węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną st ronę rurki w białku, a potem w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać dowolnym kremem
Moje domowe kucharzenieorzechy włoskie), kakaem oraz solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładki, jasny krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkokrem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną domową pizzę. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, a przepis jest bardzo prosty. Ciasto jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFormę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder
noteskulinarnyfigapołączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram
Krakowskie smaki Animiodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy
Anioły w kuchnipoczątek upiekłam fantastyczną tartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto: 175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól
Z miłości do słodkościSzybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko
Słodkości i nie tylkoBożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki wody 1 opakowanie pierników nadziewanych w białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) Na nasączenie(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać kakao i wodę, po czym podgrzewać mieszając
Passions hobbies lifepieczenia łyżeczka Jajka 5 Krem: Mleko 750 ml Cukier szklanka Budyń waniliowy 2 Masło 100 g Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem. Do gotującej wody wsypać proszek do pieczenia i mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do szprycy i wyciskać małą ilość ciasta na blachę wyłożoną papierem(...)mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i energicznie wymieszać, gdy budyń zgęstnieje zdjąć z ogni i przestudzić. Po przestudzeniu zmiksować dodając po łyżce miękkiego masła. Gotowe ptysie szprycą nadziać kremem budyniowym. Posypać pudrem lub polać czekoladą. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań
Kulinarne przygodyLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada(...)przykrywamy pozostałymi ciastkami, lekko je wciskając. Wierzch równamy resztą kremu i odstawiamy do lodówki. Czym dłużej poleży, tym lepiej, noc to minimum. To taki wyrób, który czym dłużej leżakuje, tym lepszy, a jak się kończy to już w ogóle najlepszy. Proste, naprawdę smaczne ciasto. Można sobie jeszcze skrócić pracę, dodając masło do gotującego się mleka i taką gorącą
Dieta moja pasjakrem to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone oraz kruszonymi ciastkami Oreo. Oczywiście, żeby tort mógł nosić nazwę tortu Oreo, konieczna jest również dekoracja . Tutaj dekoracją są również ciasteczka, zaopatrzcie się więc w dużą paczkę! Pięknie, ale prosto udekorowany tort zachwyci każdego i mam nadzieję, że będzie również wszystkim smakował . 🎂 Biszkoptowe wariacje Jeśli szukacie inspiracji na torty lub ciasta urodzinowe(...)Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 60 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao dobrej jakości 90 g cukru pudru Składniki na krem 400 ml śmietany 30 lub 36% – zimna 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 6 ciastek Oreo Poncz sok z 1/2 cytyny 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
SprawdzonaKuchnia.plpochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód: 250 g herbatników oreo 50g masła Ciastka zblendować i połączyć z miękkim masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy. Składniki na kremy: 500g mascarpone 400 ml śmietany(...)drugiej 2 łyżki. Tą masę z dodatkowymi łyżkami pozostawić białą a do drugiej dodać puree i owoce. Aby wzmocnić kolor można dodać barwnik spożywczy i delikatnie wymieszać. Do kremu malinowego (brzoskwiniowego) dodajemy rozrobioną żelatynę i mieszamy tak jak poprzednio. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy
Mam apetyt na ...świętowania za pasem! Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki(...)przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne biszkopty przekroić: okrągły na dwa blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone i fixami
Cakes By Kejttortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szklanki wody(...)pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie nakładamy masę kokosową. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Krem budyniowy: W pół
Pyszności Słodkości