ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:203/278)

Racuchy drożdżowe 306

dodajemy pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy- najlepiej mikserem z hakiem- na gładką masę. Ma być niemalże lejąca- im więcej mąki, tym racuchy cięższe i twardsze. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na min. 30 minut, a następnie nagrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy placki.  Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi słodkimi przetworami. Jeśli(...)znajdziecie nic odpowiedniego, to z całą pewnością w wyborze tego idealnego dodatku pomoże Manufaktura Wielkopolska , która w swoim sklepie oferuje kilka smaków godnych wypróbowania. Mnie osobiście najbardziej kuszą leśne jagody, ale do wyboru macie także śliwki w syropie czy agrestową konfiturę.  Do 30 czerwca możecie także skorzystać z wyjątkowej promocji i zrobić zakupy zmniejszając swoje wydatki

Kuchnia w czekoladzie
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 137

się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 158

się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić - wystarczy oderwać...Ale uwaga!!! - ich odrywanie niesamowicie wciąga(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 187

przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Mieszamy do jednolitej(...)odczekujemy pół godziny, by drożdże zaczęły pracować. Do, najlepiej szklanego naczynia, przesypujemy obie mąki i łączymy razem. Dodajemy zaczyn. Mieszamy dolewając stopniowo pozostałej części maślanki. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta, formujemy kulę, oklepujemy oliwą, wkładamy do gorącego garnka (garnek zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia

BaRepas
Liebster Blog Award 161

popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com(...)deser). - Racuszki. 6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej. 8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami. 9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem. 10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku

mojewypiekiinietylko
Czekolady Torras 90%, 85%, z kokosem, z jagodami goji i acai 164

Przychodzimy do Was z drugą częścią recenzji czekolad firmy  Torras , które sprawią, że banalny upominek na święta jakim jest tabliczka czekolady może stać się ciekawym

Candy Pandas
Tort jeżynowo - jagodowy 202

następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu(...)śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki z pomarańczami – Crêpes Suzette 76

średnia 135,00  zł Dodaj do koszyka Polecam Was też inne przepisy na naleśniki: –  przepis na naleśniki –  naleśniki z tuńczykiem – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami –  naleśniki amerykańskie pancakes –  naleśniki z szynką parmeńską –  naleśniki ruskie –  naleśniki z jabłkami NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 naleśniki Składniki: – naleśniki(...)połowy cytryny – 3 łyżki cukru – 3 łyżki masła – pół kieliszka likieru pomarańczowego – opcjonalnie trochę brandy – do dodania i podpalenia Przygotowanie : Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki . Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Ja nakładam dosłownie odrobinę tłuszczu za pomocą pędzla kuchennego na patelnię, dzięki czemu nawet pierwszy naleśnik

nietylkopasta.pl
Pierogi z kiszoną kapustą 101

lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej(...)same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 149

lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej(...)same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki

Zasmakuj Kuchni
JAGODOWO-MALINOWY TORCIK BEZ PIECZENIA 133

 Pyszny sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców. SKŁADNIKI   Spód ciasteczkowy: 100 g kruchych ciastek 60 g masła Masa serowa: 500 g sera z

słodki bratek
Placki ryżowe (bezglutenowe) 136

Placki ryżowe. Najzwyklejsze i najprostsze, a jednak najlepsze.   bezglutenowe pancakes /placki/ z mąki ryżowej; jogurt naturalny i jagody Przepis: własny / 1-2 porcje - 4 duże placki / 40 g mąki ryżowej 10 g mąki ziemniaczanej 2 szczypty sody oczyszczonej mała szczypta soli i duża cukru jajko około 50 ml jogurtu naturalnego Wszystkie składniki na placuszki wymieszać w misce. Rozgrzać(...)patelnie z nieprzywierającą powłoką, nalać na nią odrobinę oleju, przetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć placki (1 placek - około 1,5- 2 łyżek ciasta). Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Koktajl ZMIERZCH z ŻEŃ-SZENIEM 318

Wieczór to często najlepsza pora dla naszej aktywności. Czujemy się bardziej energiczni, lepiej nam się myśli i też lepiej na nas działają przeróżne suplementy. Koktajl w

Kuchnia PROzdrowotna
Migdałowe babeczki (na białkach)  z owocami 169

żonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami.   Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek   trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się błyskawicznie i są niezawodne, pyszne, w środku wilgotne, puszyste i po prostu bardzo smaczne z chrupiącą(...)białek 380 g cukru pudru 320 g masła (roztopione, wystudzone) 180 g mąki migdałowej 110 g mąki pszennej tortowej 300 g dowolnych małych owoców (jagody, borówki, maliny...) cukier puder do posypania babeczek Wykonanie: Białka ubiłam tak, żeby się dobrze spieniły. Nie przerywając ubijania wsypałam partiami cukier puder. Następnie dodałam   przesiane obie mąki, oraz wystudzone masło. Ubiłam mikserem żeby

Kuchnia u Krysi
Pierogi z wiśniami 112

Moje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci:  pierogi ruskie ,  pierogi z kaszą jaglaną ,  pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda(...)łyżka oleju szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana  cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga.  Gotować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie