ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:146/571)

Twarogowe rogaliki z powidłami 127

proszku do pieczenia mak do posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką. Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików). Twaróg, 2/3 jajka i cukier rozetrzeć, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Z ciasta uformowac kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Następnie ciasto podzielić(...)pół, żeby wyszło 16 trójkątów. Na każdy nałożyć ok pół łyżeczki powideł, zwinąć. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem. Tak samo rozwałkować i pokroić pozostałe kawałki ciasta. Rogaliki posmarować jajkiem, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
pieczone pierogi ze szpinakiem 265

składniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik makowy bez pieczenia 1610

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach. Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca. Sernik na zdjęciu(...)150g maku 7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu 1/2 łyżki (10g) masła 1 łyżka cukru z wanilią ziarenka z 1 laski wanilii 4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny 6 łyżek wody 2-3 kostki białej czekolady Wykonanie: - mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią

Smakołyki Bereniki
MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem 156

wysypana bułką. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę(...)ściereczką. Nadzienie. Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę. Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut. Potem mielimy mak z cukrem w proporcji *3 części maku *1 część cukru Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko. Wyrośnięte ciasto wałkujemy

Smaczne moje
Rolada buraczkowa ze śledziem 141

potrawę świąteczną, ale sprawdzi się także doskonale w roli przekąski na przykład na Sylwestrową imprezę. Pokrojona w niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu Bieluch (około

HealthyCreations
Makowiec 217

przy niedzieli, moj pierwszy w zyciu makowiec Ciasto: ok. 3 ,5 szklanki maki 180 ml letniego mleka 150 g  masla, roztopionego, ochlodzonego 6 zoltek 45 g 21 g suchych 6 łyzek cukru 1,5 łyzki oleju pol lyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki) 1  opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy

Smaki Edyty
Ciasteczka piwoszki z nadzieniem figa z makiem i różanym . 219

przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego  1/2 szklanki do podsypania  ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry waniliowe 5 łyżek cukru pudru 250 g margaryny Kasi   Konfitura figa z makiem od Eterno   Konfitura z płatków róży od Ogródka Dziadunia   Wykonanie(...)waniliowym, dodać margarynę i piwo, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.    Schłodzone ciasto  rozwałkować na około 3 mm. Radełkiem wycinać kwadraty o wymiarach 6/6 na środek kwadraciku wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury. Ja z ciasta zrobiłam połowę nadzienia różanego i figa z makiem. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza na kamieniu w domu! 202

być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania - 5 g drożdży - 5 g soli - łyżeczka cukru - łyżka oliwy z oliwek Przygotuj rozczyn (w kubeczku rozpuść drożdże, 1/3 ilość

SMYKWKUCHNI
Delikatna rolada makowa (biszkoptowa) 237

masła 2 jajka niepełne pół szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 krople aromatu migdałowego około 100 g bakalii (mix skórek, rodzynek itd) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Początek przygotowań: Przygotowujemy prostokątną blachę (u mnie 35×28 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)makową do naszej rolady biszkoptowej? Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po około 20 minutach zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Następnie do naszego zmielonego maku wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę oraz aromat, mieszamy. W większym garnku rozpuszczamy masło z cukrem i nie zdejmując z ognia powoli dodajemy nasz mak, mieszamy. Pod koniec dodajemy mix bakalii

Słodkie okruszki
Drożdżówki z makiem 180

masło, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, otaczamy w mące i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy i wałkujemy duży prostokąt. ok 60x40 cm Mak mieszamy z białkami (nie trzeba ubijać) Smarujemy równomiernie całe ciasto i zwijamy w rulon. Kroimy w trójkąty i przyciskamy przez środek trzonkiem drewnianej łyżki . Odkładamy drożdżówki do podrośnięcia. smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy w temp

Gotowanie jest łatwe
Paluchy francuskie z parmezanem 219

efektowna przekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno.  Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć

Smakołyki Asi
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 629

pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam lub kminek - do posypania  Ciasto drożdżowe: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, jajka, wyrośnięty zaczyn oraz masło. Wyrobić na elastyczne(...)pół. Na każdą połówkę na brzegach ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Końcówki ciasta odciąć. Powstałe wałki ciasta pokroić na równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je z wierzchu jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami (u mnie mak). Odstawić na 10 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut

My simple kitchen
SZARLOTKA JAPOŃSKA 140

Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół.    Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao(...)skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.   Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.   Polewa. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Margarynę

Smaczne moje
Ażurowe naleśniki (na kefirze) 131

zmiksować. Mleko zagotować, 150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut. Przed smażeniem patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko olejem. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki

Obiad gotowy
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 440

Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy

Kuchnia MagdaLeny