składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 6 łyżek cukru, krem: 250 g mascarpone, 100 ml kremówki, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, dekoracja: 1 ananas w puszce, posypka czekoladowa, 1/2 kaki, płatki migdałów, wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy(...)stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posypujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową. Dekorujemy wafelkami
Aga w kuchniCiasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku. Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła(...)jeśli masa jest dość rzadka pozostawić na kilka minut, aby lekko stężała. Masę krówkową lekko podgrzać we wrzątku, aby lepiej się rozprowadzała na cieście. Na pierwszy blat ciasta posmarować 3/4 kremu ajerkaniakowego, na to rozprowadzić masę krówkową, przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki, aby stężało. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościbokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych(...)całkowitego stężenia kremu i galaretki. Tarty z owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki
mojewypiekiinietylkoCiasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (po mocnym schłodzeniu), podane prosto z lodówki. Składniki na formę(...)Ciasto wstawić do lodówki. Kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schodzić, aby wszystkie warstwy ciasta były ze sobą idealnie połączone) . Przygotowywanie kremu Etapy składania ciasta Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćZebra , więc postanowiłam ją upiec a że miałam jeszcze truskawki to chciałam je jakoś wykorzystać , no i wymyśliłam sobie taki oto Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami. Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu no i pyszne :) Składniki(...)temperatury 180 stopni piec do suchego patyczka. Krem czekoladowy ubić w szklance mleka. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto posmarować z wierzchu kremem i udekorować w koło truskawkami. Na środek wyłożyć tężejącą galaretkę. Boki torcika posypać kolorową posypką. Odstawić do lodówki na godzinę. Rada : Jeśli chcecie to ciasto możecie przeciąć
Sama słodycz i szczypta chilinadal nie wiesz, jakie ciasto przygotować dla gości? A może pragniesz zjeść coś smakowitego w niedzielne popołudnie do kawy? Sprawdź nasze 3 najsłodsze przepisy! Brownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto potrzebne będą: łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżeczka(...)nagrzanym do 160°C przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej liście. Na budyń
Moja smaczna kuchniasię sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :). Składniki na Jabłecznik z twarożkowym kremem: na formę 25x38 cm 3 jajka 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 200 g mąki wymieszanej z 1 płaską łyżeczką proszku(...)cynamon. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. W reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy do jabłek i gotujemy jeszcze około minuty do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone ciasto, studzimy. KREM TWAROŻKOWY: 200 g schłodzonej śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru cytrynowego (lub 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej) 250 g mielonego, białego sera
Rozpustne gotowaniewłaśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne Wam robienie złożonych ciast- bierzcie się za pieczenie;) Składniki na ciasto orzechowe: 12 żółtek 1 szklanka cukru pudru(...)masła Z budyniów, cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając kawę, alkohol i orzechy. dodatkowo: polewa WYKONANIE: ciasto orzechowe+ masa jabłkowa ciasto kokosowe krem kawowy biszkopt polewa Smacznego
Domowe ciastajajko + 1 żółtko 4½ łyżki cukru 75 g masła (nie z lodówki) 1 paczka cukru waniliowego Przygotowanie Ciasto: Najpierw wymieszać cukier z jajkiem. Potem dodać resztę składników. Wylać na posmarowaną blachę. Piec w temperaturze 180 °C około 20 min. Krem: Zmiksować mleko, makę, jajka i cukier. Potem cały czas(...)mieszając gotować. Kiedy krem zrobi się gęsty, zmniejszyć ogień i dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi. Potem wyłączyć ogień i dodać cukier waniliowy. Wylać od razu na ciasto. Kiedy krem wystygnie, włożyć do lodówki. Podawać następnego dnia. Artykuł İNCİRLİ KEK, czyli ciasto figowe pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisySkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu 3 jajka 1 szkl mleka krem: kubek kaszki manny 2 kubki mleka 1 budyń śmietankowy 1 budyń czekoladowy 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy około(...)ubijamy ze szczyptą soli na pianę delikatnie łączymy pianę z kremem dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy budyń śmietankowy do drugiej czekoladowy i opcjonalnie kawałki czekolady ostudzone ciasto przekładamy kremem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniatartaletek): Kruche ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 180 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Krem: 1/3 szklanki suszonego hibiskusa 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- śmietankowy smak 3/4 szklanki wrzątku 3 i 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka masła 5 łyżek cukru Karmelizowany hibiskus: hibiskus z naparu cukier puder Przygotowanie: Kruche ciasto(...)lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Pieczemy około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Krem: Hibiskusa zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy, aż napar naciągnie i ostygnie
Oryginalny smakwarstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie ładnie się prezentowała. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 100 g masła na krem: 4 żółtka 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru(...)rozpuścić w 650 ml wody. Kiedy wystygną wsypać maliny (nie rozmrażać) i wymieszac. Odstawić aż zacznie tężeć. Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie ułożyć blat ciasta i rozsmarować połowę kremu. Wyłożyć tężejące maliny w galaretce i odstawić żeby całkiem zastygły. Na nie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCześć Kochani, witam Was i zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto z prażonym słonecznikiem. Składa się ono z mięciutkiego, kakaowego biszkoptu naponczowanego kawą, przełożonego kremem. Całość posypana jest gwiazdą tego ciasta czyli prażonym słonecznikiem, który nadaje mu wspaniały smak. To ciasto jest idealne na wszelkie spotkania-zawsze robi furorę i absolutnie wszystkim smakuje. Bardzo Wam je polecam(...)PONCZ Składniki na poncz mieszamy w miseczce. Pierwszy spód ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i wykładamy resztę kremu-wyrównujemy i całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Dociskamy go ręką by się przykleił do kremu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko pięknie się stężało a smaki przegryzły. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny *** *** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary 32×20 cm ). Ciastem z lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem(...)wzdłuż na połówki i wykładamy na ciasto *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę i serek mascarpone miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem *** *** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy *** *** Tak przygotowany krem cytrynowy wykładamy na ciasto i całość ponownie wkładamy do lodówki *** *** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając
Blog z ApetytemNastępnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i schłodzoną galaretkę włożyć do lodówki (jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić). Gdy zacznie tężeć wylać galaretkę na upieczone i ostudzone ciasto. Przygotowanie kremu: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (w metalowej miseczce), tak żeby była przykryta wodą. Odstawić na 10 minut. Zimną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder(...)cukier waniliowy. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Żelatynę upłynnić nad parą, dodać do kremu i energicznie wymieszać mikserem. Wstawić do lodówki. Przełożenie ciasta: Blachę wyłożyć folią streczową, na spód włożyć upieczone ciasto, wylać tężejącą galaretkę z malinami, schłodzić. Jak stężeje, wyłożyć schłodzony krem i na wierzch bezę. Smacznego
Słodka Strefa