obróbki termicznej. Można ją traktować tak, jak inne mąki powstałe po zmieleniu dowolnych orzechów czy też nasion. Zatem to idealny dodatek do deserów, spodów do ciast bez pieczenia, czy też zagęszczania kremów. Nie potrzeba jej dużo, gdyż świetnie pochłania wilgoć. To nie znaczy jednak, że nie można jej gotować, piec czy smażyć. Trzeba ją jednak wyczuć, gdyż - jak wspomniałam
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDomowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami
Kuchnia BazyliiZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru
Sama słodycz i szczypta chiliblog Apetyczna babeczka, przepis na ciasto Słodka pomarańcza * Mariola , blog Kulinarne pyszności Molki , przepis Torcik tęczowy letni * Joanna, blog Kuchnia w czekoladzie , przepis Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym * Anna , blog Cafe Amaretto , przepis Ciasto Bajka Wszystkim z całego serca najmocniej gratuluję! Proszę jeszcze raz o wiadomość mailową, w celu potwierdzenia zgodności danych do wysyłki nagród
Ostra na SłodkoWykorzystałam przepis na cannoli . Ciasto było wspaniałe i nie wymagało długiego wyrabiania. Jest to więc jego kolejna odsłona po sycylijskich cannoli z ricottą , markizach z kremem ajerkoniakowym i pudrowanych poduszeczkach . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny
mojewypiekiinietylkoszklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate(...)zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie
cucinareszklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate(...)zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie
cucinarewodnej, lub mikrofali. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jednolity krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy w tem. 150 stopni około 45 min. (mama(...)górę z jednego z blatów (zrobiłyśmy taki ukryty w środku blat czekoladowy, jeśli jednak wyjdą wam trzy blaty normalnie lub będziecie kroić z jednego ciasta to spokojnie wykroicie trzy blaty) i położyłyśmy następna warstwę kremu, na nią kolejny blat. N samej górze rozsmarowałyśmy odrobinę kremu czekoladowego i udekorowałyśmy całość truskawkami i borówkami. SMACZNEGO
Lili w kuchniWuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :) Składniki: biszkopt: 5 jajek, 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24 , 30 g kakao ZdrowyMarket24 , 115 g mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)ostudzone masło. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu
Aga w kuchniTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję
wesoła kuchniaefektownie i z pewnością mogą zdobić niejedno przyjęcie, kinderbal czy też romantyczną kolację. Babeczki możemy przygotować na dowolnym, ulubionym spodzie oraz użyć ulubionego kremu lub też - skorzystać z poniższego przepisu. Pikowane Babeczki - Składniki: (ok.12 babeczek) Ciasto: 2 duże jajka 120 g mąki 120 g masła 120 g cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu(...)wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut do "suchego patyczka". Krem: W kąpieli wodnej ubijamy białka wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej miksujemy na wysokich obrotach, aż masa stanie
Słodka StronaDziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy(...)nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Polewa: 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 4-5 łyżek mleka Połamaną czekoladę wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez minimum
Cynamonowe szczęściepracy, tak bardzo mi zasmakowało, że poprosiłam koleżankę o przepis. Jest przepyszne! Polecam :) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko + 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki sody Składniki na krem: 3x śmietana 36% (200g) 1x śmietana 18% (400g) 1 szklanka cukru pudru kilka kropli zapachu waniliowego i 2 łyżki(...)tortownicy w temp. ok 200*C na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki potrzebne do kremu, ubić razem na sztywną masę. Placki przekładać kremem, również ostatni na górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi herbatnikami. Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :) Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby placki nasiąkły masą
The Sweet DamselCiasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek(...)wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień
My sweet a lifeproszku do pieczenia 1 łyżka Truskawelli w czekoladzie Eterno 2 łyżki kakao gorzkiego Składniki na ciasto jasne : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem budyniowy : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy(...)puch, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie kremu budyniowego : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić żółtka, budynie,mąkę,cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje
Sama słodycz i szczypta chiliPamiętacie o dniu Babci 👵🏻 i Dziadka 👴🏻, jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na prezent to upieczcie pyszne ciasto🍰 i ten czas spędzicie razem na pysznej herbacie lub kawie. A jak nie macie pomysłu na coś słodkiego, to podsyłam przepis na 💥ciasto marchwiowo 🥕 orzechowe 🌰💥 ⭐️Składniki⭐️ Ciasto: 75 g orzechów włoskich, łuskanych 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki(...)wcześniej orzechy, imbir i marchew oraz dodaj pozostałe składniki ✅wszystko wymieszaj starannie na jednolitą masę ✅ciasto przełóż to formy wyłożonej papierem pergaminowym wymiary 28 cm x 20 cm ✅ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ✅Krem: Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dostajemy stopniowo cukier i na koniec śmietan fix, wszystko liczymy w sztywną
Niezły Młynekmarchwiowo 🥕 orzechowe 🌰💥 ⭐️Składniki⭐️ Ciasto: 75 g orzechów włoskich, łuskanych 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki 2 cm korzenia imbiru, świeżego 4 jajka 200 g masła rozpuszczonego 150 g cukru 350 g mąki pszennej 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany(...)pozostałe składniki ✅wszystko wymieszaj starannie na jednolitą masę ✅ciasto przełóż to formy wyłożonej papierem pergaminowym wymiary 28 cm x 20 cm ✅ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ✅Krem: Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dostajemy stopniowo cukier i na koniec śmietan fix, wszystko liczymy w sztywną pianę ✅upieczone i ostudzone ciasto przekrawamy
Niezły Młynekprzekładane kremem to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych czekoladowych ciastek z dodatkiem kremu z mascarpone. Kruche ciastka z czekoladą to tzw. „Pieguski”, czyli ciastka znane i lubiane przez wszystkich. Krem ma delikatny i wyrazisty smak. Składniki: 350g mąki 1/2 szklanki cukru 250g masła 1 łyżka jogurtu 1 czekolada 1/3 łyżeczki soli 300g śmietanki 30% 3 łyżki drobnego cukru 250g serka(...)ciasto kroimy na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej plastry ciasta. Musimy pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami. Pieczemy przez ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanka, serek mascarpone muszą być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia i dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne