ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:31/58)

Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy 189

spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli). Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej. Przejrzałam kilka nowych przepisów na ciasto do pizzy, ale były trochę dziwne, więc wróciłam do mojego starego zastępując część mąki kukurydzianą zamiast semoliny. Pizza  z pieczarkami i kurczakiem  około 40 dag maki pszennej białej 10 dag mąki kukurydzianej

Gotuj Sam!
Rogale z makiem 190

chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto cztery smaki z masą serową 341

wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła

O kuchni z uczuciem
Szpinak + Ciasto = Pierogi 179

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety  3 ząbki

Zdrowo i kolorowo
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 161

nitek szafranu Czerwone. 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone.1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej

Kulinarny karnet Christophera
Ruskie pierogi, czy na pewno? 183

potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga

W kuchennym oknie Ewy
Domowe obwarzanki 137

obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania. Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.Często

Pora coś zjeść
Rogaliki drożdżowe z serem 161

najprzyjemniejsza chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko(...)Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Zacząć

O kuchni z uczuciem
"Słodkie środy" - drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym 162

Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego jest poza zasięgiem moich kulinarnych możliwości. Długo nie mogłam się przełamać do ich pieczenia i słodkie drożdżówki znałam tylko ze sklepów. Jednak wpadały mi w ręce coraz to nowe przepisy i pomysły na drożdżowe słodkości. W końcu się pokusiłam na upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych, a teraz nie potrafię się powstrzymać żeby(...)drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym. Są po prostu pyszne!! Drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli  3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w kubku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PĄCZUSIE SEROWE 132

jajka 1 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder np. waniliowy Przygotowanie: Ser zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Połączyć ser z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Następnie wymieszać z jajkiem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste

Ciastka - domowe słodkości
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 206

Diamant Nadzienie Serowe: 200 gr sera twarogowego 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko skórka z pomarańczy rodzynki 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy

Gotowanie...to proste !
Wytrawne drożdżówki 212

użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować

Codziennik Kuchenny
Żytnie placuszki z makiem 117

400kcal/: jajko szczypta sody 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi domowe na maślance z mięsem 265

kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru.  I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
I AKCJA piekarnie w twoim mieście 169

mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka z serem. Myślę , że ceny takie standardowe

Magiczne Życie Marty
Sernik z malinami w wersji FIT 634

Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie

DefinicjaSmaku
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 157

kupowanej.  Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna(...)pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym

KUCHARNIA
Sałatka z grillowanym kurczakiem 212

W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka

kuchnia doski
Wytrawne muffiny z pomidorkami 228

podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się

Mia Cucina Sofieta
Cebularze i wypiekanie na śniadanie 184

dodatkiem sera  i znów  z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie  ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO

Moje domowe kucharzenie
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 240

mieciutkie.Bardzo ,bardzo polecam.Skladniki na 4 porcje:400 g sera twarogowego1 szklanka maki 550 + 1 lyzka maki ziemniaczanej2 jajka (ewentualnie 1 zoltko i 2 bialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania