Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam! Inspiracja Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki pszennej 120 g masła 10-12 dużych śliwek Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść(...)Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem
Czerwień i błękitprzesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy. Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy(...)minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy. Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się
Rozpustne gotowanieKwaśno, słodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka(...)bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika
sama złodyczgalaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel Bita śmietana: 1/2 l. śmietany kremówki 3 łyżki(...)rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę. Na spód ułożyć biszkopt czerwony, wyłożyć masę z Nutellą, na to biszkopt biały, masa budyniowa, na tym ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu, wolną przestrzeń wypełnić galaretką
Ciasteczkowy Potwórwodzie różanej i do deserów i do ciast, mogłabym jej używać wszędzie. Święta Wielkiej Nocy tuż, tuż więc poczyniłam mały trening w kwestii wypieków. Sernik pieczony w kąpieli wodnej idealnie wyrasta nie pęka podczas pieczenia a po schłodzeniu jest niczym aksamit. W serniku oprócz wspomnianej nuty różanej znajdziecie również puszysty krem o smaku czarnej porzeczki, i niespodzianka rodem(...)jakiś dwudziestu kilku lat. Składniki : Na spód: 180 g herbatników 60 g masła roztopionego 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym 5 dużych żółtek 200 g śmietanki kremówki 100 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex 2 łyżki wody różanej 180 g cukru
vaniliowoczekoladowaSkładniki na krem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny!). Składniki na masę kawową: 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka", 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe(...)minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową. Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę
JejKuchniaproszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je wcisnąć w ciasto). Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C. 2. Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki
Na Ciasteczkowych Papierachgrubych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszałam je z proszkiem budyniowym i cukrem i na chwilę odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełożyłam do jabłek. Ponownie wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta. Płatki kukurydziane drobno pokruszyłam i posypałam nimi wierzch ciasta. Szarlotkę piekłam 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu(...)odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka z pianką (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html),
Waniliowe Improwizacjeubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną, cappuccino oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej samo dno papierem do pieczenia) o średnicy 21 cm. Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 30- 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy. Na końcu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone
Domowy Smak Jedzeniabudyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem. Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm. Składniki na ciasto: masa(...)mąki pszennej pół szklanki cukru opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego 500ml mleka 250g miękkiego masła 150g wiórków kokosowych 50g białej czekolady dodatkowo: wiórki kokosowe na wierzch ciasta około 200g herbatników kakaowych dżem malinowy Przygotowanie ciasta: Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę
NiePieprz.plskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl śmietany 2 jaja 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt
SMYKWKUCHNIEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia Elliezwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju(...)Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem I: 500 ml mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym 250 g masła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Masło miksujemy
Domowe ciastaEfektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła(...)Pieczemy ok. 18 minut. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem budyniowym, układamy warstwę jasnych herbatników, które można
słodki bratekjakiś czas temu zobaczyłam przepis na naleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki(...)szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może
Kto ugości moich gości?O tym torcie myślałam już kilka lat temu. Kusił mnie smak ciasteczek amaretti, które lubię. W tym roku nadarzyła się super okazja by go zrobić, bo
Smaki Na TalerzuPrzepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa: ½ l mleka, 6 łyżek cukru, Cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki. 40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części
Słodki Zakątek