zobaczyłam to ciasto na innych blogach wiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne... foremka 23 x 33cm Biszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu. Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli
Z miłości do słodkościmiękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile(...)tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!) 200 ml śmietanki 30% 125 ml mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania masło do nasmarowania foremek Przygotowanie: Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć
Ze smakiem i z pasjąCudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię! Deska dębowa to pracownia Spod Hebelka Składniki: Na około 12 sztuk: 1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze Młynomag 4 duże jajka 100 g masła 150 g gorzkiej czekolady 60% kakao(...)gotować, dodać połamaną czekoladę i łyżkę cukru pudru, odczekać chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w celu solidnego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na krem. Ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku, rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia. Wystudzić. Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli
Wanilia i Kardamontrzeci mój ulubieniec, który wystąpił w tym torcie, to ser. Prosty, zwyczajny twaróg na sernik, który dodałem do kremu. Tort smakował naprawdę pysznie! Wilgotne blaty ciasta korzennego, krem serowy i dodatek solonego karmelu - prawdziwa uczta dla podniebienia :) Tort piernikowy z solonym karmelem - przepis: Solony karmel (Przepis TU ): 200 g cukru (szklanka) 70 g masła 3/4 szklanki śmietanki kremówki(...)Krem z solonym karmelem: Do śmietanki kremówki dodajemy cukier, ser twarogowy, solony karmel i ubijamy mikserem najpierw na średnich, następnie na najwyższych obrotach, aż powstanie gładki, puszysty, stabilny krem. Całość: Przygotowane ciasto, wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Ja dodatkowo odkroiłem boki, oraz wierzch ciasta, który był mocno zrumieniony. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu, równamy i przykrywamy następnym
Kuchnia Łukaszagorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy(...)łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny krem. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na ciemny krem. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypać kakao
In my kitchenjest on absolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre, ale jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc(...)oleju kokoswego, który pod wpłem niskiej temperatury (tort nalezy przechuwywać w lodówce)twardnieje Zbelnduj całość na idealnie gładką masę. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na warswtę buraczaną pokrytą dżemem połóż ciasto dyniowe. Krem na pomarańczową warstwę przygotuj z 3 czubatych łyżek bazowego kremu na wierz oraz około 150 g pomarańczowego dżemu (może być nawet brzoskwiniowy), u mnie był to sprezentowany dyniowy (dziękuję
greenscarfCiasto Wawelskie , zwane też Jesienną Panią Walewską – to pyszne warstwowe ciasto z kremem, które gorąco polecamy wykonać nie tylko na święta, czy imprezę urodzinową, ale także jako słodki dodatek do kawy na weekend. Z pozoru wydaje się ono dość pracochłonne, aczkolwiek w rzeczywistości jest dość proste w wykonaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Poza tym dla tego smaku(...)warto je upiec, bo chyba nie znam osoby, której by to ciasto z bezą i kremem nie smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jesienna Pani Walewska to nieco zmieniona wersja tradycyjnej wersji ciasta Pani Walewska (zwanego przez niektórych również Pychotką). Ogólne składniki są takie same, lecz 2 z nich zostały podmienione o wersje bardziej jesienne, czyli o orzechy włoskie oraz powidła śliwkowe
Kulinarne PrzebojeJuż zaczął się październik a u mnie w ogrodzie lato i w dalszym ciągu dojrzewają maliny. Malutka, niewielka miseczka ale do ciasta wystarczająca. A ciasto? Kakaowy biszkopt genueński z przepisu ze strony Moje Wypieki ; krem z serka mascarpone, kremówki i masła orzechowego, maliny i gorzka czekolada - połączenie rewelacyjne. Polecam serdecznie :) Składniki: Kakaowy biszkopt genueński: 6 dużych jajek(...)formie. Krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać masło orzechowe, sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem nad parą wodną. Gotowy krem podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu. Wierzch ciasta udekorować malinami
Kocham..lubię..gotuję..minuty na złoty kolor . W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika , ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu czynność powtórz z drugą częścią ciasta (pierwszy upieczony placek po kilku minutach zdejmij z blachy, opłucz, wysusz, posmaruj ponownie masłem i wysyp mąką). KREM: Najpierw należy ugotować budyń. W tym celu w garnku z grubym dnem zagotuj 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem(...)wierzchu) i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W misce utrzyj miękkie masło na puszystą masę, następnie dodawaj łyżka po łyżce ostudzony budyń i zmiksuj całość na gładki krem. Jeden blat ciasta posmaruj kerem, przykryj drugim blatem i włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Przed podaniem oprósz wierzch cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” – Dzisiaj zapraszam na ciekawe ciasto z dużą ilością gruszek, z waniliowym kremem „diplomat” i lekką śmietanką z galaretką. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale jest bardzo smaczne i wygląda pięknie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, ciasto nie jest za słodkie. Moim gościom bardzo smakowało. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. W przepisie można(...)masy gruszkowej dodać galaretki lub żelatynę, opisałam obie opcje. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mała Cukierenkatarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :) Wystudzone ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , kremówka , porzeczki
https:KKuchniaMniamDziś podam Wam przepis na szybką , słodką przekąskę z ciasta francuskiego.Często mam tak ,że chętnie bym coś spałaszowała słodkiego,ale sama myśl o robieniu ciasta i kremu przyprawia mnie o całkowity zawrót głowy.Dlatego przygotowałam sobie Napoleonkę raz,dwa,trzy.Wsadzam gotowe ciasto do piekarnika ,a krem robię gotowy z proszku .Jednak kochani gdy mam czas i siły(...)blaszce i pieczemy według przepisu na opakowaniu.Studzimy.Teraz przygotować krem też według przepisu na opakowaniu( ja kupuję ten mniej kaloryczny z biedronki ,który robi się na mleku).Posmarować kremem blat ciasta i przykryć drugim blatem ciasta francuskiego.Posypac obficie cukrem pudrem ciasto.Wstawiamy na godzinę do lodówki,a potem kroimy na odpowiednie kawałki i podajemy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki