Składniki biszkopt: 7 jaj rozm. L 21 dag cukru 17,5 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1 łyżka kakao 7 dag
czarrna od kuchniSą takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wcale nie mamy ochoty przesiadywać przy piekarniku ( tak tak, ja też czasami mam takie dni! ). „
Ostra na SłodkoMalinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy
AleTorcikherbatnikami. Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować! […] Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plrówne części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię
Słodki ZakątekSkładniki ciasto: 1 kostka margaryny 30 dkg mąki 20 dkg cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa
czarrna od kuchniciasta zabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków. Przepis zostaje już u mnie na długo
Kuchnia Paulettesmasła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej
Garniec MagalieTarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę
Kuchnia Pokoleńmasła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo
Garniec MagalieTaką roladę najlepiej przygotować i zjeść w ten sam dzień. Bezę można upiec dzień wcześniej. Przygotowanie rolady – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
Kuchnia PokoleńDla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by
Cynamonowe szczęścieniezwykle ważnym elementem portugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie
Słodkie okruszkicukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej kolorowe lentilki Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty (u mnie kwiatki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy lentilkami. Pieczemy w temperaturze
Cukiernia Pychotkiorzeszków lekko nasmarować olejem. Następnie wyjąć ciasto i formować małe kuleczki, umieszczać je w patelni i piec do ładnego zarumienienia. I tak do wyczerpania ciasta. Połówki orzechów ostudzić a następnie nadziewać ulubionym kremem. Ja część nadziałałam także masą kajmakowa. Przygotowanie masy; Płatki należy podpiec na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia. W rondelku podgrzać masło z cukrem i mlekiem
Radość kipiąca uśmiechem.Cześć Pomału zbliża się pora na truskawki. Przeglądając zdjęcia trafiłam na ciasto z musem truskawkowym. Okazało się, że do tej pory nie podzieliłam się z Wami
blog.moje-pasje.infoHej! Witam serdecznie! Czy jedliście kiedyś tartę cytrynową? Odkąd spróbowałam jej, zagościła u mnie na stałe. Jest delikatnie cytrynowa i fantastycznie puszysta. Po prostu rozkosz dla
Tylko pyszniełyżeczki sody 320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą i zapełniamy nią zajączkowy
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej
Smaczna Pyzaptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :) SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.) masło
Kuchnia PaulettesWypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników
vaniliowoczekoladowajeszcze gorące i widać jak masa wypływa. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto. Smacznego! Artykuł Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfNa specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do
czarrna od kuchniZacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzePuree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
CiastkozercySkładniki: spód: 2 kubki mąki krupczatki 0,5 kostki masła łyżka zimnego smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli masa
Luźna Kuchniamieszamy. Ser: 50 dag sera 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem. Blaszkę (23x33) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy część ciemnego ciasta, następnie masę serową i resztę ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy przy pomocy końcówki łyżki, widelca lub patyczkiem. Pieczemy ok 45 minut
Cynamonowe szczęścieBardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe „niebo w gębie”. Składniki biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 ) 6 jajek 1 szkl cukru 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchniCoś słodkiego do gorzkiej kawy :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżki
czarrna od kuchniPierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów
czarrna od kuchniJak zawsze mam w domu słodkie korpusy do babeczek na wypadek niespodziewanych gości. Mój mąż jest wielkim fanem masy owocowej do babeczek z tego przepisu, jednak
Mania WypiekaniaJutro piąta rocznica naszego ślubu, więc nie mogło się obejść bez jakiegoś deseru. Chociaż (jak już na pewno zauważyliście ;) gustuję raczej w prostszych wypiekach, tym razem
brunetkawkuchniOdrobina słońca w zimie :) Lekkie, delikatne, po prostu pyszne :) Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1
czarrna od kuchnipowiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki: 2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 jajka
Amatorka kuchennawarstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd
Di gotujePrzepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt
RAROSSABiszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu nie zastygło jeszcze całkiem
Cynamonowe szczęściejednej i drugiej strony do momentu zezłocenia. Na początku na bardzo rozgrzanej patelni, a później średnio. Pierwszy raz przewracamy w chwili, gdy górna warstwa ciasta się zetnie. Podajemy z ulubionymi konfiturami, owocami, kremem czekoladowym i bananem, twarogiem - dowolnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakunich „kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnizrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem dla dorosłych, możecie do kremu dodać jeszcze adwokat. Gdy ciacho będą spożywały wasze pociechy, pod masę kokosową można położyć warstwę kajmaku lub dowolnej konfitury. Smacznego! Normal 0 false 21 false false false
Wielki apetytnigdy nie za wiele i wykorzystałam je do jednego z moich ulubionych deserów. Trifle to wywodzący się z Wielkiej Brytanii deser składający się z ciasta biszkoptowego nasączonego sosem lub dżemem owocowym, przełożonego kremem i udekorowanego owocami. Ta wersja doczekała się oczywiście wielu wariacji, w tym mojej czekoladowej z lodami czekoladowymi i kawałkami brownie. Uwierzcie mi - to prawdziwa rozkosz! TRIFLE
KUCHARNIAtortownicy. Piec w 160-170°C przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko
Pełny talerzMasa krówkowa idealna do kremów lub do posmarowania ciasta. Zamrożona masa korówkowa a następnie po porcjowana w kostki w smaku przypomina mordoklejki J 500 ml mleka 3,2% tłuszczu 130 dag masła 150 dag cukru 1 łyżka kakao aromat waniliowy Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej
RAROSSAPodłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie
wyzwania kuchenneSernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek. Blaszka o wym. 25cm x 25cm. Składniki Spód ciasta: Ciasteczka owsiane z orzechami 420g Masło 125g Krem: Śmietana kremówka 30% 660ml Żelatyna 30g (4 łyżki) Woda gorąca, 120ml Mascarpone 750g Cukier 250g Mus borówkowy: Borówka amerykańska 500g Cukier puder 2 […] The post Sernik
Kulinarne PrzebojeKolejne zapasiki na zimę. Za czarną porzeczką nie przepadam za bardzo, ale taka konfikturka nawet mi smakuje. Uwielbiam jej dodatek w ciastach, jej kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodkim kremem. składniki: 2 kg oczyszczonej z ogonków czarnej porzeczki 1, 5 kg cukru Porzeczki dokładnie wypłukać i osączyć z nadmiaru wody. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić
Monia miesza i gotujemascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny) Torcik cappuccino Biszkopt (dwa blaty, tortownica
Mia Cucina Sofietawiele wspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie! Za tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy plus
Symfonia SmakówDzisiejszy post pewnie was zaskoczy, ale czyż nie tego powinno się oczekiwać od bloga? Może warto raz zrobić przerwę pomiędzy kolejnymi przepisami na ciasto, zapiekankę czy zupę krem. Może warto poznać się bliżej. Może chcecie poznać moja bajkę? Bo mój blog to taka moja bajka, która spełnia moje marzenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50 dag mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 10 dag masła Krem śmietankowy: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 300 ml zimnego mleka 4 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania(...)wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 4. Krem: Zimne mleko ubijamy
Izabelawkuchniżurawinowy. Ciasto jest obłędne. Delikatne, mokre, mocno czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej. Składniki: CIASTO: 220 g masła lub margaryny 220 g cukru 220 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 400 g białej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)blat wykładamy krem żurawinowy a na krem drugi blat. Powtarzamy czynność z kremem i przykrywamy kolejnym blatem. Torcik wykładamy kremem. Brzegi obsypujemy startą czekoladą. POLEWA: Rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao, cukier puder i mleko i mieszamy (nie gotujemy już). Wierzch ciasta oblewamy polewą i posypujemy dekoracją
Kuchnia w oparachkońca sama nie wiedziałam czego chciałam, czy z kremem czy bez, czy czegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie(...)pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne 15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem. Krem śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego
Made By Mom And Son