się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Do drugiej części dodałam przyprawę do piernika i też dokładnie wymieszałam. Trzecią pozostawiłam białą i nie dodawałam do niej(...)siebie po łyżce ciasta jasnego, potem piernikowego i na koniec kakaowego i tak do wyczerpania całego ciasta. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 170 stopni. W moim piekarniku trwało to ok. 45 minut. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam i ciasto piekłam bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika
Waniliowe ImprowizacjeZgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku
W mojej kuchniPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smakRewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna
Słodka Stronamiksując na małych obrotach – do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Wlewamy ciasto i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 170°C. Ciasto ciemne: Jeśli jajka są prosto z lodówki – przelewamy je przez minutę wrzątkiem. Mąkę przesiewamy przez sito z kakaem oraz proszkiem(...)wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Wlewamy ciasto i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut w 170°C. Ciasto najlepiej zrobić jedno po drugim – gotowe trzeba natychmiast wstawić do piekarnika, nie może czekać. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuszczamy obie mąki i żółtka, dokładnie rozcierając
Poezja smakuCiasto:4 żółtka (w temperaturze pokojowej)130g miękkiego masłaszczypta soli130 g cukru150 g mąki1/2 łyżeczki aromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej
Świat CiastaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaskładniki na 1 biszkopt orzechowy: (potrzebujemy 2 biszkopty) 1 łyżka mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 jajka (białka
Domowy Smak Jedzenialanguage:EN-US;} Wiecie jak bardzo lubię eksperymentować z wyglądem moich przekładańców? 😊 Każdy przekładaniec musi kusić swoją stroną wizualną. Ma być kolorowo , ciekawie i słodkooo.. Koletka to ciasto kremowe z musem z brzoskwiń ukrytym w dziurkach. Najpierw jest lekko waniliowo, potem brzoskwiniowy mus przenosi nas w lekko czekoladowe klimaty. Całość najlepiej smakuje mocno schłodzona. *blacha : 25cm(...)Kremy waniliowy i czekoladowy: 500 ml mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła +1łyżka kakao extra ciemnego do kremu kakaowego +2 łyżki dżemu brzoskwiniowego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń
Domowe ciastaWpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami
Maślane ciasteczkoUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzenieCiasto to robiłam już dość dawno temu i szkic trochę się u mnie przeleżał, ale… co się odwlecze, to nie uciecze, więc…. publikuję;) Do
Smaki Na TalerzuW ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu
Ostra na SłodkoCo powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5
RelaxtimeJeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz
Słodko-Słony Świat Ilony