ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:186/223)

Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 182

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie(...)odstawiamy w ciemne chłodne miejsce w domu na minimum tydzień, a najlepiej nawet na dwa. Co jakiś czas warto nim potrząsnąć. Wódkę przecedzamy przez gęste sito, gazę, filtr do kawy, nawet kilka razy – do czasu jak klarowność płynu nas zadowoli. Zlewamy do czystych butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu nawet do pół roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej nie zniknie

Karo in the Kitchen
Dla marzycieli. Syrop z kwiatów czarnego bzu 169

wczoraj ambitnie zaplanowałam sprzątanie mieszkania. Obiad uszykowałam dzień wcześniej na dwa dni, na deser - błyskawiczne ciasto, które nie wymagało nawet użycia miksera. Na drodze stanęła mi... Pogoda. Bo kiedy parno, duszono i naprawdę ciepło, ostatnia rzecz, na jaką się ma ochotę, to bieganie ze ścierką i odkurzaczem. Niezrażona jednak, poczekałam aż po południu się ochłodzi, i zabrałam się do działania(...)kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr do kawy. Zagotować, przelać do słoiczków lub butelek, dokładnie zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Otwarty przechowywać w lodówce. Smacznego! Co zaskoczyło mnie mocno, C. był wniebowzięty moim pomysłem przygotowania syropu. Okazało się bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 189

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 128

Włochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić. Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka z masłem orzechowym 228

Wcale nie tak dawno, bo na początku tego roku (w ramach noworocznego postanowienia ;)) obiecywałam sobie i Wam, że wygospodaruję więcej czasu na bloga. I chociaż różnie

Ratunku obiad
Przełamywanie barier - makaroniki 185

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 158

mojemu zaskoczeniu zaczęli zgłaszać się pierwsi chętni.  Biorąc jednak większość tych deklaracji za kokieterię (wybaczcie!), ze spokojem wróciłam do mojej codzienności, gdzie oprócz eksplodujących ekspresów do kawy nic szczególnie szalonego się nie dzieje.  Nie miałam jeszcze wtedy pojęcia, że już siedzę w wagoniku rollercoastera, który ruszy "w ciemno", nabierze szaleńczej prędkości, wykonana obroty, śruby czy inne beczki(...)misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II -  wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego

KUCHARNIA
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 165

Tak się złożyło, że dokładnie tydzień temu miałam urodziny. Tym razem zupełnie nie zgrały się  ze wszystkimi innymi planami, jakie mamy: w jeden weekend ja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wanilia 122

Wanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak

ladykitchen