ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:42/58)

Drożdżówki 126

maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier  - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. + kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie  z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie(...)jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki)  Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła

Garnkowe fanaberie
Pomysł na makowiec 116

komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego(...)masę) 2 łyżki miodu  kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 297

Ostatnio zasmakowałem w wypiekach z maki gryczanej. Eksperymentowałem trochę z chlebami bezglutenowymi pieczonymi z gryki, niestety ze względu na brak glutenu chleby nie wyrastały mi zbyt

Przepisy na domowy ser i chleb
pyszny, lekki sernik z czekoladową pianką 233

Ciasto jest rewelacyjne, polecam Wam je z całego serducha.  Przepis znalazłam na blogu Pani Weroniki http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/sernik-puchatek-na-biszkoptowym.html   Bardzo często korzystam z tego0 bloga i przepisów na nim zawartych, zawsze wychodzą i są super smaczne. przejdźmy do przygotowania naszego sernika :-) SKŁADNIKI:   na dużą blachę. BISZKOPT: -5 jajek -3 kopiaste łyżki mąki -2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej(...)mieszamy ze sobą. Wystudzony biszkopt ponczujemy .  MASA SEROWA -750g sera półtłustego -5 jajek -3/4 szkl cukru -szklanka mleka -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka curu waniliowego -szczypta soli Bardzo fajne przygotowanie masy serowej od Pani Dominiki. :-) Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru. Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik zebra czekoladowo waniliowy. 239

Jeśli nadal zastanawiacie się co dobrego upiec na święta to gorąco polecam szybki w wykonaniu bardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie

Kuchnia z widokiem na ogród
Ziemniaki zamiast paczkow 184

maki 1 jajko 1 lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 por 100g startego parmezanu 2 jajka 150ml smietany 2 lyzki posiekanego, swiezego szczypiorku sol i pieprz do smaku 1 lyzka oliwy do podsmazenia pora wykonanie:Wszystkie skladniki ciasta(...)owijamy we folie spozywcza i odstawiamy na 30 minut do lodowki.Po tym czasie ciasto wyjmujemy, walkujemy i wykladamy nim foremke do tart.Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na plasterki szerokosci 0,5cm.Por siekamy i przez chwile podsmazamy na 1 lyzce oliwy.Ziemniaki, por, jajka, smietane i ser laczymy ze soba. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc przekladamy na ciasto.Foremke

Przysmaki Karolki
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 285

składniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka(...)wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy przez ok. 20 min w 170 st. C. składniki na masę serową: 1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka sok z 1/2 cytryny 50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie 50 g żurawiny, namoczonej

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 238

jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa:   200g zmielonego maku (użyłam BackMit),  łyżka(...)szklanki cukru. Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm. Masa serowa:   1,25kg białego sera,  5 jajek + 1 żółtko,  110g

Z miłości do słodkości
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 171

domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi z kurczaka(...)ziołami i papryką 1 czerwona cebula Pomidory Ogórki Ser żółty Opcjonalnie majonez, keczup Bułki z sezamem: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę

VioletoweKucharzenie
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 217

Coraz czesciej ulubione tradycyjne polskie nalesniki z serem zastepuja nalesniki wytrawne.Mozliwosci sa tu tak naprawde nieograniczone.Dzisiaj niezwykle smaczne nalesniki z bardzo zwyklych produktow,bo w roli glownej poczciwa marchewka w towarzystwie czosnku niedzwiedziego.Teraz wlasnie jest jego najlepszy czas-ma jeszcze smaczne, delikatne listki.Gdy zakwitnie,lykowate liscie nie nadaja sie do jedzenia.Wiecej o czosnku i jego wartosciach prozdrowotnych mozesz przeczytac tutaj(...)czosnku niedzwiedziego (garsc)szczypta soli2 lyzki oleju-do ciasta150 g maki-dalam orkiszowa jasna300 ml mleka2 jajkamaslo ghee do smazenianadzienie:400 g marchewki1 cebula1/2 cytryny100 ml smietany kremowkisol,pieprz100 ml mlekaWykonanie:oberwac ogonki z listkow czosnku niedzwiedziego i grubo pokroic.W wysokim naczyniu umiescic czosnek niedzwiedzi z pozostalymi skladnikami na ciasto nalesnikowe i zmiksowac blenderem na gladka mase bez grudek.Odstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty Sernik Świąteczny z owocami! 239

moim świątecznym stole. Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów, te na Święta to najczęściej z kajmakiem, makiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego(...)SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła - 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki do podsypywania - 85 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka śmietany Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 750 gram sera z wiadereczka dobrej jakości

SMYKWKUCHNI
Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem 125

już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.  2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży  odrobina skórki z cytryny 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka maku(...)lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury. Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach

AZgotuj!
Waniliowy sernik bez maki 267

"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba

Słodkie Przyjemności
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie 168

mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i  rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam(...)gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach

Różowa kuchnia
Bułki na miodzie 133

gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 2 jajka(...)koniec dodać roztopione masło,  miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić

Ugotować