morskiej 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowania mak sezam Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły(...)sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Razem ze mną bułki piekły: Dorotka
Moje domowe kucharzenieMyślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia
Kuchnia BeatyTen torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna. Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej
kuchnia doskiMój trzyletni synek poprosił mnie żebym zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc tutaj znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo
kuchnia doskiTak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe
kuchnia doskiTen przepis powstał z potrzeby wykorzystania bananów. Miałam w domu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było
kuchnia doskiKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i
kuchnia doskiuzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć(...)przez sito. Przecier powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go zagęścić przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części. Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem. Całość posmarować pozostałym kremem
królestwo garówTym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry
kuchnia doskiDawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doskiwsypać mąkę, szczyptę soli, wlać masło, jajka i rozczyn. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; ciasto będzie wyrastać około 1,5-2 godziny). Następnie ciasto przełożyć na blat. Krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, który należy pokroić(...)bułeczki przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek) . Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego Formowanie bułek Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu Przepis STĄD
Ugotowaćłyżek mąki -ok. 1/2 szklanki suchego maku -dżem śliwkowy Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -10 dkg masła lub margaryny -1/2 szklanki cukru pudru -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dżem miksujemy. Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki(...)minut. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Kruchy spód jest upieczony. Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy. Posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnysię go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej(...)wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce
kuchnia doskimasła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie). Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni
Szalona Kuchnia EwelinyJak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po
kuchnia doski