jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, zmiksowana na krem i wszystkie warzywa są w zupie zjedzone, podana z kiszoną kapustą i kiełbaskami jest smacznym daniem na zimowe dni........SMACZNEGO!!! Mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI w paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini
W Mojej Kuchni LubięCoś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa” przywodzi na myśl galaretką z delicji, A deserowa polewa tylko to podobieństwo podkreśla… Kremowy akcent w postaci słusznej warstwy waniliowego kremu, sprawia , że pobędzie w towarzystwie
Domowe ciastapomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane, których lekko słony smak idealnie podkreślił walory czekoladowo- kawowego biszkopta ze słodkim kremem na bazie kawowego budyniu. Słodkie, tortowe, mocnokawowe
Domowe ciastagodziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. W misce ubijamy krótko śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem, miksujemy do otrzymania kremowej konsystencji. Krem przekładamy do worka cukierniczego i przekładamy nim pączki
Podróż w kulinariaminut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta są bardzo miękkie, ale nie dopiekamy ich, po wystygnięciu odpowiednio stwardnieją. Razem ze mną wypiekały: Dorota Lapacz Babeczki z masłem orzechowy Joanna z bloga Grunt to przepis Joanna z bloga 6Niebokuchnia Małgorzata z bloga Przepisy Margaretki Joanna z bloga Słodko Słodka Dorota Legec Ciasteczka z kremu orzechowego Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Życie zaczyna się w kuchniprzenikające przez okna do mieszkania, zapach ciasta, aromatyczny obiad, potem spacer w lesie z Bufetem, oj tak! :) Mogłabym tak zawsze! A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo w gębie! Składniki na spód: 200 g sucharków 350 g kremu czekoladowego, np. Nutella Składniki na masę serową
Trufelkowomusiałam go spożytkować, ponieważ do ciasta Wiśnie na czekoladowej poduszce kupiłam aż dwa opakowania, tak dla zapasu. Wiśni w kompocie zresztą też mi zostało, więc sytuacja idealna. Nie będę się dużo rozpisywać: deser szybki i łatwy w przyszykowaniu, jest więc idealnym deserem dla gości. Smak kawy fajnie się przełamuje z czekoladowym kremem. A sam krem z kolei, mam wrażenie
Relaxtimeprzyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów. Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywa bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo? Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia
bistro mamasmaku. Zestawiamy z ognia, miksujemy na krem- jeśli zupa będzie za gęsta dolewamy wody lub mleka i ponownie zagotowujemy aż uzyska pożądaną dla nas konsystencję. Kluseczki: Jajka wbijamy do miski, solimy, wsypujemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pozostałe składniki- czosnek przeciskamy przez praske, ponownie mieszamy widelcem aż uzyskamy gęste jednolite ciasto. W rondelku zagotowujemy osoloną wodę, mała
Wanilia i KardamonUwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje
Kubki smakułatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem orzechowym albo masłem. Co kto woli
Wiem co jembananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka
Ugotowaćjest kremem . Mogą osiągać nawet metr . Składniki na Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka wody Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g Wykonanie ciasta
Różowa kuchniadokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto na muffinki przekładamy do papilotek, które umieszczone są w formie do pieczenia muffinek do 2/3 ich wysokości. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy muffiny z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie do szprycy nakładamy kremu hershey i nadziewamy
Emcia Pichcijajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziegotowego z cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego(...)Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy okrajając brzegi. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy. Pozostały biszkopt przecinamy dwa razy tworząc trzy blaty. We wrzącej wodzie rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Pozostawiamy do ochłodzenia. Masę z Milky Way wyciągamy z lodówki i ubijamy mikserem pod koniec dodając żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy go do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami
Kolizje Smakówubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć(...)Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą
Sto kolorów kuchnitortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie/przełożenie: 1 pomarańcza 1 łyżeczka cukru opcjonalnie kieliszek wódki 150 g dżemu z czarnej porzeczki Krem: 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 200 g śmietany 30% 1 łyżka(...)sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie/przełożenie: Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić
Passions hobbies lifeśrodku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBarbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru(...)ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy
Smak mojej kuchnichce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl(...)budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Razem ze mną ciasto
Moje domowe kucharzeniegórę… Wiedziałam, znacie go wszyscy;) Każdy ma jednak na niego swój osobisty słodki sposób. Sama robiłam go w kilku różnych wersjach: z gotową krówką, masą budyniową z dodatkiem masła, kremem śmietankowym. Tym razem zdecydowałam się na wersję z domową masą kajmakową z przepisu mojej mamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaPaździernik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem
PysiaGotuje.plSezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest
PysiaGotuje.plW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na wyrazistą zupę krem z pora, wzbogaconą pysznymi pulpecikami z mielonego mięsa. Zupa porowa jest bardzo zaskakująca, a w parze
PysiaGotuje.plZupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą
PysiaGotuje.plPrzepis na zupę z brokuła i kalafiora stworzyłam zupełnie przypadkiem. Tak, tak, dobrze widzicie – przypadkiem! Historia tej zupy rozpoczęła się, gdy w mojej lodówce znajdowało
PysiaGotuje.plKorzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą
PysiaGotuje.pl6+ 60 min Łatwe Przystępne Przepis na zupę krem z kurek. Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień
PysiaGotuje.pl6+ 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na rozgrzewającą i zaskakującą w smaku kremową zupę cebulową z grzankami i chipsami serowymi. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego
PysiaGotuje.pl6+ 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 1 cały kalafior 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4
PysiaGotuje.pl6 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na przepyszną i sycącą zupę grzybową krem. Składniki 1l bulionu warzywnego 3 garście suszonych grzybów 1 średnia cebula 2
PysiaGotuje.pl4 40 min Łatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku
PysiaGotuje.pl