ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:69/223)

Babka makowo-kawowa 117

odstawiamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
TIRAMISU 161

Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety z parę godzin. Ale uwierzcie warto czekać

potrawyregionalne
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 186

nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka(...)Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny

My simple kitchen
Kawa...zielona 168

będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z  Najlepszymi przyprawami świata ..Oprócz kawy dostałam również sporo przypraw, ale o nich w następnych postach.. Najlepsze

Moje domowe kucharzenie
Sernik na czekoladowym spodzie. 176

spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać,  ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa twarogowa(...)zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier. Mieszamy chwilę aby się rozpuścił, a później  partiami dodajemy suche składniki, pamiętając o tym aby zbyt długo nie mieszać. Tyle

Dieta moja pasja
Strucla z powidłami 191

Warto poczekać, a odwdzięczy nam się puszystością i smakiem. Nie można mu się oprzeć. W duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego

Smakowity Blog Kulinarny
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 181

gatunkowo) - 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego) Przygotowanie:  Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72867

smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczenia Składniki: spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem kawowym i bananami 6747

krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz  3 duże banany 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 6 kostek gorzkiej czekolady śmietan fix Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć(...)Odstawić aby przestygła. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną. Jeszcze chwile ubijać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić

Monia miesza i gotuje
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 186

kiedyś z mężem na koncert,  zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy ledwie dwa małe trójkąciki ciasta to się nie spodziewałam! Aż się prosi o towarzystwo kawy lub szklanki mleka dla dzieci. Smacznego! #szarlotka #jabłecznik #ciastoorkiszowe #szybkieciasto #itbmtt

I tu będę miała takie te
ciasteczka kawowe 147

zimnego masła 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać kawę i masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć mąką i lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka jesienne róże 318

wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 166

zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac i posmarować wierzch konfiturą ( tylko wystające jabłka).Podawać na ciepło lub zimno. Ciasto smakuje naprawdę świetnie! idealne do popołudniowej herbaty czy też kawy! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 249

kilka chwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry poranek:) Składniki na ok. 35 ciasteczek:   Na ciasto: 35 dkg mąki pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru

Maślane ciasteczko
.794. rozpusta w środku tygodnia 176

kakaowe ciasto z mąki kokosowej z gruszką nadzianą domowym dżemem wiśniowym ; kawa malibu ~ Co to było za śniadanie! ♥,♥ Jedne z najlepszych ostatnio...Po takim nie straszne pięc godzin praktyk :) Czemu na tak długo zapomniałam o połączeniu maki kokosowej z kakao

breakfast of dreams
Kompot rabarbarowy z jabłkiem i miętą 159

blogu panoszy się cisza. I bynajmniej nie jest to tak, że u mnie w kuchni nic się nie dzieje. Wiadomo - obiad musi być, i ciasto się zdarza... ale to wszystko w pośpiechu... szybki obiad, kawa, szybkie zdjęcia... często niedopracowane. A ja nie lubię "niedopieszczonych" rzeczy, wykonywanych, że się brzydko wyrażę - "na odwal". Poniekąd jestem perfekcjonistką i lubię kiedy wszystko jest

My simple kitchen
Kisielowiec 134

bardzo, taka lepka i kleista masa. Szczerze ? Nie przepadam:) Ale kisiel w formie proszku, dodany do ciasta -jak najbardziej tak. Ciasto ma wtedy lekko kwaskowy smak, za którym na pewno przepadają dzieciaki, jak również do kawy smakuje  wybornie, więc polecam ten przepis wszystkim, którzy tak jak ja lubią sobie podjeść coś słodkiego, czy też mniej słodkiego, do kawusi

Ciasteczkowy Potwór
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 136

jest bogatym (13%) źródłem białka oraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto do kawy 171

pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa z Gruszką od  ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła o...kawę! I to kawę nie byle jaką. Jako, że dzisiaj popiłam troszkę za dużo mojego ukochanego espresso...zrobiłam sobie kawę rozpuszczalną, zbożową Nadzwyczajną z melisą

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki mocno korzenne 423

łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie. W rondelku stopić masło, miód, cukier ,dodać wszystkie zmielone przyprawy i odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać zmieloną kawę naturalną. Dodać miód z przyprawami i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto partiami wałkować raczej cienko i wykrawać ciasteczka, ja akurat gwiazdki. Piec w temp.180 stop. około 10 minut. Ozdabiamy jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę

Kulinarny karnet Christophera
Waniliowy szał cz.1 - Domowy cukier waniliowy 156

tygodniach cukier jest gotowy do użytkowania. Nie muszę chyba pisać do czego możecie użyć tego cukru :) Najbardziej popularnym użyciem będą oczywiście ciasta, ciasteczka itd., ale ja polecam taki cukier użyć do  kawy,  Idealny początek dnia

Kredowe Menu
Ciastka francuskie z kajmakiem 354

Z cyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z   KRUCHEGO CIASTA MILIONERA , więc postanowiłam

My Culinary Art
Babka Black & White 240

puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę  . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i  kawę  oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec ok 40 min w 170'C Udekorować wg uznania. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka