ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:67/223)

Bułeczki drożdżowe z serem 230

drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka 70 g masła

Kuchcik gotuje
Ciasto w 5 minut z mikrofali 291

mikrofali może być smaczne, zanim sama go nie zrobiłam. Na pewno smakiem nie przebije pieczonego w piekarniku, jednak podane do kawy zachwyci niespodziewanych gości. Największą jego zaletą jest szybkie przygotowanie. W smaku przypomina murzynek, a może bardziej ciasto z mlecznej kanapki dostępnej w sklepach.   Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki

Kuchcik gotuje
malinowa wyspa do niedzielnej kawy 203

krzywić, że kto to ma o tej porze roku maliny. A tu was zaskoczę, do tego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną pianką z bitej śmietany i migdałami fajnie się komponuje. Polecam do niedzielnej kawy na osłodę w oczekiwaniu na prawdziwe owoce. Niestety tak strasznie pośpieszyłam się z wyłożeniem tortu znajomym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik orzechowy z masą kawową 183

Anioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam  słodkości..... Składniki na ciasto: 8 jajek 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich zmielonych Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut(...)stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać na gęsty krem, ok 10 minut. Do jeszcze ciepłej masy dodać kawę, żeby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.  Można też

Anioły w kuchni
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 218

czaruchów" mi nie brakowało (bo można rzecz, że z Murzynkami jest jak z bokserami czy devonami - jeden to po czasie za mało) popijam kawę z 2packiem słuchając jego głosu wypełniającego cały dom równolegle z zapachem ciasta. Ciasta, które dawniej piekł Dziadziu. Ciasta, na które przepis widnieje od lat w wielkiej, czerwonej księdze kucharskiej... Ciasta, które przerobiła Mamuśka. Ciasta, które

Wypisz Wymaluj
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 340

się za przygotowanie słodkości. Brownie wyszło wspaniałe. Doskonale wilgotne, chrupiące orzechy, gdzieniegdzie kawałki czekolady i ten aromatyczny zapach kawy- rozkosz dla podniebienia. Do tego lekki, delikatny krem na bazie serków i śmietany kremówki…rewelacja smaków. Bardzo Wam polecam. Wspaniałe ciasto dla fanów brownie jak również dla tych, którzy jeszcze brownie nie próbowali – pokochacie je. Składniki: 200 g ciemnej(...)kawy rozpuszczalnej 6 jaj 250 g Crème fraiche lub gęstego jogurtu Czekoladę i orzechy kroimy na grubsze kawałki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy na puszystą pianę. Delikatnie wlewamy przestudzone masło. Ubijamy krótką chwilę. Następnie, ciągle ubijając na niskich obrotach miksera dodajemy łyżka

Made By Mom And Son
Słodkie kanapeczki i kawa z żółtkiem 191

sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku. Kawa z żółtkiem. Pojawiła się już na kilku blogach i odkąd ją zobaczyłam wiedziałam, że prędzej

My simple kitchen
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 243

wymiarach 50x25cm. Nadzienie: 100g kremu czekoladowego,  50 g masła,  50g cukru,  1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis),  jajko.  Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na około 20 sztuk.  Bułeczki ułożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze

Z miłości do słodkości
Babka makowo-kawowa 130

odstawiamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
TIRAMISU 170

Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety z parę godzin. Ale uwierzcie warto czekać

potrawyregionalne
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 200

nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka(...)Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka (u mnie około godziny

My simple kitchen
Kawa...zielona 178

będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z  Najlepszymi przyprawami świata ..Oprócz kawy dostałam również sporo przypraw, ale o nich w następnych postach.. Najlepsze

Moje domowe kucharzenie
Sernik na czekoladowym spodzie. 187

spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać,  ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa twarogowa(...)zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier. Mieszamy chwilę aby się rozpuścił, a później  partiami dodajemy suche składniki, pamiętając o tym aby zbyt długo nie mieszać. Tyle

Dieta moja pasja
Strucla z powidłami 200

Warto poczekać, a odwdzięczy nam się puszystością i smakiem. Nie można mu się oprzeć. W duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego

Smakowity Blog Kulinarny
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 197

gatunkowo) - 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego) Przygotowanie:  Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni

W poszukiwaniu inspiracji