla fanów malin dla lubiących lekkie, owocowe ciasta Składniki na biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)Odstaw galaretki do wystudzenia. Gdy ostygną, by przyspieszyć można je włożyć do lodówki, by szybciej się ścięły. Biszkopt (zimny) posmaruj masą. Na masie rozłóż maliny i zalej je tężejącą galaretką. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem schłodzić
Mania Wypiekaniawypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki(...)Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko
Oryginalny smakpierożków, które łączą w sobie ten piękny, złoty i pełen ciepłych kolorów przełom pór roku, bo wypełnione malinami, które przewodzą latu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno(...)szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i z każdej uformuj okrągły placuszek. 4. Maliny wymieszaj z przekrojonymi na pół jeżynami i cukrem. 5. Na środek każdego placuszka układaj ok. 1 czubatej łyżki owoców i zawiń w pierożek
Kuchnia w Słońcu Skąpanakilka wersji,. Ja skorzystałam z przepis ze strony Kwestia Smaku, ale nieco pozmieniałam składniki i proporcje. Cukier zastąpiłam erytrytolem i dałam go nieco mniej. Dodałam też mrożonych malin, które świetnie tutaj pasowały. Ciasto najlepiej robić w małej tortownicy (średnica 24 cm), ja robiłam w bardzo małej kwadratowej foremce, więc jeśli chce się większą porcje to polecam podwoić ilość składników. Składniki(...)malin (użyłam mrożonych) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do miski przełożyć jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać erytrytol/ksylitol i dokładnie wymieszać. Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, wymieszać. Przelać do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do małej
Healthy food explorerszybkie i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi. Produkty: Budyń Ciasto francuskie Świeże maliny Przygotowanie: Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta ilość. W połowie kół
cookplbyło to parę lat temu, od razu podbiło moje serce i podniebienie. Musiało się więc kiedyś w końcu znaleźć na moim blogu. Niesamowicie kruchutkie maślane ciasto, lekka i delikatna budyniowa pianka, aromatyczne maliny - połączenie tak pyszne, choć zarazem proste, że nie można poprzestać na jednym kawałku ;). Bardzo polecam, szczególnie tym, którzy z jakichś powodów nie jedli jeszcze tego cuda...;). Kruche(...)przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - około 60% i 40%, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. UWAGA : Ciasto można przygotować dzień wcześniej. Formę o wymiarach dolnych około 21x31
Opowieści z piekarnika