greckiego truskawkowego użyłam Piątnica (Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas rozpuszczania(...)formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę
Życie zaczyna się w kuchniNiedawno w konkursie wygrałyśmy słodkości bez cukru. Jednym z nich było Crunchy w dwóch wersjach smakowych, i to ich nie mogłyśmy doczekać się
Candy Pandassię też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki zsiadłego(...)ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta
MyCookBook.plTroszkę przerobiłam serniczki z tego przepisu dodając na górę mrożonkę, którą otrzymałam z firmy Owoce dżungli , to była moja przekąska podczas kilkugodzinnej nauki, jak ja tego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki
Mix smakuNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej
W kuchni Karmel-itkiCzy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym. zimą
kolorowotorcikowoSkładniki: 250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody) 150g masła 3 jajka 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać(...)jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade Inspiracja pochodzi z bloga kulinarnego http://walijskiepichcenie.blogspot.com/ zmieniłam skład, dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie
Kocham Czekoladędzisiaj warto przygotować te ciasteczka, które przypomną smak lata i pozwolą na chwilę zapomnieć o zimnie, które panuje za oknem. Kruche ciasteczka migdałowe wypełnione są malinami, porzeczkami i jagodami. Sam ich zapach przywodzi na myśl letnie słońce i ciepło, a do tego są zdrowe i sycące. Kruche ciasteczka migdałowe z owocami Drukuj Porcje: 10 ciasteczek Czas przygotowania(...)łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego. 4 Sypką mączkę migdałową
Book of spellsbyć jagody) 150g masła 3 jajka 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt(...)jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade Inspiracja pochodzi z bloga kulinarnego http://walijskiepichcenie.blogspot.com/ zmieniłam skład, dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie
Kocham Czekoladęzużycie lekko "zmęczonych" owoców, które straciły już jędrność. Polecam na zakończenie sezonu czereśniowego. A jak czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają się wiśnie, morele, jagody, jeżyny lub maliny, albo śliwki. Składniki na 4-6 porcji: 500 g czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru(...)mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (może trochę opaść), oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego
Pełny talerzPyszne, lekkie, bezglutenowe serniczki upieczone w formie do muffinek. Delikatne, o smaku lekko waniliowym i przełamane smakiem owoców. Koniecznie spróbujcie - są doskonałe. SKŁADNIKI: spód: 70 g
Kuchnia bezglutenowakasza manna zagęszczona mąką z tapioki podana z truskawkami i deserową czekoladą z cząstkami jagód i karmelizowanych migdałów~ Tego mi było trzeba...Trochę lata też się znalazło w miseczce :) Żadne wymyślne śniadania nie pobiją tej pysznej prostoty. Przyznam, że kaszka miała być jeszcze "budyniowa", ale budyniu...zbrakło. Sytuację uratowała mąka z tapioki Fresano , której 10g rozmieszałam w małej ilości wody(...)pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go
Smaczne ZdroweBabeczki smakują przepysznie, a ich przygotowanie to dosłownie chwila! Są takie maślane i cudownie pachnące, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Całość doskonale komponuje się z borówkami lub jagodami i bitą śmietaną. Wszystkie proporcje są łatwe do zapamiętania, więc koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu! Polecam. (około 8 sztuk) 100g mąki pszennej 100g cukru(...)mikserem) jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy oraz masło. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujegotowce to zdecydowanie nie to samo, co takie babcine, które smakują nawet bez niczego. U mnie w domu się jednak przyjęło, że podaje się zawsze z jagodami. Niestety sezon na jagody jest strasznie krótki, więc zawsze mamy w domowej spiżarni zaprawione kompociki. Składniki: 80 g świeżych drożdży 1 kg mąki 500 ml letniego mleka szczypta soli(...)odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce, by masa podwoiła objętość. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, lekko roztrzepane jajka, cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać do powstania sprężystego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąka, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę
My sweet a life100g masła prawdziwego 250ml mleka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18% 25g świeżych drożdży Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy(...)wystygnie wmieszać rozkłócone jajka. Mąkę oraz sól wsypać do miski, dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży oraz mleko wymieszane z cukrem, jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Raczej starajmy się nie dosypywać więcej mąki do ciasta niż jest to podane. Wtedy bułeczki wyjdą mięciutkie. Po wyrobieniu ciasta lekko je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i pozostawić
W garach u GosiOdchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych(...)mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze
Domowa Cookierenka Agimożna zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania(...)cukru Wykonanie: Jajko dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Twaróg rozgnieść widelcem. Dobrze wymieszać razem składniki: twaróg, jajko i cukier. Następnie dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników
IMPRESJA SMAKU