owoców lub mniejszych, np. malin, czereśni, jagód. Owoce z puszki, suszone lub mrożone owoce (bez uprzedniego rozmrażania) też się sprawdzą. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia rózgą kuchenną. Banana obieram i kroję w drobną kosteczkę. Formę na muffiny wykładam papierowymi foremkami. Nakładam do każdej jedną sporą łyżkę ciasta, na to kilka kosteczek banana
Zasmakuj KuchniSmakuje bardziej jak delikatne ciasto :) Jeśli lubicie dogadzać sobie od samego śniadania, to ten przepis jest stworzony dla Was. Na 3 porcje: 100 g płatków owsianych górskich szklanka mleka migdałowego sok wyciśnięty z całej pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 2 jajka odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia formy/foremek dodatkowo: 2 brzoskwinie 3 łyżki kajmaku maliny lub inne owoce Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogupiec np. czekoladowe ciasto z owocami. Wystarczy chrupiące pieczywo w czekoladzie, do tego serek owocowy i ulubione, soczyste, sezonowe owoce. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się także podczas dziecięcych spotkań. Wtedy najlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej Sonko (1 opakowanie) 6 łyżek gładkiego serka naturalnego 4 łyżki jagód leśne owoce (np. maliny, jeżyny, jagody, borówki, agrest) świeża mięta
Mienta blogsuchymi i powstałe ciasto nakładać do papilotek. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować krem – za pomocą miksera (wolne obroty) lub trzepaczki utrzeć ser z cukrem. Za pomocą rękawa cukierniczego (ja wykorzystałam woreczek śniadaniowy, któremu obcięłam róg!) udekorować muffiny, a na wierzch kremu ułożyć świeże owoce, ja wykorzystałam maliny. Najlepiej smakuje następnego dnia
Szybko Tanio Smaczniesuchymi i powstałe ciasto nakładać do papilotek. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować krem - za pomocą miksera (wolne obroty) lub trzepaczki utrzeć ser z cukrem. Za pomocą rękawa cukierniczego (ja wykorzystałam woreczek śniadaniowy, któremu obcięłam róg!) udekorować muffiny, a na wierzch kremu ułożyć świeże owoce, ja wykorzystałam maliny. Najlepiej smakuje następnego dnia
Szybko Tanio SmacznieCzekoladowa lawa z lodami i owocami to deser, który przygotujecie błyskawicznie, a jego smak zaskoczy Was zdecydowanie! Przypieczone z wierzchu i jednocześnie wciąż płynne, mocno czekoladowe
Pogotujmy.plskładniki na ok. 14 szt: 100 g daktyli 15 g kakao 30 g migdałów 30 g żurawiny suszonej 1 łyżka oleju kokosowego gorąca woda do namoczenia
Domowy Smak JedzeniaA może zamiast pączków w tłusty czwartek skusicie się na faworki ???? Chrupiące , kruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą ( ponoć ) ;). Składniki : 3 szklanki
Malinowa Kawiarenkabywa tak, że człowiek jest przekonany, że ma jakiś składnik w domu- na przykład żelatynę. Potem zaczyna robić sernik o 21:00 i nagle okazuje się, że niespecjalnie- a ciasto do połowy ukręcone. Wtedy desperacko łapie się za różne wynalazki (jak cukier żelujący) i próbuje ratować sytuację. Nasze ratowanie nie na wiele się zdało- i rano padł ten bolesny tekst(...)przepis, gdybyście mieli ochotę sami poprzelewać sernik:) SEROWY DESER OWOCOWY (5 porcji) 800g waniliowego serka homogenizowanego 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru opakowanie herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy maliny czerwone i czarne, borówki amerykańskie i kilka poziomek) Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy serek. W dużych szklankach układamy warstwami herbatniki, owoce i masę serową. Podajemy schłodzone
les mirabellesBiszkopt 2: Składniki identyczne jak na biszkopt 1. Krem: 400 g. śmietanki 36% 500 g. mascarpone 3/4 szkl. cukru pudru 1 laska wanilii 200 g. białej czekolady 2 szkl. malin Do nasączenia: 1 szkl. wody 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny Śmietankę i mascarpone schłódź w lodówce przez co najmniej 5 godzin. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając(...)misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Wsyp delikatnie mąkę z proszkiem i mieszaj ciasto bardzo powoli szpatułką. Wlej ocet i olej, połącz z ciastem bardzo delikatnie. Ciasto wylej do blaszki i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu blaszki odczekaj kilka sekund
Delicious PlaceMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami ), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią
Poezja smakugdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu. Farsz to truskawki obtoczone w cukrze i sos ze śmietany 36 % i sok z poduszonych(...)własnoręcznie przygotowane pyszności. Spotkanie odbyło się przy ognisku , w trakcie, którego relaksowaliśmy się w różny sposób;), zajadając przy tym smacznym domowe jedzenie. Obok rolady z lemon curd i malinami, którą przygotowała Monika, chyba największą, chociaż zaskakującą w smaku furorę zrobiła konfitura bekonowa z cebula i kawą przygotowana przez Piotra vel SAN JACINTO. Pozostałe produkty również były pyszne, w tym mój
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, efektowny i mobilny sernik w słoiku bez pieczenia, który można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Składniki Przepis na 6 słoiczków. SPÓD 20g masła
Wasze Przepisykażdy zjadł po kilka, a resztki zabrano do domu. Stwierdzono, że są lepsze niż ciasto. Potem robiłam je jeszcze kilka razy i nigdy nie dotrwały do zrobienia zdjęcia. A zatem – coś musi w nich być! Bostocki z orzechami włoskimi: 1 chałka lub brioszka lub ciasto drożdżowe (ok. 8-9 kawałków, u mnie prostokątna chałka) 1 szklanka orzechów włoskich(...)migdałami polecam na czerstwych croissantach) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru + do posypania 2 ekologiczne jajka 1 szklanka soku pomarańczowego kwaskowa konfitura z czarnej porzeczki (lub np.: malin, szczególnie jeśli używamy migdałów) płatki migdałowe do posypania Chałkę/broszkę/drożdżówkę kroimy na grube plastry. Orzechy włoskie mielimy w malakserze na proszek. Dodajemy jajka, miękkie masło i cukier
Poezja smakuSernik mascarpone z musem morelowym to pyszne orzeźwiające ciastko. Jest lekkie i znika dość szybko z talerzy. Ten sernik zrobiłam z musem z moreli, ale można
Pieprzyć z Fantazjąciasta i desery kawowe/cappuccino, np. cappuccino cytrynowe na zimno (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), kawowe cappuccino bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), deser kawowo - grysikowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tiramisu z malinami (link
Waniliowe ImprowizacjeSernik malinowy na zimno na spodzie ciasteczkowym. SKŁADNIKI: tortownica 22 cm Ciasteczkowy spód: 3/4 szkl. zmielonych ciasteczek 8 łyżek roztopionego masła łyżka kakao Masa serowa: 1kg
RAROSSASkładniki robiłam w obręczy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia śr.24cm dno ・ kilka herbatników pokruszonych Masa serowa ・ 500 ml śmietanki kremówki ・ 500 g serka
mojej kuchnipieczonej. Pieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz gotowe z lodówki! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka kawowa Owsianka kawowa
Moja smaczna kuchniarobiłam to ciasto kiedyś z jednym budyniem, ale małż powiedział, że z 2 torebek jest lepsze. Gorący budyń przenieście do miski i delikatnie miksujcie, dodajcie porcjami śmietanę i miksujcie do połączenia składników. Ja dodaję jeszcze dodatkowo płynną wanilię i inne cuda. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy owoce – maliny i borówki, śliwki, ananas
Szybko Tanio SmacznieSkładniki robiłam w obręczy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia śr.24cm dno ・ kilka herbatników pokruszonych Masa serowa ・ 500 ml śmietanki kremówki ・ 500 g serka
w mojej kuchniprzybrania świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, jagody) tarta gorzka czekolada Przygotowanie Wiórki i płatki owsiane zmiel blenderem Przesyp do miski, dodaj miód, olej i kakao. Wszystko dokładnie połącz za pomocą rąk. Przygotuj foremki (najlepiej silikonowe), następnie wyłóż do każdej spód dokładnie ugniatając Włóż spody do zamrażarki na kilka godzin - dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z foremek Delikatnie wyjmij minitarty
Powiedz dietom nieW ramach akcji kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych. Dla 4
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadzieła! Składniki: 2 szklanki mąki typ 500 1 jajo 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli owoce - truskawki/ brzoskwinie/ maliny itp. Przygotowanie: Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier. Wymieszać suche składniki razem. Do drugiej miski dodać roztopione masło, jajko, jogurt. Dokładnie wymieszać(...)mokre składniki. Połączyć obie miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 3/4 papilotek. Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu. Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoKolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :) Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis , czyli skruszone Łakotki, krem z mascarpone to już klasyk
bistro mamazmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło i mieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice. Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce
NaKońcuJęzykaIdealne niedzielne śniadanie :) Kawa, bądź kakao , masło i ta rewelacyjna puszysta Chałka .... Składniki : 1 szklanka mleka 50 g drożdży świeżych 4 łyżki cukru 80 g
Malinowa Kawiarenka