Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 300miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec(...)placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą
Bon Appetit Małgorzaty
Cynamonowa, drożdżowa korona 154Uwielbiam wszystko co cynamonowe, musiałam upiec i...jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne i mega cynamonowe! W całym domu roznosił się apetyczny zapach cynamonu i drożdżowego ciasta. Polecam, szczególnie na zimniejszy poranek z kubkiem gorącej kawy z mlekiem. 'cynamonowa korona' Składniki: - 2 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki letniego mleka - 1 opakowanie suchych drożdży - 200g masła - 1 żółtko(...)mąki. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły działać. 100g masła rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, uformować kulkę i wsadzić do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1h, do podwojenia objętości. W międzyczasie, roztopić pozostałe 100g masła. Stół/stolnicę obficie obsypać mąką
CookYourself
Sweet Targi w Katowicach 2016 214ostatnią sobotę byłam na VII Sweet Targach w Katowicach. Było wspaniale, pełno pyszności, deserów, lodów i ciasta. Można było również napić się bardzo dobrej kawy, porozmawiać z mistrzami cukiernictwa i podpytać sympatycznych dostawców o różne słodkie ciekawostki. Odbywały się także konkursy: „Mistrzostwa Śląska Cukierników” i eliminacje do mistrzostw Polski Barista 2016. Na niektórych stanowiskach odbywały się pokazy z masą cukrową
Mała Cukierenka
Batoniki karmelowe z orzechami 236Czekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć skórkę pomarańczową 244porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 207Kolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę
codojedzenia
Ciasto z jabłkami i kruszonką 194margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę. Rozkładam owoce, posypuję kruszonką. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Ciasto jest lekkie, delikatne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy bądź herbaty :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowo
Tarta ze śliwkami i marcepanem 238Wczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam tartę ze śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się
codojedzenia
Pizza 238oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi
Przepysznik - BLW i nie tylko
Japanese Cotton Cheesecake 197Pyszne ciasto z trzech składników wypatrzyłam na youtube . Ciasto bije tam rekordy popularności. Ale czy to jest #Sernik ? Raczej jest to #ciasto sernikowe z 3 składników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik bez pieczenia z truskawkami 9045Dzisiejszy przepis na Sernik bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe Almette Fruit aby zachęcić Was
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy ekstrakt miętowy 208trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki mięty zajmują nam pół szklanki, to musimy je zalać jedną
Domowa Cookierenka Agi
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 361może moje przepisy kogoś by zainteresowały ;) 2. Ulubiona kuchnia świata? nie mam jakiejś konkretnej, jednak często jem potrawy kuchni włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Syrop kokosowy 231lekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie smakuje jako dodatek do kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis a na pewno wart odrobinki wysiłku włożonego do jego przygotowania;) Składniki: szklanka wiórek kokosowych 4 łyżeczki domowego cukru
Krakowskie smaki Ani