ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:133/571)

Pierogi z makiem 193

świątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto:   1 kg mąki   500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru(...)środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.      Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej

Aga w kuchni
Rogale Marcińskie Edycja III 143

pszennej 1 łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 25 g masła rozpuszczonego do ciasta 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła Nadzienie: 300 g białego maku  100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru(...)masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 5 h. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę

Życie zaczyna się w kuchni
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 107

sody oczyszczonej Wykonanie: W misce wymieszać mleko z całym jajkiem, następnie dodać wszystkie suche składniki. Wyrobić ciasto. Keksówkę lub nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch można posypać makiem, sezamem lub dowolnymi ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 50 minut

Zrób to smacznie
Drożdżówki z makiem 143

resztę w porcjach po 600 g mrożę. Wtedy jak znalazł domowa masa przydaje się do wyczarowania słodkich drożdżówek. Uwielbiamy masę makową więc u mnie drożdżówki są pełniutkie maku. Jeśli wolicie więcej ciasta drożdżowego, po prostu zmniejszcie ilość masy. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych

Kocham..lubię..gotuję..
Gwiazda z ciasta drożdżowego nadziana masą makową 166

Jeżeli chcecie zaskoczyć gości nietypowym wyglądem makowca to zachęcam do przygotowania drożdżowej gwiazdy. Uwierzcie mi na słowo - poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Cały sekret

Ugotować
Pyszne i tanie rogaliki Babci 112

ogniu (mają być tylko letnie, nie gotować!!!). Zdjąć z ognia i wlać do miski, dodać trochę maki, roztopione masło (letnie) oraz jajko rozbite trzepaczką. Mieszać dodając resztę maki. Na koniec wyrobić ciasto rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam

Przepisy Babci
Kruche ciasto z jabłkami i makiem 140

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
makaron domowy 169

ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez co najmniej 5-10 minut

mojej kuchni
Makowiec ten idealny 198

Na święta mam dla Was przepis na mięciutki i mega wilgotny makowiec. Spróbujcie sami, a na pewno będziecie go robić na każde święta :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Makowiec ten idealny 198

Na święta mam dla Was przepis na mięciutki i mega wilgotny makowiec. Spróbujcie sami, a na pewno będziecie go robić na każde święta :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Drożdżowa gwiazda z makiem - makowiec 205

Piernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz

ChilliJemy
makaron domowy 185

ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez co najmniej 5-10 minut

w mojej kuchni
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 182

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Makowiec na kruchym cieście 192

Makowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej

Blog z Apetytem