ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:88/324)

ciasto na oleju jabłkowo-gruszkowe z cynamonową kruszonką... 184

wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić ciasto jest wyśmienite

W Mojej Kuchni Lubię
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 191

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego

Anioły w kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 173

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 467

kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy(...)każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po lekkim wystudzeniu delikatnie

Smaczne Zdrowe
Pyszne desery delikatne jak piórko? Sprawdź, jak je przygotować! 121

powiedzieć, by tego rodzaju przekąski były delikatne… Zatem co zrobić z sera białego, by stworzyć deser lekki jak piórko? Oczywiście sernik! Ten może mieć klasyczną formę, czyli dodatek ciasta i kruszonki, może być także lżejszy, z delikatnymi biszkoptami i galaretką lub z kaszą manną zamiast mąki. Co ciekawe, ci, którzy z różnych względów chcą w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek zbożowo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty deser agrestowy 181

Magda U moich rodziców w ogrodzie, jak co roku, urodzaj agrestowy, dlatego produkcja wszelkich dżemów, kompotów i ciast z kruszonką trwa w najlepsze. Dla takich pięknych owoców warto trochę posiedzieć w kuchni, aby potem rozkoszować się słodkościami. Na szczęście poniższy przepis nie wymaga dłuższych przygotowań, jest bardzo prosty a smak fenomenalny. Proste zestawienie kremowej śmietanki i słodko-kwaśnych owoców

Smaczna Strona
Bułeczki z truskawkami 227

Bułeczki powstały w ramach akcji Ciasto na niedzielę – Bułeczki przytulone 🙂 Składniki: 1/2 kg mąki, 30 dkg pszennej tortowej i 20 dkg pełnoziarnistej np. graham 1

czarrna od kuchni
Cynamonowo-czekoladowa tarta z nutą wanilii i serkiem ricotta 191

nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część  kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka. Do serka ricotta dodajemy wanilię(...)Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki").  Pieczemy około 40 minut (gdy ciasto zacznie się rumienić, można przykryć papierem

CynamonemPoOczach
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 183

SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych(...)zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grubo posiekane orzechy oraz

La grande e la piccola cuoca
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 234

palcami, rozgniatając kulki masła, mieszając z suchymi składnikami. Na końcu dodałam żółtko. Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło

Kuchnia u Krysi
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 214

sitku pod zimną wodą, aby pozbyć się oleju. Gotowy można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.  Masło, miód i mąki, łączymy ze sobą zagniatając (jak na kruszonkę). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia przez folię spożywczą. Usuwamy folię z wierzchu wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Pieczemy w 140 stopniach, aż ciastka się zrumienią z obu stron (około

Quinoa Raz!
Makowiec na kruchym cieście 200

klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec to ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się(...)posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą. Powstałym lukrem zdobimy

Ciasta z tradycjami
Drożdżówka z owocami 214

Składniki: 1/2 kg mąki 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju szczypta soli 4 dkg drożdży + 2 łyżki cukru + 2 łyżki mąki

czarrna od kuchni
Sezamowiec 711

Ciasto z masą sezamową, kokosową i chałwową fajnie się razem komponuje i mimo użytych składników nie jest bardzo słodkie. A jeśli nie zapomnicie dodać kwaśnego dżemu tak jak ja to już na pewno będzie w sam raz, a do tego będzie jeszcze lepiej wyglądać. Składniki: (blacha 35x25) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła(...)chałwy (najlepiej waniliowej) Ponadto: 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce

talerz przyjemności
Cynamonowo-czekoladowa tarta z nutą wanilii i serkiem ricotta 210

nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część  kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka. Do serka ricotta dodajemy wanilię(...)Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki").  Pieczemy około 40 minut (gdy ciasto zacznie się rumienić, można przykryć papierem

CynamonemPoOczach
Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 237

tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła(...)brzoskwini lub nektarynek Do podania bita śmietana creme fraiche sok z cytryny cukier, opcjonalnie Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wsyp cukier na patelnię

codojedzenia
Drożdżówki z jeżynami 274

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki

czarrna od kuchni
TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ 207

Kruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Drożdżówki z borówkami 202

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju, szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki

czarrna od kuchni
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 335

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Kokosowe ciasto z truskawkami 245

Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków

czarrna od kuchni
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 170

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem

Słodki Kompromis
ciasteczka imbirowe z miodem 140

bardzo drobno pokrojonego 125 g miękkiego masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam

babka w formie
Tort migdałowy z malinami i mango 467

cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych   4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość   Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 185

dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka:   100g masła(...)margaryny,  1 i 1/2 szklanki mąki,   3/4 szklanki cukru,  łyżeczka cukru waniliowego.  Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Piec około godziny w temp. 175-180st. Źródło:  Buduj smak

Z miłości do słodkości
Letnia drożdżówka 227

Z owocami prosto z ogródka Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki ciasto: 60 dkg mąki 2 jaja 1/2

czarrna od kuchni
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 4703

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania

Smakołyki Bereniki
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 207

rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką) 6. Wysmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, wyłożyć podduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut w 180 stopniach, termoobieg. Najlepiej smakuje polana syropem z agawy i z dodatkiem  bitej śmietany z mleka kokosowego.  Smacznego

Pland based fille
Jesienne ciasta 187

jabłkami i gruszkami       Szarlotka germańska     Cynamonowo - jabłkowy torcik   Najprostsze ciasto jabłkowe       Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką       Wiewióreczka     Babcine ciasto ze śliwkami       Ciastka serowe z jabłkami

My simple kitchen
Jabłecznik z kruszonką 172

masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowy placek z ananasem 219

Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na drożdżowe ciasto z kruszonką. Chciałam żeby było wilgotne i lekkie zarazem, i żeby wyróżniało się … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy placek z ananasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 372

 Widzieliście kiedyś zielone ciasto? Nie od barwnika, naturalnie! Musiałam spróbować.  Jak można wsadzić tyle zielska, którym straszą dzieci i nazwać to ciastem? A no

W kuchni bez szafek
Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi 237

krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Najlepiej zrobić podwójną porcję. Składniki w przepisie są na małą, podłużną formę ewentualnie

kulinarnajamka.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania